Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν για τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα.
Είναι δεδομένο ότι στην πρώτη γραμμή εξακολουθεί να βρίσκεται το μεταναστευτικό που ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας όχι μόνο την ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης, αλλά και εκπόνησης εναλλακτικού σχεδίου ανάγκης -του λεγόμενου «plan B»- σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην ουσία δηλαδή την προετοιμασία της Ε.Ε. και για το χειρότερο σενάριο, με τη χώρα μας να ζητά σε μία τέτοια περίπτωση μία πιο τολμηρή πολιτική μετεγκατάστασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που στην πράξη συνδέεται με άσκηση πίεσης προς τις χώρες που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο στη διαχείριση του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και ζήτημα να συμπεριληφθεί στις αιρεσιμότητες για τη χρηματοδότηση και η συμμόρφωση κρατών-μελών με ευρωπαϊκές πολιτικές όπως στο προσφυγικό.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Η προοπτική να αποκλιμακωθεί μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση πυρός η νέα κρίση στη Συρία απομακρύνει ίσως το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας, δεν εξαλείφει όμως τις ανησυχίες για τις προθέσεις της Τουρκίας, από τη στιγμή που έχει γίνει σαφές μέχρι τώρα ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη.
Η διαπίστωση αυτή ώθησε, άλλωστε, τον πρωθυπουργό να επιμείνει στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. Ζητούμενο για τη χώρα μας είναι να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία και στη διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας, ώστε να καταστεί δυνατό να στηριχθούν οι πρόσφυγες, αλλά, παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης της Τουρκίας για τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών, η Ελλάδα καθιστά σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με εκβιασμούς και απειλές εκ μέρους της γειτονικής χώρας.
Τα μηνύματα της κυβέρνησης σε σχέση με το μεταναστευτικό έχουν ως αποδέκτη και την Ε.Ε. από την οποία αναμένει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη με πρόσθετα κονδύλια, επιμερισμό του βάρους, αλλά και με εκπόνηση μίας νέας δέσμης μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Μητσοτάκη -ο οποίος στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι αυξημένοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών εξαντλούν τις αντοχές της χώρας- και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον τερ Λάιεν, συμφωνεί για την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ασύλου.
Πέρα από την ευρωπαϊκή διάσταση υπάρχει, πάντως, και το εθνικό σκέλος που σχετίζεται με την αλλαγή πολιτικής που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.