Σχετικά με τα όσα ακούγονται για διάγγελμα του πρωθυπουργού είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Όπως είπε η κα Πελώνη για τις μετανικήσεις το Πάσχα, «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας.»
Οι προθέσεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης θα εξεταστούν από τους ειδικούς, που συνεδριάζουν στις 10:00 το πρωί και ακολούθως θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Δεν αποκλείεται ακόμη κι εντός της ημέρας, όπως είπε η Αριστοτελία Πελώνη, η οποία, πάντως, τόνισε πως ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις εκτός νομού, αν και αναγνώρισε την ανάγκη των πολιτών να ξεφύγουν και να φύγουν από τις πόλεις ύστερα από τόσους μήνες εγκλεισμού, σημείωσε πως η μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές με άλλο φορτίο ίσως να τις επιβαρύνει. «Άλλο η Αθήνα και οι δυνατότητες που υπάρχουν στο ΕΣΥ», σημείωσε με νόημα.
Προανήγγειλε ελέγχους στα διόδια ακριβώς για να μην υπάρξει μετακίνηση από νομό σε νομό.
Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Με επικίνδυνα «σκαμπανεβάσματα» της πανδημίας οδεύει η χώρα μας προς το Πάσχα, καθώς, ενώ διαφαίνεται μια σταθεροποιητική τάση, η ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα προβληματίζει έντονα για αναζωπύρωση.
Την εβδομάδα 12-18 Απριλίου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη παρουσιάζονται οριακές μεταβολές του ιού στα λύματα με ορισμένες περιοχές να παρουσιάζουν αύξηση, ανάμεσά τους η Αττική, όπου το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 171% σε μία εβδομάδα. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ώστε να συζητήσει όλα τα μέτρα προστασίας τις ημέρες του Πάσχα, με την πιθανότητα μετάβασης στις ιδιαίτερες πατρίδες να απομακρύνεται, ενώ και επιπλέον ανοίγματα δραστηριοτήτων προγραμματίζονται για μετά το Πάσχα.
Οι υγειονομικοί κανόνες για τον εορτασμό του Πάσχα θα μονοπωλήσουν σήμερα τη συνεδρίαση της Επιτροπής, μια συνεδρίαση που γίνεται νωρίτερα σε σχέση με ό,τι είθισται -να συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής κάθε Παρασκευή-, προκειμένου να γίνουν εγκαίρως οι εισηγήσεις προς την κυβέρνηση και στη συνέχεια οι ανακοινώσεις.
Επιδημιολογικός χάρτης
Χθες προηγήθηκε συνεδρίαση των επιδημιολόγων μελών της Επιτροπής ώστε να διαμορφώσουν τον επιδημιολογικό «χάρτη» που αποτελεί και τη βάση της συζήτησης στις συνεδριάσεις ολόκληρης της Επιτροπής. Οι ειδικοί κατ’ αρχάς θα κληθούν να επικυρώσουν τις ειλημμένες σε πολιτικό επίπεδο αποφάσεις, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, για τη λειτουργία των Ιερών Ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ταυτόχρονα, όμως, θα συζητηθεί και όλο το πλαίσιο γύρω από τις ημέρες του Πάσχα, δηλαδή μετακινήσεις εκτός περιφερειών -θέμα που έχει «κλειδώσει» ότι δεν θα επιτραπούν λόγω της επιδημιολογικής εικόνας-, η ανταλλαγή επισκέψεων ανήμερα του Πάσχα και το βράδυ μετά την Ανάσταση, καθώς και η κινητικότητα εντός των «τειχών» των πόλεων.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την πορεία του τρίτου επιδημικού κύματος και θεωρούν ότι έντονη χαλάρωση τις ημέρες του Πάσχα μπορεί να επιφέρει αύξηση των μεταδόσεων και ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Ετσι, στο θέμα των συναντήσεων, συναθροίσεων και γευμάτων κατά τις εορταστικές ημέρες, οι ειδικοί της Επιτροπής αναμένεται να προτείνουν ένα «μοντέλο» Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δηλαδή διατήρηση όλες τις ημέρες μιας κοινωνικής «φούσκας» που θα αποτελείται από μέλη συγκεκριμένου αριθμού οικογενειών, τον οποίο θα αποφασίσουν.
Επιπλέον, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν τη χρήση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self tests) από τους πολίτες πριν συναναστραφούν άλλους αυτές τις ημέρες, κάτι που είναι αρκετά πιθανό να προτείνουν στην κυβέρνηση. Αλλωστε, στα συνεχόμενα self tests από ιερείς, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών «ποντάρουν» για την ομαλή και χωρίς εστίες διασποράς λειτουργία των Εκκλησιών.
360% στον Αγ. Νικόλαο
Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού και ανοιγμάτων. Η χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ «τραβά» ξανά προς τα πίσω όποια συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράστηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Ειδικότερα, σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις 11 περιοχές
που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+120%), στην Περιφέρεια Αττικής (+171%) και στον Αγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα. Οπως παρατηρείται από τον ΕΟΔΥ, παρά τις ελαφρά πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα για την Περιφέρεια Αττικής, το ιικό φορτίο στα λύματα του Λεκανοπεδίου αυξήθηκε σημαντικά και παρουσιάζεται «ιδιαίτερα υψηλό».
Οριακές μεταβολές καταγράφηκαν στην Πάτρα
(-30%), στη Θεσσαλονίκη (-21%) και στα Χανιά (+16%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, όπου η μείωση
του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -10% έως +7%.
4,83% η θετικότητα
Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν και τα ημερήσια κρούσματα, παρότι μειωμένα συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 3.789 νέα περιστατικά κορονοϊού, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό-«ρεκόρ» τεστ (78.428) και θετικότητα που έπεσε στο 4,83%. Την περασμένη Τρίτη τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 4.033. Σήμερα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και από τα self tests που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όσο και σε σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησαν τον εβδομαδιαίο υποχρεωτικό αυτοέλεγχο.
Ειδικοί και κυβέρνηση είναι με το βλέμμα στους λεγόμενους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας, δηλαδή νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους, για τους οποίους συνεχίζονται οι «μαύρες» καταγραφές, και με βάση αυτούς σχεδιάζεται πολύ προσεκτικά ο οδικός χάρτης για την επαναλειτουργία επιπλέον δραστηριοτήτων.
Οι σκληροί δείκτες
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν χθες σε 847, αριθμός ίδιος με προχθές, ενώ ταυτόχρονα επιπλέον 87 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. Οι νέες εισαγωγές για τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ανήλθαν σε 406 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου συνεχίζει να είναι πάνω από 500 ασθενείς και πιο συγκεκριμένα 502.
Από το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, η Αττική συγκέντρωσε 1.799 μολύνσεις, από τις οποίες οι 549 στο κέντρο της Αθήνας που «βράζει», ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 512 κρούσματα.
Οι αριθμοί
- 789 κρούσματα χθες
- 8 εισαγόμενα
- 799 στην Αττική
- 512 στη Θεσσαλονίκη
- 629 κρούσματα συνολικά
- 87 θάνατοι χθες
- 627 θάνατοι συνολικά
- 847 διασωληνωμένοι
- 963 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πάσχα όπως… Χριστούγεννα και με self test – Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
- Φορολογικός οδηγός: Αυτές είναι οι 9 ανατροπές στις φετινές δηλώσεις
- ΣΥΡΙΖΑ «έκρυβε» εκκρεμείς συντάξεις από το 2017 έως το 2019
- «Κατέρρευσε» η European Super League – Αποχώρησαν όλες οι αγγλικές ομάδες
- Πανελλαδικές εξετάσεις: Παράταση μέχρι 15 Μαΐου για τον αριθμό εισακτέων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr