Για την εφαρμογή του νέου νόμου θα απαιτηθεί η έκδοση 20 υπουργικών αποφάσεων. Από την εφαρμογή του θα φανεί στην πράξη κατά πόσο θα πιάσουν τόπο οι θετικές του ρυθμίσεις για τους εργαζoμένους και κατά πόσο θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως οι απλήρωτες υπερωρίες και οι υπερβάσεις ωραρίων χωρίς τις ανάλογες αποδοχές.
Τις αλλαγές του νέου νόμου καταγράφει μέσα από έναν οδηγό 15 σημείων το υπουργείο Εργασίας απαντώντας και στα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ περί νόμου «οδοστρωτήρα» και περί «κατάργησης του 8ώρου».
- Καταργείται το 8ωρο με τον νέο νόμο;
Το 8ωρο θα παραμείνει νομοθετικά κατοχυρωμένο λέει το υπουργείο παραθέτοντας το άρθρο 55 του νέου νόμου για την καθιέρωση του χρόνου εργασίας σε 40ωρο εβδομαδιαίως, κατανεμημένου σε 8ωρο ημερησίως με 5ήμερη και 6 ώρες και 40 λεπτά για 6ήμερη εργασία.
- Τι αλλάζει στις υπερωρίες;
Οι υπερωρίες πηγαίνουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυξάνονται σε 150 ώρες ετησίως από 93 ώρες που είχε η βιομηχανία και 120 ώρες οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών. Κάθε εβδομάδα θα επιτρέπονται ως 3 ώρες υπερωριακής απασχόλησης (έως 2 ώρες τώρα). Η αμοιβή του εργαζομένου είναι 40% προσαύξηση στο ωρομίσθιο ως τις 150 ώρες και από εκεί και πάνω θα έχει 60% αλλά για υπερωρίες που θα έχουν άδεια του υπουργείου, ενώ αν είναι παράνομες και γίνουν χωρίς άδεια η προσαύξηση πάει στο 120%.
- Οι υπερωρίες θα πληρώνονται λιγότερο από πριν;
Με το προηγούμενο καθεστώς ο εργαζόμενος είχε την προσαύξηση 40% ως τις 120 ώρες ενώ από εκεί και πάνω οι υπερωρίες ήταν αδήλωτες, με «μαύρη εργασία», απαντά το υπουργείο. Και για να πληρωθεί ο εργαζόμενος σε αυτές τις περιπτώσεις έπρεπε να καταγγείλει στο ΣΕΠΕ. Τώρα με την ψηφιακή κάρτα οι μη δηλωμένες υπερωρίες θα καταγράφονται και θα πληρώνονται με προσαύξηση 120%
- Τι αλλάζει στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας;
Με τη διευθέτηση «δίνουμε τη δυνατότητα στον εργαζόμενο, αν τον εξυπηρετεί, να το ζητήσει και μόνος του, να δουλεύει λίγο παραπάνω π.χ. από Δευτέρα έως Πέμπτη και να πληρώνεται για να κάθεται τις Παρασκευές», λέει το υπουργείο Εργασίας. Ως τώρα η διευθέτηση γινόταν με συλλογική σύμβαση. Προσοχή: Δεν καταργείται η συλλογική, αλλά προστίθεται και η ατομική διευθέτηση για ένα διάστημα ως 6 μήνες με όριο τις 10 ώρες ημερησίως και σε αντάλλαγμα τη μείωση ωραρίου σε 6 ώρες ώστε ο εργαζόμενος να μην υπερβαίνει τις 40 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο στο διάστημα της διευθέτησης.
- Τι αλλάζει στις απεργίες και διαφωνεί η ΓΣΕΕ;
Εισάγεται ρύθμιση που προβλέπει ότι αν κριθεί παράνομη μια απεργία από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση δεν θα επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας για το ίδιο θέμα από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Η ΓΣΕΕ δηλαδή δεν θα μπορεί να καλύψει απεργιακά μια ομοσπονδία για απεργία που κηρύχθηκε παράνομη, όπως συνέβαινε για δεκαετίες. Για τον ίδιο λόγο προβλέπεται και αστική ευθύνη όσων συνδικαλιστών προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια μιας απεργίας.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
- Τι προβλέπεται για το προσωπικό ασφαλείας;
Η ρύθμιση αφορά τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (μετρό, ακτοπλοΐα, καθαριότητα κ.λπ.) και προβλέπει να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών αυτών ακόμη και στις απεργίες. Ισχύει στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αυστραλία, στον Καναδά κ.λπ.
- Ποιο είναι το νέο καθεστώς με τις απολύσεις;
Προστίθενται και άλλες κατηγορίες που θα είναι άκυρες οι απολύσεις όπως των πατέρων για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου, των εργαζομένων που δεν υπέκυψαν σε πίεση του εργοδότη να υποβάλουν αίτημα για διευθέτηση, των τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης από εργασία μετά τη λήξη ωραρίου κ.ά. Οταν υπάρχει ένταση στις σχέσεις εργοδότη-εργαζομένου ή η εταιρία αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα προβλέπεται δυνατότητα τριπλάσιας αποζημίωσης απόλυσης αντί επαναπρόσληψης.
- Πότε θα έρθει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;
Η Ψηφιακή Κάρτα Θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια. Εντός του 2021 οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με τον εργασιακό τους βίο. Ως τις αρχές του 2022 θα καταχωρισθούν πληροφορίες και στοιχεία απασχόλησης. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας πρώτα σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και μεγάλες εταιρίες και σταδιακά σε όλες τις επιχειρήσεις.
- Τι θα κάνει η Ψηφιακή Κάρτα;
Μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα παρακολουθείται και θα αμείβεται η πραγματική υπερωριακή απασχόληση, η οποία μέχρι τώρα έμενε αδήλωτη και απλήρωτη, θα ελέγχονται τα ωράρια από το ΣΕΠΕ, δεν θα μπορεί να παρασχεθεί εργασία χωρίς αμοιβή, επί ποινή υψηλών προστίμων.
- Τι αλλάζει στην Επιθεώρηση Εργασίας;
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αντικαθίσταται από την Επιθεώρηση Εργασίας, που θα είναι Ανεξάρτητη Αρχή εργατικών ελέγχων όπως η ΑΑΔΕ, χωρίς ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στον έλεγχο της αγοράς εργασίας.
Με άλλες 5 σημαντικές διατάξεις προβλέπονται τα εξής:
- Αδεια πατρότητας 14 ημέρες με αποδοχές, γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.
- Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
- Διεύρυνση των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές (αποθήκες, logistics, φαρμακοβιομηχανίες, τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών κ.ά.).
- Αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων.
- Συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους ανεξάρτητους εργαζομένους στις ψηφιακές πλατφόρμες κούριερ και ντελίβερι.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter