«Το Σύνταγμα είναι σαφές», απάντησε χαρακτηριστικά ο υπουργός -μιλώντας σχετικά στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9-, συντασσόμενος ουσιαστικά με το νομικό κόσμο της χώρας που σύσσωμος έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο… παράκαμψης, ιδίως διά νομοθετικής ρύθμισης, του ορίου συνταξιοδότησης.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Παράλληλα, ο κ. Κοντονής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον «πόλεμο» που έχει εγείρει το θέμα μεταξύ ηγεσίας και Σώματος: «Οι δικαστές κατά την αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν, θεμιτή και εύλογη σε ορισμένα σημεία, δεν πρέπει ξεχνάνε τη βασική τους ιδιότητα: ότι είναι δικαστές. Και ότι η κοινωνία τούς αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και, αν διαταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη, από συμπεριφορές και φαινόμενα που δεν συνάδουν με το λειτούργημά τους, τότε αυτό είναι μεγάλο κακό για το κράτος δικαίου και μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία».
Σε ερώτηση σχετικά με τη νεοσύστατη Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων -πρώτο ιδρυτικό μέλος της οποίας αποτελεί η κ. Θάνου-, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μας πέφτει λόγος».
Ο νεότευκτος φορέας εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων που εμμένει να τον καταγγέλλει ως διασπαστικό.
Σε χθεσινή συνεδρίαση εν όψει της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης, πάντως, μερίδα συμβούλων (κυρίως από τους κόλπους της παράταξης της οποίας έως πρότινος ηγείτο η κ. Θάνου) τήρησε αποστάσεις ή διαφώνησε. Αντίθετα, από την πλειοψηφία υπογραμμίστηκε ότι το καταστατικό της νέας Ενωσης αποδεικνύει «ότι η επωνυμία της είναι ψευδεπίγραφη», αφού μέλη μπορούν να εγγραφούν λειτουργοί όλων των βαθμίδων. «Πρόκειται ουσιαστικά για παράνομη ίδρυση δεύτερης Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων», σημείωσαν μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση.
Χριστιάννα Χατζηϊορδάνογλου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου