Απευθυνόμενος προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και εν αναμονή της άφιξης των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθεί πάση θυσία το χρονοδιάγραμμα για έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να ευοδωθεί το σχέδιο για εκκίνηση της διευθέτησης του χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση.
Τα βλέπει… ρόδινα
Το όλο, δε, πλαίσιο της τοποθέτησής του κινήθηκε σε τόνους… αισιοδοξίας, η οποία, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με τα μηνύματα που καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες, με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για τα… τελευταία βήματα ενός δύσκολου μαραθώνιου και για τον τερματισμό μιας μακράς περιόδου δύσκολων αποφάσεων.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Τώρα όμως έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα. Κλείνουμε έγκαιρα χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες τη 2η αξιολόγηση. Ξεκινά στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος.
Ετσι θα δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνεργασία
Εχοντας εμφανώς στο μυαλό του τις απανωτές αρρυθμίες που εμφάνισε το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και τα… φάλτσα κορυφαίων στελεχών, ο πρωθυπουργός επεδίωξε να εμφανιστεί με πυγμή ενώπιον των νέων υπουργών, τοποθετώντας ως αιχμές τη συνεργασία και τη συλλογικότητα που πρέπει να επιδείξουν: «Ούτε το δικό μου ούτε κανενός το όνομα είναι γραμμένο σε κάποια καρέκλα. Βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης στην πλέον δύσκολη ιστορική συγκυρία. Μπορεί οι καρέκλες να μη γράφουν το όνομά μας αλλά μπορεί το όνομά μας να συνδεθεί με μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Φιλοδοξία μας δεν είναι να είμαστε άλλη μια κυβέρνηση που διαχειρίστηκε -έστω καλύτερα και εντιμότερα- την κρίση, αλλά να είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ζήτησε από τους παλαιούς υπουργούς να στηρίξουν τα νέα μέλη του Συμβουλίου, καθώς στα… αφτιά του ήδη ηχούν οι αντιδράσεις για την τοποθέτηση της Εφης Αχτσιόγλου στο χαρτοφυλάκιο της Εργασίας, που θα αποτελέσει το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, πάντως, προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες, μέσα από την ομιλία του, ότι θα υποστηριχθεί η θέση για προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Μόνο η προστασία της εργασίας και η αύξηση του μεριδίου των μισθών στο συνολικό εισόδημα μπορεί να αποτελεί βάση για τη μακρόπνοη και σε στέρεες βάσεις ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας…
Και αυτό το μεγάλο βάρος στη διαπραγμάτευση θα το επωμιστεί μια νέα αλλά εξαιρετικά ικανή συνάδελφος που αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Εργασίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχει τη στήριξη όλων μας για να πετύχει… Και είναι αρκετά τα θέματα αυτά, με κυριότερο αυτό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που πρέπει να επιλυθεί χωρίς να θιγούν τα απαραίτητα για την πλειοψηφία προνοιακά επιδόματα», σημείωσε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου