Ταυτοχρόνως, ξέροντας ότι το ερχόμενο δίμηνο είναι πολύ κρίσιμο, καθώς εγκυμονεί και τον κίνδυνο του τρίτου κύματος, φέρεται αποφασισμένη να παρθούν όλα τα μέτρα, προκειμένου από τον Απρίλιο και μετά να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα νέα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί, βοηθώντας και στην υγειονομική θωράκιση της χώρας, αλλά και στην ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη.
Από τον Απρίλιο και μετά θα έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό ο εμβολιασμός, τόσο των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων όσο και όλων των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής». Αυτό θα έχει δημιουργήσει το «χαμηλό τείχος ανοσίας», το οποίο θα επιτρέψει σε σημαντικό βαθμό την ταχύτερη επάνοδο στην κανονικότητα. Μετά από 10 μήνες πανδημίας η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην διακινδυνεύσει τη δημόσια υγεία, αλλά και τις καλές επιδόσεις που έχει επιτύχει αυτό το δεκάμηνο, με εξαίρεση τη μία εβδομάδα που καθυστέρησε να επιβάλει το lockdown στη Θεσσαλονίκη. Και πριν και μετά απ’ αυτή τη «λάθος εβδομάδα» οι αποφάσεις της κυβέρνησης έφεραν τη χώρα μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις σε όλο τον κόσμο. Με αποτέλεσμα τώρα να μπορεί να σχεδιάσει όχι μόνο ένα πιο ασφαλές μέλλον, αλλά κι ένα μέλλον το οποίο μπορεί να είναι έτοιμο να υποδεχθεί την «αναπτυξιακή έκρηξη».
Τουρισμός
Το πρώτο στοίχημα που έχει βάλει το Μ. Μαξίμου είναι το στοίχημα του τουρισμού, ο οποίος στις νέες συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί το καλοκαίρι μπορεί -όπως εκτιμάται- να δώσει μια βαθιά ανάσα πάνω από 12 δισ. ευρώ. Και σε αυτό συνηγορούν τέσσερις παράγοντες: 1. Ο εμβολιασμός. 2. Οι καιρικές συνθήκες, που δεν ευνοούν τη μετάδοση. 3. Η ύπαρξη πολύ μεγάλου αριθμού τεστ. 4. Η διαφαινόμενη υιοθέτηση κάποιου είδους ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα βοηθήσει καθοριστικά τις μετακινήσεις.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Το καλοκαίρι του 2020, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και χωρίς να υπάρχει εμβόλιο, ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε να φτάσει στο 23% του τζίρου που είχαμε τη χρονιά-ρεκόρ το 2019. Το φετινό καλοκαίρι οι επιτελείς της κυβέρνησης εκτιμούν -και προετοιμάζονται- το ποσοστό να φτάσει το 50-55% του 2019. Κάτι που μεταφράζεται σε μια ένεση ρευστότητας πάνω από 12 δισ. Ο στόχος θεωρείται ρεαλιστικός, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός θα έχει προχωρήσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες από τις οποίες θα προέρχονται οι τουρίστες. Ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρώπη αναγκαστικά θα έχει υιοθετήσει ένα είδος κοινά αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει την πανευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει και την ευρωπαϊκή κοινότητα να «ξεσκάσει» από τον 16μηνο εγκλεισμό των περιορισμών και των lockdowns.
Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί το σχέδιο στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, με στόχο να μείνει ζωντανό το μεγαλύτερο κατά το δυνατόν τμήμα της αγοράς, αλλά και να διευκολυνθούν οι ώριμες επενδύσεις που «περιμένουν». Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του «κόκκινου διμήνου» Φεβρουαρίου-Μαρτίου θα συνεχιστεί η στήριξη που δίδεται έως σήμερα (μη επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδοτήσεις ενοικίων και αναστολών συμβάσεων εργασίας, πάγωμα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κ.λπ.). Στο επόμενο δίμηνο (Απρίλιος-Μάιος) θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο στήριξης με κριτήρια (π.χ. τζίρος, αριθμός εργαζομένων, προοπτική επιχείρησης), ούτως ώστε τα χρήματα που θα δοθούν να είναι επένδυση που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, που έχουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις να σταθούν πιο γερά στα πόδια τους, στηρίζοντας και τη διατήρηση όλων των βιώσιμων θέσεων εργασίας. Από τον Ιούνιο και μετά, εκτός του τουρισμού, τίθεται σε εφαρμογή το «Σχέδιο Ανάκαμψης», το οποίο θα αρχίσει να χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα εκτιμάται ότι το ήδη πολύ συμπιεσμένο ελατήριο της ελληνικής οικονομίας θα μπορέσει να εκτιναχθεί, δεδομένης της μεγάλης εμπιστοσύνης που δείχνουν οι αγορές στην ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή πλήθος επενδύσεων τελεί εν αναμονή.
Είναι προφανές ότι το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης αποσκοπεί σε ένα 2021-αρχή της ανάκαμψης με ασφάλεια και προετοιμασίας για ένα πολύ αισιόδοξο 2022. Είναι ένα σχέδιο συστηματικής και σε βάθος δουλειάς. Και υπ’ αυτήν την έννοια, όπως λένε πηγές από το Μ. Μαξίμου, «δεν είναι επ’ ουδενί έτος εκλογών».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr