Ενα κόμμα της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούσε με συνέπεια να συγκρούεται στο προσκήνιο με τους φασίστες και ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Στο παρασκήνιο, όμως, δεν ήταν λίγες οι φορές που στο όνομα της αντισυστημικότητας και του κοινού στόχου να ηττηθούν τα παλαιά κόμματα, να ηττηθεί το σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ διέβη τον Ρουβίκωνα, υπονόμευσε το δημοκρατικό τόξο και συμπορεύθηκε, κρυφά ή φανερά, με τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Συχνή αναφορά γίνεται στις πλατείες των «αγανακτισμένων» το 2011 και το 2012 όπου οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και οπαδοί της Χρυσής Αυγής, των δύο ανερχόμενων πολιτικών δυνάμεων τότε, φώναζαν μαζί συνθήματα κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας και η Χρυσή Αυγή αύξανε συνεχώς τη δυναμική της, μαζί, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία της Χρυσής Αυγής διέλυσαν την παρέλαση της Θεσσαλονίκης, αποκαλώντας προδότη τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και μουτζώνοντάς τον. Η φωνή όμως των «κομμάτων του παλαιού συστήματος» ήταν αδύναμη και οι προειδοποιήσεις ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει «πολιτικές πλάτες» στους χρυσαυγίτες δεν έφταναν καν στα αφτιά των πολιτών.
Κάποιοι θυμούνται ότι την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε αναγκαστικά υπέρ της άρσης της ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών, ο κ. Τσίπρας κατήγγελλε πολιτικές διώξεις με κυβερνητική μεθόδευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση κατέθετε πρόταση να δοθεί στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, «ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις ψηφοφορίες στη Βουλή γιατί αλλιώς θα αλλοιωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
«Είναι πολιτικό κλείσιμο του ματιού προς την άκρα Δεξιά και την εκλογική πελατεία της Χρυσής Αυγής. Γίνεται μεθόδευση για να τεθεί εκτός νόμου αυτό το κόμμα» έλεγε στις 27.02.2014 ο Νίκος Βούτσης στη Βουλή, γραμμή που υιοθετούσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατά πλειοψηφία και ενώπιον γενικής κατακραυγής αποφασίστηκε η ψήφος υπέρ της άρσης της ασυλίας των νεοναζιστών, με τη μετέπειτα Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να διαφωνεί ανοικτά θέτοντας ζητήματα Δημοκρατίας, Συντάγματος, κράτους δικαίου και θεμελιωδών αρχών του Ποινικού Δικαίου. Γι’ αυτό και λίγες μέρες μετά την εκθείαζαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής για αυτή της τη στάση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. σχηματίζουν κυβέρνηση, αλλά η αντισυστημικότητα και ο κοινός στόχος της κατατρόπωσης των παλαιών κομμάτων συνεχίζουν να… ενώνουν ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, με μοναδικό κανόνα να τηρούνται τα προσχήματα. Κάποιες φορές όμως τα πράγματα ζόρισαν και τα προσχήματα πήγαν… περίπατο.
Στις 28 Ιουνίου 2015 οι κυβερνητικοί εταίροι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. καίγονται να περάσουν από τη Βουλή το περίφημο δημοψήφισμα. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι είναι σθεναρά απέναντι, αλλά ο κ. Τσίπρας βρίσκει σύμμαχο στα πρόσωπα των χρυσαυγιτών που ψηφίζουν μαζί του την πρόταση για το δημοψήφισμα, ώστε η τότε κυβέρνηση να αποφύγει την εικόνα της πολιτικής απομόνωσης.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Η Χρυσή Αυγή ψηφίζει και υπέρ της πρότασης της ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία και την περίοδο 1997-2014, ενώ μία επίσκεψη στο ακριτικό Καστελλόριζο, στις 05.12.2016, βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. και της Χρυσής Αυγής μπαίνουν στο Σινούκ και επισκέπτονται το Καστελλόριζο, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκπληκτοι οι δημοκρατικοί πολίτες διαβάζουν τη δήλωση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητή Νίκου Παρασκευόπουλου: «Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελλόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη; Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή τη στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».
Φήμες για non papers
Πολλές φήμες και πολλές πληροφορίες για non papers, για χαρτάκια με ονόματα και προτάσεις της πρώην κυβέρνησης σε επιτροπές, που έφευγαν από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και πήγαιναν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, απασχόλησαν πολλές φορές το πολιτικό και κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Τι να τις κάνεις όμως τις φήμες, όταν έχεις τα γεγονότα;
Διαφημίζοντας τις ιδεολογικές διαφορές που έχουν με την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ , οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την επιστροφή της δικογραφίας για τη Novartis στη δικαιοσύνη, βοηθώντας τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μία να κρύψει το πραγματικό σκάνδαλο Novartis και τις διαστάσεις του στον χώρο της Υγείας και από την άλλη να συκοφαντήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής πέρασε και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και σύμβουλος του κ. Τσίπρα, Βασιλική Θάνου, επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής πέρασε η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και όσο και αν φωνάζει διαμαρτυρόμενος σήμερα ο κ. Βούτσης, η δήλωσή του ως Προέδρου της Βουλής έχει καταγραφεί και έχει μείνει στην Ιστορία: «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα η Βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς τη Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».
Από την έντυπη έκδοση