Στην έρευνα που διενεργήθηκε πανελλαδικά το διάστημα 30 Μαρτίου – 1 Απριλίου οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 78% ότι ανησυχούν πολύ και αρκετά για την πανδημία μετά τα κρούσματα στη χώρα μας.
Πιο αναλυτικά οι πολίτες ηλικίας από 60 ετών και άνω είναι οι πιο ανήσυχοι. Σε ποσοστό 84% δηλώνουν ότι ανησυχούν αρκετά έως πολύ. Υψηλά ποσοστά ανησυχίας καταγράφονται και στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες: 78% στις ηλικίες 45-49, 75% στις ηλικίες 30-44 και 69% στις ηλικίες 17-29.
Στην ερώτηση πόσο έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα και τη ζωή της οικογένειας τους η επιδημία και τα μέτρα οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό 83% πολύ έως αρκετά. Μόλις το 10% δηλώνει μέτρια και το 4% λίγο και ελάχιστα έως καθόλου.
Ποσοστό 57% των πολιτών δηλώνει ότι η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισης της έχει επηρεάσει πολύ και αρκετά την οικονομική κατάσταση τους. Το 20% των πολιτών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί λίγο και ελάχιστα έως καθόλου οικονομικά και το 18% απαντά μέτρια.
Η συντριπτική πλειοψηφία αξιολογεί πολύ θετικά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την πανδημία. Το 82% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά την κυβέρνηση και το 14% μάλλον αρνητικά και σίγουρα αρνητικά.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Πιο συγκεκριμένα το 94% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνουν μάλλον και σίγουρα θετικά τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης. Το ίδιο απαντά το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 89% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.
Παρόλα αυτά οι πολίτες είναι μοιρασμένοι για την στάση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία. Το 46% τις κρίνει σίγουρα και μάλλον θετικά και το 47% μάλλον και σίγουρα αρνητικά.
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το 67% κρίνει σίγουρα και μάλλον θετικά τα μέτρα και το 29% μάλλον και σίγουρα αρνητικά.
Πιο θετικά αξιολογούν τα μέτρα οι ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι σε ποσοστό 87% απαντούν μάλλον και σίγουρα θετικά. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ που δίνουν την ίδια απάντηση φτάνουν σε ποσοστό το 77%. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται μοιρασμένοι καθώς το 48% κρίνει μάλλον και σίγουρα θετικά τα μέτρα και το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι τα μέτρα είναι μάλλον και σίγουρα αρνητικά.
Η μεγάλη πλειοψηφία αξιολογεί θετικά τα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συγκεντρώσεων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Το 86% δηλώνει ότι είναι σίγουρα και μάλλον θετικά τα μέτρα. Μόλις το 10% απαντά ότι είναι μάλλον και σίγουρα αρνητικά.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει το ποσοστό αποδοχής στο 53% από 45% στην προηγούμενη μέτρηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έρχεται δεύτερος με ποσοστό 22% και σημειώνει πτώση 4 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση. Το 20% των πολιτών απαντά κανέναν από τους δύο.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διευρύνει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 23 μονάδες. Πιο αναλυτικά η ΝΔ συγκεντρώνει 45% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το Μέρα25 με 2,5%. Άλλο Κόμμα επιλέγει το 4%. Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό των αποφάσιστων και όσων δεν απάντησαν που φτάνει το 8%.