Με την τοποθέτηση σε θέση υπουργού του Κύπριου πρώην επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, αρχιτέκτονα του RescEU, που αποτελεί την πιο ουσιαστική παρέμβαση της Ε.Ε., με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας, αλλά και του πρώην αρχηγού ΓΕΑ, Ευ. Τουρνά, σε θέση υφυπουργού, ο πήχυς στον τομέα αυτόν μπαίνει ψηλά για την Ελλάδα και το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει τη φιλοδοξία να έχει η χώρα μας «την καλύτερη πολιτική προστασία στην Ευρώπη».
Οι επαφές με τον κ. Στυλιανίδη ξεκίνησαν την επομένη της υπαναχώρησης Αποστολάκη και η απόφαση οριστικοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή. Η μεγάλη εμπειρία του κ. Στυλιανίδη σε αυτό το πεδίο, η διεθνής αναγνώριση και το τεκμήριο αποτελεσματικότητας αποτέλεσαν βασικά κριτήρια μίας επιλογής, η οποία κατέδειξε στην πράξη ότι τα μικροκομματικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως επηρέασαν την υλοποίηση της απόφασης του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στη θεσμική ενίσχυση της δομής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την κάλυψη των απαιτήσεων της πολιτικής προστασίας. Αφετέρου όμως επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός παρέμεινε αμετακίνητος και όσον αφορά την απόφαση για υπερκομματική ηγεσία σε ένα υπουργείο που ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική, καθώς σχετίζεται με την προστασία των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και με την κλιματική κρίση.
«Το ουσιαστικό και το κρίσιμο είναι ότι ο πρωθυπουργός έκανε την καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να υπάρξει, μέσω της οποίας η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η πολιτική προστασία στη χώρα μας αλλάζουν επίπεδο ακόμη περισσότερο», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Τα εχέγγυα επιτυχίας του νέου υπουργείου ενισχύονται και από την επιλογή ως υφυπουργού του Ευάγγελου Τουρνά, για τον οποίο στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι έχει τεράστια επιχειρησιακή και διοικητική εμπειρία, κυρίως στην αξιοποίηση των εναέριων μέσων, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο στο πεδίο του ρόλου που θα κληθεί να υπηρετήσει στο νέο υπουργείο.
Το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του στην προετοιμασία για τη ΔΕΘ αφήνοντας οριστικά πίσω τη σύγχυση γύρω από τον ανασχηματισμό που προκάλεσαν τα μικροκομματικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ. Πεποίθησή του είναι πάντως ότι αυτά ανέδειξαν την εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μια τον προσχηματικό χαρακτήρα των κατά καιρούς δηλώσεων του κ. Τσίπρα περί συναίνεσης σε τέτοιου είδους ζητήματα και από την άλλη την αξιοπιστία του πρωθυπουργού που ουδέποτε μπήκε σε κομματική λογική επιμένοντας, μέχρι τέλους σε μια επιλογή ευρύτερης αποδοχής.
Στην πρώτη του δήλωση ο κ. Στυλιανίδης, στον οποίο θα αποδοθεί τιμητική πολιτογράφηση με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία και θα ορκιστεί την Παρασκευή, επεσήμανε ότι «οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μάς έχουν ξεπεράσει και πρέπει να επιταχύνουμε τις μεγάλες αλλαγές χωρίς καθυστέρηση», ενώ τόνισε ότι «η πρόληψη και η ετοιμότητα απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε».
«Η ανάθεση της θέσης του υφυπουργού αποτελεί προσωπική τιμή και συλλογικό στοίχημα. Γιατί έχουμε μπροστά μας την ενδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τουρνάς, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός ΓΕΑ από τον Μάρτιο 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο 2015 και έχει συμπληρώσει πάνω από 4.000 ώρες πτήσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε χθες ότι ο κ. Στυλιανίδης «δεν είναι απλά ένας άνθρωπος που μπορεί να χαρακτηριστεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αλλά είναι, ίσως, ο πιο ικανός Ευρωπαίος πολιτικός για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτού του πεδίου», σημειώνοντας ότι «το έχει αποδείξει με τη θητεία του ως αρμόδιος επίτροπος το προηγούμενο διάστημα με εμβληματικές πρωτοβουλίες».
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Το RescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη, συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα είκοσι μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής Γιούνκερ και η χρησιμότητά του αποδείχθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Ο κ. Στυλιανίδης ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους της Ε.Ε. που επισκέφθηκε το 2014 τις πληγείσες από την επιδημία του Eμπολα περιοχές στη Δυτική Αφρική, ενεργοποιώντας εντονότερα τον διεθνή παράγοντα για την αντιμετώπισή της, ενώ με δική του πρωτοβουλία επετεύχθη η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των ηγετών της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας, που αποδείχτηκε καθοριστική για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.
Είναι από τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος», το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, ενώ για την πλούσια δράση του στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας χαρακτηρίστηκε ως το «ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης» σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εμβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων», καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επιτρόπου, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter