Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η κραυγή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου «και καλά σας έκαναν», που απευθύνθηκε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως όταν εκείνη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι προχθές στην ΑΣΟΕΕ τα άτομα που βρέθηκαν μέσα είχαν κόψει το λουκέτο της πόρτας με αλυσοπρίονο.
Αίσθηση προκάλεσαν και οι απαντήσεις του πρώην υπουργού κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στην κ. Κεραμέως όταν εκείνη χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση καταδίκης για τους νεαρούς που εισέβαλαν στο πολιτικό της γραφείο και για τα απειλητικά τηλεφωνήματα που δέχεται.
Ο κ. Φίλης, αφού καταδίκασε αυτά τα λυπηρά -όπως είπε- γεγονότα, ρώτησε την υπουργό: «Φοβάστε τις κόκκινες μπογιές; Η επίθεση στο γραφείο σας προφανώς είναι λυπηρή, ήταν ένα πταίσμα, ένα ελαφρύ πλημμέλημα, αυτό ήταν πάντως, κόκκινες μπογιές… Μας ενοχλεί, μας ενοχλεί βεβαίως, υπάρχει διαδικασία διερεύνησης του θέματος και είναι καταδικαστέα. Αλλά άλλο αυτό και άλλο είναι ο τραυματισμός φοιτητών, η εισβολή των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια. Και εκεί όχι μόνο κουβέντα από την κυρία Κεραμέως, αλλά και “μπράβο” κιόλας»!
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρος, όταν έλεγε με πάθος «η Δέλτα θα μας βρει απέναντί της σε αυτή την αστυνομοκρατία. Θα βρει απέναντί της τον ΣΥΡΙΖΑ και στο πεζοδρόμιο και στη Βουλή. Φυσικά και συμμετείχαμε στη φοιτητική κινητοποίηση, γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα περάσει η αυταρχική υποτροπή, δεν θα περάσει η προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα και να μη συζητάμε το προσφυγικό και το σκάνδαλο Novartis. Θα είμαστε απέναντι και εδώ και στο πεζοδρόμιο, κι αν σας ενοχλεί η λέξη πεζοδρόμιο, αλλάξτε την. Πείτε το αγώνα!».
Ο κ. Φίλης βρήκε… μέχρι και κοινή συνιστώσα με τους νεαρούς που προχθές τον αποδοκίμασαν στην ΑΣΟΕΕ γιατί δεν δέχθηκαν να τους «καπελώσει», λέγοντας ότι «η κυρία υπουργός δεν ξέρει και δεν γνωρίζει από λαό και από λαϊκό και φοιτητικό κίνημα, στο κίνημα υπάρχει και αντιπαράθεση. Πήγα χθες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, έτσι έχουμε μάθει στην Αριστερά να υπερασπιζόμαστε παντού τα δημοκρατικά δικαιώματα. Βρέθηκαν ένας ή δύο φοιτητές που μου άσκησαν κριτική, τη δέχτηκα, δεν έφυγα. Με μεγάλη ευγένεια μίλησε ο άνθρωπος. Αυτούς εσείς τους λέτε ότι είναι τρομοκράτες και στείλατε την Αστυνομία να τους πιάσουν. Τώρα τι κάνετε, φτηνή δημαγωγία; Να δούμε τι θα λέγατε εσείς αν ήσασταν εκεί. Αν τολμούσατε να πάτε, που φοβάστε τις μπογιές τις κόκκινες. Ο εχθρός είναι ένας, ο κυβερνητικός αυταρχισμός, και το φοιτητικό κίνημα και το άσυλο δεν έχουν ιδιοκτήτες».
Επίσης, ξεκάθαρος ήταν ο κ. Φίλης όταν κατηγόρησε την κ. Κεραμέως ότι έδωσε την καρέκλα της στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι θέσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώς Φωτίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, όταν θέλησε να δώσει «άρωμα Πολυτεχνείου του ’74» σε αυτές τις κινητοποιήσεις: «Εσπευσα στην ΑΣΟΕΕ χτες από τη Βουλή αμέσως μόλις έμαθα για τα επεισόδια. Μόνη μου έννοια η ζωή και η ασφάλεια των φοιτητών. Θα προσπαθήσουμε με όλες της τις δυνάμεις και με όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να διασφαλίσει το πανεπιστημιακό άσυλο».
Η πρώην υφυπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, που δεν ξεστράτισε από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για σκοτεινές περιόδους!
Η Κεραμέως «σήκωσε το γάντι» και κατήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει αυτούς που προσπαθούν με τη βία να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Σας πήρε πέντε ολόκληρες μέρες για να πείτε μια ολόκληρη κουβέντα για την επίθεση στο γραφείο μου. Ξέρετε ότι έσπασαν την πόρτα εισόδου στην ΑΣΟΕΕ με αλυσοπρίονο; Εσείς επιλέγετε να είστε με αυτούς που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια, εμείς επιλέγουμε να είμαστε με όλους αυτούς που θέλουν ένα δημόσιο πανεπιστήμιο απαλλαγμένο από πάσης μορφής βία και ανομία. Αυτή είναι η διαφορά μας και γι’ αυτήν κρινόμαστε», τόνισε και πρόσθεσε: «Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ χθες απέδειξε περίτρανα ότι η κυβέρνησή σας στήριζε επί τεσσεράμισι χρόνια αυτές τις συμπεριφορές και επέλεξε να πάει χθες να πυροδοτήσει καταστάσεις. Αποδοκιμάστηκε από τους ίδιους τους φοιτητές ο κ. Φίλης, ενώ δεν είχε κουβέντα για όσα βρέθηκαν στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ, άρα θεωρείτε φυσιολογικό ότι τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να έχουν κράνη, ρόπαλα, υλικά αμφίεσης και κουκούλες, διαρρηκτικά εργαλεία, πέτρες, μάρμαρα. Ολα αυτά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ φυσιολογικό να βρίσκονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Και εδώ φαίνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η Ν.Δ. το να βρίσκονται ρόπαλα, κράνη και μάσκες σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο το θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο, αδιανόητο και απολύτως καταδικαστέο, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Φίλη είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Αυτή είναι η διαφορά, αυτή είναι η αντίληψή μας, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο λαός έχει επιλέξει εμάς».
Από την έντυπη έκδοση