Παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα παρουσιαστούν, μέσω συνδέσεων που θα γίνουν με διάφορα σημεία της Ελλάδας, έξι πολύ σημαντικές δράσεις του σχεδίου, το οποίο θα αποτελεί τα επόμενα χρόνια «οδηγό στο συναρπαστικό ταξίδι της αναγέννησης της πατρίδας μας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή.
«Ελλάδα 2.0»: Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης θα παρουσιαστούν:
– Η δράση των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.
– Η δράση των αναδασώσεων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.
– Η δράση του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
– Η δράση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
– Η δράση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.
– Η δράση της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, και την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
Μετά την παρουσίαση, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητήσουν με πολίτες, ενώ στην εκδήλωση θα παρέμβουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και η Ομάδα Διοίκησης του «Ελλάδα 2.0».
Δύναμη πυρός
Οι δράσεις αυτές έρχονται και από την πλευρά τους να λειτουργήσουν ως εικόνες της νέας Ελλάδας που θα δημιουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η χώρα μας θα λάβει 32 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 19 μέσω επιχορηγήσεων για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και όπως έχει ήδη τονίσει ο πρωθυπουργός αυτό «θα προσδώσει επιπρόσθετη δύναμη πυρός ώστε να ενισχυθεί πολύ η ανάκαμψή μας αφότου λήξει η πανδημία».
Τα 175 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του σχεδίου καλύπτουν όλη την Ελλάδα και αφορούν όλους τους Ελληνες και βασίζονται σε 4 πυλώνες: Την ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Πορεία προς το αύριο
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή για τα εργασιακά στον πυλώνα που αφορά την εργασία και τη συνοχή της κοινωνίας. Οπως είπε, «περισσότερα από 5 δισ. ευρωπαϊκών πόρων -τα οποία θα μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα με τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινητοποιήσουν- θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες δράσεις, από τις οποίες έξι συγκεκριμένα θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στην οικοδόμηση και στην υποστήριξη του πλαισίου που νομοθετήθηκε.
«Μιλάμε για μια πολυεπίπεδη, παράλληλη και συνεκτική πορεία προς το αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή μίας πρωτοβουλίας που, παρά τους σημαντικούς αρχικούς δισταγμούς αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οδήγησε τελικά στην υιοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρωτοπόροι
Ο κ. Μητσοτάκης και οκτώ Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν θέσει πρώτοι τον περασμένο Μάρτιο το ζήτημα της αναγκαιότητας να υπάρξει ένα κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα στηρίξει την ανάκαμψη την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, αλλά και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις προς μια πιο ψηφιακή, πιο πράσινη και πιο κοινωνικά συνεκτική Ευρώπη.
Η χώρα μας απεδείχθη όμως πρωτοπόρα και σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου όχι μόνο γιατί ήταν η δεύτερη που το κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και διότι απέσπασε εξαρχής πολύ θετικά σχόλια από Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Με τον τρόπο αυτό ενίσχυσε ακόμη περισσότερο και την εικόνα της ως μία χώρα που βρίσκεται στην πρωτοπορία αρκετών ευρωπαϊκών πολιτικών, επιδεικνύοντας ισχυρή μεταρρυθμιστική δυναμική, ενώ έχει καταφέρει να διαχειριστεί καλύτερα από πολλές άλλες χώρες την πανδημία πραγματοποιώντας μάλιστα και ένα ψηφιακό άλμα στη διάρκειά της, ενώ υλοποιεί με υποδειγματικό τρόπο και το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.
Επιστροφή νέων
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε πάντως χθες και σε μία ακόμα ιδιαίτερα σημαντική πτυχή της αισιοδοξίας που δημιουργεί αυτή η εικόνα της νέας Ελλάδας, διαπιστώνοντας ότι «πρώτη φορά υπάρχει ένα ορατό ρεύμα νέων ανθρώπων το οποίο σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην Ελλάδα»
«Σκέφτεται να επιστρέψει όχι μόνο διότι πιστεύει ότι υπάρχουν -και θα υπάρχουν- πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας, αλλά διότι πιστεύει πραγματικά ότι μετά από μία δεκαετία η χώρα μας άφησε πίσω της την κρίση και ανοίγεται μπροστά μας ένας δρόμος ευοίωνος, θετικός, σε βάθος χρόνου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πριν από την εκδήλωση, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχουν πρόγευμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις μετά την προσέλευσή τους στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter