Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά και για αυτό τον λόγο τον κ. Μητσοτάκη συνόδευαν και ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αλλά και ο σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής, Στέλιος Πέτσας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση το οποίο έχει ως ακρογωνιαίους λίθους τη μείωση της φορολογίας και των δαπανών με την ταυτόχρονη προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η συνάντηση με την Μέρκελ
Στο μεταξύ, χθες ξεκάθαρο «όχι» στην επιστροφή στη δραχμή είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., που παρουσίασε στη Γερμανίδα καγκελάριο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν ο ίδιος και το κόμμα του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Η παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη ήταν το κεντρικό μήνυμα που θέλησε να στείλει με τις επαφές του στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε με βουλευτές του CDU στην Budenstag εισέπραξε μια δύσκολη κατάσταση για τη χώρα μας, καθώς, όπως σημείωναν από το επιτελείο του, υπάρχει μια μεγάλη κόπωση και καχυποψία.
«Η άποψη της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη ότι η χώρα θα έβγαινε από την κρίση αν δεν πήγαινε σε εκλογές το 2015. Πρέπει να βλέπουμε και τις δύο πλευρές του λόφου, υπάρχουν πολλές φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που λένε να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη», σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι και για το λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από την ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως να παραμείνει στο στενό πυρήνα της Ευρώπης.
Σχετικά με το θέμα των εκλογών, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και στη Γερμανίδα καγκελάριο, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης για τη χώρα. «Τα ίδια που λέει στην Ελλάδα τα ίδια λέει και στο Βερολίνο, όπως επιμένει ότι είναι υπερβολικό να μας ζητάνε τέτοια μέτρα», τόνιζαν από τη Ν.Δ. «Το αν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα αφορά την Ελλάδα και θα συμβεί αν το επιλέξει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ή αν χάσει την πλειοψηφία».
«Το σκεπτικό μας είναι πως αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές σύντομα θα είναι καλό για την Ελλάδα και θα είναι καλό μήνυμα και στην Ευρώπη, που θα λειτουργήσει υπέρ και για τις δυνάμεις της μετριοπάθειας. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη που βλέπουν ότι οι εκλογές είναι λύση στο ελληνικό πρόγραμμα», τόνιζαν.
Το τετ α τετ
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο αρχηγείο της κ. Μέρκελ στο Βερολίνο, στην έδρα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Γερμανίας, της CDU, όπως είναι τα αρχικά της στα γερμανικά, λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι, τοπική ώρα. Πρόκειται για το επιβλητικό γυάλινο κτίριο Konrad Adenauer House, σε σχήμα καραβιού, στην οδό Klingelhoferstrasse 8. Αμέσως ανέβηκε στον 6ο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο της κ. Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τον υποδέχθηκε θερμά και αμέσως ξεκίνησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση (χωρίς τους συνεργάτες τους), που κράτησε περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη χειραψία για τους φωτορεπόρτερ και ακολούθησε η διμερής συζήτηση, που διήρκεσε άλλα 40 λεπτά. Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη κάθισαν στο τραπέζι, από την ελληνική πλευρά, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μιχάλης Μπεκίρης και ο εκπρόσωπος Τύπου Βασίλης Κικίλιας, ενώ δίπλα στην κ. Μέρκελ ήταν η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου της Ελίζαμπεθ φον Ούσλαρ και ο επικεφαλής του γραφείου εξωτερικών σχέσεων Μπέρτιλ Βέγκνερ.
Η συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τη Γερμανίδα καγκελάριο έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, δεδομένου ότι είναι η τρίτη φορά που έχουν τετ α τετ από όταν ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη στην ηγεσία του κόμματός του. «Δεν ήταν η πρώτη φορά και επομένως υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη», σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη που ήταν παρών στη συνάντηση, προσθέτοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ό,τι λέει εντός Ελλάδος λέει και εκτός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετέφερε στη Γερμανίδα καγκελάριο μερικές εικόνες από τις δυσκολίες που περνούν οι Ελληνες, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν η ανεργία των νέων και η ακραία φτώχεια. «Της μίλησα για τις σκληρές προσπάθειες των πολιτών, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και όσους χρειάζονται την αρωγή τους. Είχα την ευκαιρία, επίσης, να εξηγήσω στην καγκελάριο ότι, για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η θέση μας είναι στην ευρωζώνη»
«Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ν.Δ., με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι το ίδιο ξεκάθαρη και η Γερμανίδα καγκελάριος.
Επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του κόμματος, που δίνει έμφαση στη μείωση των φόρων και την περιστολή των δαπανών, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις που πάνε πέρα και πάνω από τα Μνημόνια σε τομείς όπως η Παιδεία, η Δικαιοσύνη, η Υγεία κ.λπ. και μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε κάποια αναφορά στη μείωση των πλεονασμάτων, ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για όσα γίνονται στην Ελλάδα. Αυτό που τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως ο ίδιος πιστεύει από την πρώτη στιγμή ότι προφανώς πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της», ανέφερε επίσης αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης.
«Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης. Διατύπωσα την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε», τόνισε.
Τα 3 σενάρια
Από την πλευρά του, αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης προς τον κ. Τσίπρα, κάτι που λέει εδώ και καιρό, όπως τόνιζαν από τη Ν.Δ., είναι να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό είναι και το πρώτο σενάριο που βλέπει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δεύτερο είναι εκλογές άμεσα και το τρίτο να «σέρνεται» η χώρα μέχρι το καλοκαίρι. «Το τι θα κάνουμε στη συνέχεια θα περιμένουμε τις 20 Φεβρουαρίου και θα το δούμε μετά», σημείωναν από τη Ν.Δ. και προσέθεταν: «Εμείς δεν μπορούμε να προκαλέσουμε εκλογές, αλλά να ζητάμε εκλογές. Αν συνεχιστεί μετά τις 20 Φεβρουαρίου, θα είμαστε πιο αυστηροί στην κριτική μας».
Αναφορικά με το αν στη Ν.Δ. έχουν πειστεί για τις προθέσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούσαν πως όταν βλέπουν κυβερνητικούς βουλευτές να μιλούν για δραχμή και να μην αποδοκιμάζονται, αυτό μπορεί να προβληματίζει τον καθένα για το τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός. «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά ναι, δημοσιονομικά όχι», διευκρίνιζαν.