Οι σχετικές εγκύκλιοι ήδη έχουν υπογραφεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, με στόχο, όπως αναφέρεται, την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στη λειτουργία του Δημοσίου, την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών και την προαγωγή της αξιοπιστίας, της ισονομίας και της χρηστής συμπεριφοράς των δημόσιων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε και αφορά τον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων σε δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού αλλά και ΝΠΔΔ. Προκειμένου, λοιπόν, να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος τήρησης του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων οι υπηρεσίες καλούνται να προβούν στην καθιέρωση ενιαίου συστήματος ελέγχου με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού-ψηφιακού μηχανισμού σήμανσης σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Για την επιτυχία του μέτρου καλούνται επίσης να καταγράψουν συνολικά την υφιστάμενη κατάσταση και να αποσταλούν όλα τα στοιχεία σχετικά με την τήρηση του ωραρίου στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο έλεγχος τήρησης του ωραρίου των υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Διοικητικού προσωπικού.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της χορήγησης αναρρωτικών αδειών σε υπαλλήλους, το υπουργείο με άλλη εγκύκλιό του επισημαίνει ότι θα πρέπει να τηρείται συγκεκριμένη προθεσμία, εντός της οποίας οι υπηρεσίες οφείλουν να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, με σκοπό την αποφυγή χρονικών καθυστερήσεων στην αποστολή προς τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση γνωματεύσεων και τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών στους υπαλλήλους. Σε περίπτωση καθυστέρησης έγκρισης χορήγησης αναρρωτικών αδειών, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού οφείλουν ανά περίοδο έξι μηνών να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.
Το υπουργείο επιδιώκει επίσης και να λύσει άμεσα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ουσία των ΕΔΕ. Με εγκύκλιο δίνονται σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διεξάγονται οι ΕΔΕ, ώστε και οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα αλλά και οι ΕΔΕ να παράγουν αποτελέσματα τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν τα πειθαρχικά όργανα.
Με μία τέταρτη εγκύκλιο που αφορά τις άμεσες ενέργειες των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων για αποστολή στοιχείων επισημαίνεται η ανάγκη για ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα με τα στοιχεία των πειθαρχικών υποθέσεων για το έτος 2019, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των πειθαρχικών υποθέσεων.
Στο εξής τα πειθαρχικά συμβούλια είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την πορεία και την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων, από την εισαγωγή τους σε αυτά μέχρι την έκδοση της πειθαρχικής απόφασης.
Οι υπηρεσίες θα πρέπει να αποστείλουν όλα τα στοιχεία των πειθαρχικών υποθέσεων που είχαν εκδικασθεί από 01-01-2019 έως 31-12-2019, αλλά και αυτών που εκκρεμούσαν έως τις 31-12-2019. Επίσης θα πρέπει να αποσταλούν στοιχεία για λειτουργικά προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν και καθυστερούν την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων, τα οποία θα συνοδεύονται με την ημερομηνία εισαγωγής κάθε εκδικασθείσας υπόθεσης (από 01-01-2019 έως 31-12-2019) στο οικείο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης για κάθε εκδικασθείσα υπόθεση και την εκδοθείσα απόφαση .
Από την έντυπη έκδοση