Το ενδεχόμενο παράτασης είναι σαφές ότι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι για το Λεκανοπέδιο καθώς παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης από τα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει μία βελτίωση τις επόμενες ημέρες η οποία θα είναι τέτοια ώστε να επιτρέψει στην επιτροπή των επιστημόνων να εισηγηθεί ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση σταδιακής χαλάρωσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι και πρόωρο να βγαίνει οποιοσδήποτε και να προβαίνει σε εκτιμήσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα μετά την 28η Φεβρουαρίου.
Από τη στιγμή πάντως που η αξιολόγηση των ειδικών θα ανάψει το πράσινο φως για επανέναρξη κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων -όποτε συμβεί αυτό- πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει έμφαση στο λιανεμπόριο λόγω και της βαρύτητας που έχει στο πλαίσιο της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, η οποία υφίσταται μηνιαίες απώλειες 3 δισ. ευρώ από το lockdown. Χαρακτηριστική της βαρύτητας αυτής είναι η εκτίμηση ότι όσο παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο κοστίζει 1,4 δισ. τον μήνα, σχεδόν όσο όλες μαζί οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες που έχουν ανασταλεί.
Εάν και όποτε κριθεί από τους επιστήμονες ότι η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει επαναλειτουργία του λιανεμπορίου είναι πολύ πιθανό να εξεταστεί το άνοιγμά του όχι με click away ή click in shop, αλλά κανονικά, με πολύ αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει ξεχωριστός ηλεκτρονικός αριθμός μετακίνησης ο οποίος θα αφορά αποκλειστικά το λιανεμπόριο.
Η επαναλειτουργία της εστίασης τοποθετείται σε κάθε περίπτωση αργότερα, ενώ προτεραιότητα παραμένει για την κυβέρνηση και το πρόγραμμα «Ελευθερία», με βασικό στόχο έως το Πάσχα να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών ώστε να καταστεί δυνατό να χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας που θα συμβάλει στη μείωση της πίεσης στο σύστημα Υγείας.
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Η επίτευξη αυτού του στόχου εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο να αρχίσει η χώρα μας να δημιουργεί προϋποθέσεις για να αφήσει πίσω την πανδημία έχοντας βρει και την αναγκαία ισορροπία με την οικονομία.
Ο Μάρτιος σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι δύσκολος, μία αισιόδοξη προοπτική δίνεται ωστόσο για την περίοδο μετά τον Απρίλιο, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εκφράζει αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή το καλοκαίρι του 2021 θα αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και τότε η ανάκαμψη θα είναι ταχεία, με τη συνδρομή και των πόρων που θα αρχίσουν να εκταμιεύονται, εντός του έτους, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr