Επ’ αυτού, αναφέρει ειδικότερα:
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
“Γνωρίζαμε ότι το δημόσιο έλλειμμα ήταν υψηλότερο από όσο ανέφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν γνωστό ότι αντί να βρίσκεται κοντά στο 10% του ΑΕΠ, ήταν στην πραγματικότητα περισσότερο από 15%. Οι ελληνικές υπηρεσίες είχαν τους σωστούς αριθμούς αλλά εκείνοι που αποστέλλονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Eurostat ήταν κατασκευασμένοι”.
Ο ίδιος κατηγορεί την Επιτροπή Μπαρόζο ότι κάλυπτε την προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Κ. Καραμανλή ως προς τα στοιχεία του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι κατά τη γνώμη του, “ο Καραμανλής δεν ήθελε να κερδίσει τις εκλογές […] αλλά να ξεφύγει από τα προβλήματα της οικονομίας”. Η ελληνική κρίση κατά τον πρώην υπουργό, ήταν επίσης αποτέλεσμα των εγγενών αδυναμιών της ευρωζώνης, καθώς και της αδυναμίας του Eurogroup ουσιαστικές λάβει αποφάσεις. Επ’ αυτού, σχολιάζει ότι το Eurogroup “εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί, αν το Βερολίνο δεν δώσει οδηγίες”.
Ο ίδιος καταλήγει, σημειώνοντας ότι “είναι δύσκολο να πει κανείς ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση […] Είναι αλήθεια ότι οι ανισορροπίες με την οποία ξεκινήσαμε έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών έχει μειωθεί, αλλά μάλλον λόγω της μείωσης των εισαγωγών λόγω της ύφεσης. Οι εξαγωγές δεν έχουν αυξηθεί. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θέσει τα θεμέλια για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Αλλά απέχουμε ακόμα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση. Έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα με τους θεσμούς, οι οποίοι παραμένουν πολύ αδύναμοι. Το δικαστικό σώμα, ο Τύπος – δεν έχει ακόμη εδραιωθεί ισορροπία μεταξύ των εξουσιών. Αυτό είναι ανησυχητικό. Επίσης παραμένει το πρόβλημα του χρέους, το οποίο είναι τεράστιο […] Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι αρκετά. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί. Χρειαζόμαστε επίσης πολιτική αλλαγή στη χώρα μας για να προσελκύσουμε και πάλι ξένες επενδύσεις. Το τραπεζικό μας σύστημα δεν λειτουργεί ακόμα σωστά […] Αλλά πολλές επενδύσεις ματαιώνονται, επειδή η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές”.