Ο κ. Τσίπρας λίγο μετά τις 10.00 το πρωί υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, με την συνάντηση να είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα..
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (στις 12:00 το μεσημέρι), με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 2:00 μ.μ.), και το απόγευμα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 5:00 μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 7:30 μ.μ.) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 8:30 μ.μ.).
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, λίγο μετά την άφιξη του δεύτερου στην Ελβετία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε πως η μη παρουσία Ερντογάν στη Γενεύη αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα.
«Η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, για μια βιώσιμη λύση», σημείωσε (Αθήνα 9,84) ο κ. Τζανακόπουλος και άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα είναι παρών στη διάσκεψη, αλλά θα εκπροσωπηθεί από τον Μπεναλί Γιλντιρίμ. «Από τη δική μας μεριά έχουμε πει ότι η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά η μη παρουσία Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα… Ο κ. Ερντογάν παίζει ένα κομβικότατο πολιτικό ρόλο και εμείς με δεδομένο αυτό που άφησε να εννοηθεί η τουρκική πλευρά, θα εξετάσουμε τη θέση μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο σημερινό πρωινό τετ α τετ ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα, για το Κυπριακό, στρέφουν την προσοχή τους οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και πηγές της οδού Πειραιώς διαμηνύουν πως επί της αρχής «είναι θετικό ότι -έστω και στο παρά πέντε- ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να ενημερώσει θεσμικά τους πολιτικούς αρχηγούς για το πού βρισκόμαστε και για το ποιες προοπτικές υπάρχουν για την επίλυση του Κυπριακού», τονίζουν πως η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων δεν συνιστά συνδιαμόρφωση θέσεων, αλλά ούτε και υποκατάσταση της ευθύνης που έχει η κυβέρνηση.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
«Η Νέα Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στη διαχρονική της θέση ότι το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει. Σκοπός είναι η επανένωση του νησιού και η επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής, στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ετσι ώστε, 42 χρόνια μετά την παράνομη κατάληψη και κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας από τουρκικά στρατεύματα, επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο μέλος της Ε.Ε. και να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς. Χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων», επισημαίνουν γαλάζιοι κύκλοι.
Παράλληλα, σημειώνουν πως στηρίζουν σταθερά τις προσπάθειες Αναστασιάδη, προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση που να τύχει της έγκρισης, της συμφωνίας των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπεται στη συμφωνηθείσα διαδικασία, αλλά και των Τουρκοκυπρίων, ενώ τονίζουν ότι οι βασικές αυτές θέσεις συμπληρώνονται από δύο θεμελιώδεις αρχές:
-Η πρώτη είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Αρχή που έχει καθοριστεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
-Η δεύτερη, που έχει τη δική της μεγάλη βαρύτητα, είναι η διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας Αθηνών-Λευκωσίας.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου