Αυστηρά μηνύματα προς την τουρκική ηγεσία έστειλαν χθες από το Βερολίνο τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε μάλιστα «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, ενώ κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Παράλληλα, συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα έως και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 26 Μαρτίου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς Τουρκίας.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με τη Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, για τον έλεγχο των ροών, καθώς και με την πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.
Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται στην ατζέντα που θέτει η ελληνική πλευρά, με τον κ. Μητσοτάκη μάλιστα να καλεί και δημόσια -από το βήμα του ελληνογερμανικού οικονομικού φόρουμ- τον κ. Ερντογάν να προβεί σε έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Αγκυρας και «πρώτα απ’ όλα να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Εβρο και να πάψει να χρησιμοποιεί και να τους υποκινεί διασπείροντας fake news και προπαγάνδα».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι «η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, δεν εκβιάζεται από κανέναν», ζήτησε επίσης να δεχθεί πίσω η γειτονική χώρα με γρήγορες διαδικασίες όσους συνελήφθησαν σε ελληνικό έδαφος.
Αν και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη χθεσινή παρουσία του κ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ελπίδα «να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης», ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς την ηγεσία της γειτονικής χώρας πως «για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά πώς η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει σύμμαχος της Ε.Ε. στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να υπάρξει μια έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Αγκυρας».
«Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού και χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης για να το κάνει, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών, χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια σε γεωπολιτικές φιλοδοξίες», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Μέρκελ, η οποία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά «την οργανωμένη, μαζική, απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ατόμων από το τουρκικό έδαφος, η οποία είναι σε εξέλιξη από την 28η Φεβρουαρίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε και τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας, που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να επιχειρεί να κατεδαφίσει το φράκτη που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Εβρου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε από την πλευρά της ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας του Μαρτίου 2016 δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και το σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν, ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Νωρίτερα η κ. Μέρκελ είχε εκφράσει από το βήμα του οικονομικού φόρουμ «αλληλεγγύη και πλήρη υποστήριξη» στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις», καθώς βρίσκεται στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη».
Αν και εξέφρασε κατανόηση για το βάρος που φέρει η Τουρκία, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση εάν προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών» και υπογράμμισε: «Δείξαμε τις τελευταίες δέκα ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή κυριαρχία».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση και είναι καιρός να αποδείξουν όλοι, αν εννοούν, τη σοβαρή αντιμετώπισή του, ενώ χαιρέτισε την απόφαση του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού να ηγηθεί η Γερμανία μιας προσπάθειας «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων».
Την Πέμπτη αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η αρμόδια επίτροπος για τη συνδιαμόρφωση ενός συμφώνου εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη και κάλεσε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες «να συμμετέχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης που αφορά 5.000 παιδιά».
Από την έντυπη έκδοση