Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τόσο τον τερματισμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα το αργότερο έως το 2028 όσο και τη σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκφράζοντας μάλιστα και την ελπίδα ότι «θα είμαστε μία από τις πρώτες μεσογειακές χώρες που θα εισαγάγουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας».
Οπως είπε, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε το σχετικό νομοθετικό κείμενο έτοιμο για δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων» και «στόχος μας είναι να έχουμε 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ως μέρος του μίγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας μέχρι το 2030».
«Συνολικά, στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε το στόχο της πράσινης μετάβασης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας και τη σημαντική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επίτευξη αυτού του στόχου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Συνολικά θα διατεθούν στην Ελλάδα 32 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια και ένα σημαντικό μέρος από αυτά τα κεφάλαια θα διατεθεί για πράσινες επενδύσεις. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη θέση της Ελλάδας ως σημείου εισόδου της καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ολοκλήρωση «μιας πολύ σημαντικής διαπραγμάτευσης με την Αίγυπτο που αφορά την κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης που θα επιτρέψει την είσοδο πολύ φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο».
«Ταυτόχρονα, μπορούμε να αποτελέσουμε το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει αυτές τις εξαγωγές υδρογόνου και στη συνέχεια θα διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή αγορά», υπογράμμισε.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Ελλάδα λόγω της θέσης της, που μπορεί να την καταστήσει κόμβο περιφερειακής συνεργασίας για την πράσινη ενέργεια, αλλά και βασικό παράγοντα στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης και κατά τη συνάντηση που είχε στο Ριάντ με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, τον οποίο ενημέρωσε και για την πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την ενεργειακή και γεωπολιτική της σημασία.
Ο κ. Κέρι αναφέρθηκε από την πλευρά του σε προηγούμενες συζητήσεις που είχε σχετικά με την ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου και υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό, πως «εσείς είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούσατε να αποτελέσετε έναν από τους διαμετακομιστικούς σταθμούς του περάσματος από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη».
Ο κ. Κέρι επισήμανε εξάλλου τη σημασία της επικείμενης 26ης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στη Γλασκόβη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτή την ιστορική καμπή, θεωρώ πως πλέον ο κόσμος είναι έτοιμος να συνειδητοποιήσει πως θα πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια. Θα πρέπει να θέσουμε περισσότερα θέματα προς συζήτηση. Εχει φτάσει πλέον αυτή η ώρα». Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Κέρι πρόκειται να λάβουν μέρος στη Σύνοδο COP26.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό αξιωματούχο για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την «πράσινη» μετάβαση και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για το 2030, με έμφαση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις πρωτοβουλίες για «καθαρά» ενεργειακά νησιά, ενώ ανέδειξε και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση και την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της ναυτιλίας, εκτιμώντας -λίγες ημέρες μετά και τη σχετική επιστολή που απηύθυνε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- πως η ελληνική ναυτιλία μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε εξάλλου τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη σημασία που αποδίδει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένο καλοκαιριού εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε καινοτόμες μεθόδους και στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών στη Μεσόγειο.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να παρακαθήσει στο επίσημο δείπνο προς τους συμμετέχοντες ηγέτες από τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, με τον οποίο θα έχει σήμερα συνάντηση στο ανάκτορο Al Yamamah.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr