Στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας ενώ υπογράμμισε πως «εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».
«Η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, η αντιμετώπισή της είναι εθνική. Το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με μεγαλύτερη ισχύ και μεγαλύτερο μέγεθος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας και παραδείγματα των δεινών που περνούν άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
«Εδώ κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση ακύρωσε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις πριν κάνει καν την εμφάνισή του στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα του ιού.
Ταυτόχρονα επεσήμανε: «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.
«Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.
«Τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες και οι απόντες. Όπου κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «με την ευκαιρία αυτή αξίζει να σημειωθεί η σημαντική προσφορά της Βουλής», μνημονεύοντας τη δωρεά της Βουλής για τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» δυναμικότητας 50 κλινών.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».
«Κύριο μέλημά μας παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.
Αναφέρθηκε στην οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους χαμηλόμισθους.
Τόνισε επίσης ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή των 800 ευρώ διατηρώντας όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα κάτι που ισχύει για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια. Σε ένα άλλο πεδίο επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους.
Tι είπε στο CNN
«Είχαμε την απόλυτη συνεργασία των Ελλήνων και θέλω να τους ευχαριστήσω», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNN και στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour, αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αποτροπή διάδοσης του νέου κορονοϊού και πρόσθεσε ότι κινητοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα και τα ιδρύματα, είχαμε πολλές δωρεές και θέλω να τους ευχαριστήσω. Η ελληνική κοινωνία επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Δώσαμε το λόγο στους ειδικούς με καθημερινή ενημέρωση, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι οι ειδικοί μας οδηγούν σε σωστές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η τάση στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντική, σε σχέση με άλλα κράτη και απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο ότι λήφθηκαν αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης σε πρώιμο στάδιο.
Οι πολίτες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σεβάστηκαν τις κατευθύνσεις και έμειναν στο σπίτι με μικρές εξαιρέσεις. Με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι δυνατό να μειωθεί η καμπύλη. Το αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, είναι ότι το σύστημα υγείας τα πάει καλά και έχουμε μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ερωτηθείς πώς διοικεί τη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι βρίσκεται στο γραφείο του με μια μικρή ομάδα στενών του συνεργατών. «Διοικούμε μέσω των τηλεδιασκέψεων, μέσω της τεχνολογίας» και πολύ γρήγορα το ελληνικό κράτος μετακινήθηκε στο ψηφιακό του μέλλον.
«Η κρίση αποτέλεσε ευκαιρία για το κράτος να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός για αναπνευστήρες και λοιπό εξοπλισμό. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει αποπειραθεί να θέσει κοινό πλαίσιο για αυτές τις προμήθειες, αυτό θα πάρει χρόνο και έτσι η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος-μέλος, κάνει το καλύτερο για τους δικούς του πολίτες.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα κινητοποίησε τον ιδιωτικό τομέα, είχαμε πολλές δωρεές και ευχαρίστησε τους πολίτες. Η ελληνική κοινωνία -τόνισε- επέδειξε αίσθηση αλληλεγγύης, και αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.