Είναι ένα μικρό απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή «Μεσάνυκτα», που μεταδόθηκε το βράδυ της της 22ας Ιουνίου του 2021. Περίπου τέσσερις μήνες πριν. Είναι μάλλον η τελευταία της αναφορά στον καρκίνο που ξεκλήρισε την οικογένειά της, πριν από τη δήλωση με την οποία ενημέρωσε όλους μας -μετά την εισαγωγή της στον «Ευαγγελισμό»- με την απλότητα και την αξιοπρέπεια που τη χαρακτήριζε, ότι για λόγους υγείας δεν θα μπορούσε να είναι και πάλι υποψήφια για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, του κόμματος που δημιούργησε και ηγήθηκε.
Η Φώφη Γεννηματά τον Απρίλη του 1994 είχε χάσει τον πατέρα της, Γιώργο, και λίγους μήνες πριν είχε χάσει τη μητέρα της, Κάκια. Από καρκίνο. Ο πατέρα της 55, η μητέρα της 54, εκείνη 56 ετών.
Η κόρη…
Ηταν βαπτισμένη Φωτεινή, αλλά Φώφη έλεγαν τη γιαγιά της. Δεν ήταν ούτε της δημοσιότητας ούτε της προβολής. Από παιδάκι την έπαιρνε ο πατέρας της μαζί με την αδελφή της Μαίρη στις περιοδείες και τις πολιτικές εκδηλώσεις. Στο ΠΑΣΟΚ τις ήξεραν όλοι. Αλλά η Φώφη ήταν «η κόρη του Γεννηματά», δηλαδή εκείνη που θα τον διαδεχόταν στην πολιτική. Αν και με μεγάλη έφεση στα Μαθηματικά και με πατέρα αρχιτέκτονα, η Φώφη σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες.
Τα χρόνια μετά το 1994, μετά το θάνατο του πατέρα της και της μητέρας της, περνούσε τους περισσότερους μήνες του χρόνου στη Σκύρο. Ο πρόωρος χαμός τους -με τη μητέρα της είχε ιδιαίτερο δέσιμο και τη θαύμαζε για τον αθόρυβο και αξιοπρεπή τρόπο με τον οποίο πάλευε με τον καρκίνο για περίπου δέκα χρόνια- ήταν πολύ βαρύ χτύπημα.
Θανάσης Τσούρας, Κώστας Γείτονας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος και οι άλλοι «γεννηματικοί» την είχαν πάντα από κοντά. Ειδικά ο Κώστας Γείτονας την είχε σαν κόρη του και εκείνη σαν δεύτερο πατέρα της.
Από το 2000 ξαναμπήκε στην πρώτη γραμμή. Είχε χωρίσει από τον πρώτο της άνδρα, τον Αλέξανδρο Ντέκα, με τον οποίον είχαν μαζί μία κόρη, την Αιμιλία, 24 ετών σήμερα.
Από παιδί
Μέλος της ΠΑΣΠ, νομάρχης, υπερνομάρχης, βουλευτής, υπουργός, πρόεδρος. Από τα δέκα της χρόνια που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ η Φώφη ήταν μέσα στο κόμμα και δεν το άφησε ποτέ.
Εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 2000. Στην «ελιτίστικη» αλλά και δύσκολη Α΄ Αθηνών. Δεν είχαν περάσει ούτε δύο χρόνια όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης – φίλοι με τον πατέρα της, μαζί στον «εκσυγχρονισμό» αλλά και ανταγωνιστές κάποια χρόνια για τον πρώτο ρόλο στο «κίνημα» κατά του Ανδρέα Παπανδρέου- της ζήτησε να θέσει υποψηφιότητα για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς.
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Το 2002 ήταν το «παπάκι» κόντρα στον «4Χ4» Γιάννη Τζανετάκο στη μάχη για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Κόντρα στα προγνωστικά και τα αλαζονικά σχόλια πολλών, το «παπάκι» νίκησε. Λίγο μετά ξαναπαντρεύτηκε με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη και έναν γιο.
Η Φώφη ξανακέρδισε στις εκλογές για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και το 2006, αυτή τη φορά κόντρα στον Αργύρη Ντινόπουλο. Λίγους μήνες μετά, ωστόσο, παραιτήθηκε για να μπορεί να είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές του 2007.
Ο πατέρας της «έφυγε» από τον καρκίνο μέσα σε δύο χρόνια. Η μητέρα της πάλεψε γύρω στα δέκα. Η Φώφη δεκατρία.
Η πρώτη αναμέτρηση
Ηταν το 2008 που διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος. Πότε έγινε γνωστό, πότε έκανε την επέμβαση, πότε πήγε στις ΗΠΑ για θεραπεία, πότε μιλούσε ξανά από το βήμα, είχαμε χάσει το λογαριασμό. Πότε δεν άφησε τον εαυτό της να τη δουν σαν «θύμα», ποτέ δεν «κλάφτηκε» όπως εύστοχα και αληθινά σημείωσε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Τότε ήταν η πρώτη φορά που αναμετρήθηκε με τον καρκίνο και νίκησε.
Ακολούθησαν τα πολύ δύσκολα χρόνια για το ΠΑΣΟΚ: 2009-2015. Η Φώφη έγινε υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός και ξανά υπουργός. Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, το ΠΑΣΟΚ παραλίγο να μείνει εκτός Βουλής, αλλά συγκεντρώνει 4,86%. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραιτείται από την προεδρία και η Φώφη Γεννηματά γίνεται πρόεδρος με ποσοστό 51,7%. Ηταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα.
Η πρόεδρος
Με τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. προσπάθησε να διασώσει το ΠΑΣΟΚ και να μη συνθλιβεί στις μυλόπετρες του νέου δικομματισμού. Μετά από έξι χρόνια, μπορεί να πει κανείς ότι τα κατάφερε. Με κινήσεις δύσκολες.
Στην αρχή έφτιαξε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου -που επίσης είχε κατέβει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αλλά είχε πάρει κάτω από 3% και δεν μπήκε στη Βουλή- και της ΔΗΜΑΡ, χωρίς τον Φώτη Κουβέλη. Λίγους μήνες μετά, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, η Δημοκρατική Συμπαράταξη παίρνει 6,3%.
Το 2017, μαζί με τις δυνάμεις που συγκροτούσαν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, φτιάχνει το Κίνημα Αλλαγής. Στις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, με εννέα υποψηφίους, ανάμεσά τους τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Καμίνη, τον Νίκο Ανδρουλάκη κ.ά., συμμετείχαν περίπου 212.000 πολίτες. Η Φώφη κέρδισε και αυτήν τη μάχη, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο του Νίκου Ανδρουλάκη και γίνεται η πρώτη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Χωρίς το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, που αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής τις ταραχώδεις ημέρες της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 8% στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Η Φώφη είχε κερδίσει και πάλι.
Ευγένεια και σθένος
Στη Βουλή, αλλά και έξω από τη Βουλή, ήταν ένα κράμα ευγένειας και σθένους. Δεν παρεκτρεπόταν ούτε όταν δεχόταν χυδαίες επιθέσεις. Απαντούσε όμως. Και στις συκοφαντίες και στα ψέματα. Και πολιτευόταν με αρχές. Συμφωνούσε όπου θεωρούσε ότι όφειλε να συμφωνήσει και διαφωνούσε όποτε θεωρούσε ότι έπρεπε να διαφωνήσει. Για αυτό και είχε κερδίσει το χαρακτηρισμό «υπεύθυνη αντιπολίτευση» κόντρα στη λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και όταν σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν λαΐκισε.
Η επιδείνωση της υγείας της και η επανεμφάνιση της «βασικής νόσου» λίγοι γνωρίζουν πότε συνέβη. Οι πολλοί μάθαμε ένα βράδυ ότι επιστρέφει εσπευσμένα από την περιοδεία της στα Δωδεκάνησα και εισήχθη στον «Ευαγγελισμό». Την τελευταία της πολιτική ομιλία την έκανε στη Ρόδο, που αγαπούσε πολύ.
Η τελευταία μάχη
Οπως αναμενόταν, η δήλωση με την οποία ευθέως ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κούρσα για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής δεν έδινε πολλές πληροφορίες για την υγεία της. Οπως και το 2008, έτσι και τώρα, όσοι δεν γνώριζαν όλη την αλήθεια πίστευαν ότι θα νικήσει και πάλι και θα επανέλθει. Οι δικοί της άνθρωποι, όπως και οι επί σειρά ετών στενοί της συνεργάτες στο κόμμα, γνώριζαν. Η κατάσταση ήταν πολύ βαριά, μη αναστρέψιμη, όπως έλεγαν και οι γιατροί. Την ημέρα που ολοκλήρωναν τις εξετάσεις και έβγαζαν το πόρισμά τους, η Φώφη μιλούσε με τους υποψηφίους και έβγαζε διαρροές υπέρ της ανάγκης για την ενότητα του κόμματος. Με θάρρος και αξιοπρέπεια.
Κατά πληροφορίες, τα πράγματα για τη Φώφη δυσκόλεψαν πολύ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και την Κυριακή συνέχιζαν να επιδεινώνονται. Η κατάληξη ήρθε στις 12:04 χθες, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σκορπώντας πένθος, συγκίνηση, αλλά και θαυμασμό σε όλη τη χώρα.
Εθνικό πένθος
Οι πολιτικοί της αντίπαλοι και οι υποψήφιοι για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής ανέστειλαν τη δράση τους για κάποιες ημέρες, όπως και η Βουλή. Ο πρωθυπουργός γυρίζει νωρίτερα από την επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και κήρυξε την αυριανή ημέρα, ημέρα της κηδείας της, ως ημέρα εθνικού πένθους. Μεταξύ των εκδηλώσεων που ακυρώνονται είναι και η αυριανή μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φώφη Γεννηματά: Μια ζωή γεμάτη πολιτική και αγώνες – Η ζωή της μέσα από εικόνες
- Φώφη Γεννηματά: Εθνικό πένθος την Τετάρτη – Τι ώρα θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα και η κηδεία της
- Φώφη Γεννηματά: Συγκλονισμένος ο πολιτικός κόσμος – Τα μηνύματα για τον θάνατό της
- Φώφη Γεννηματά: Η ζωή, η «μάχη» με τον καρκίνο και η πολιτική της σταδιοδρομία
- Φώφη Γεννηματά: Συγκλονισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον πρόωρο θάνατό της – «Έγινε σύμβολο θάρρους»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr