Το πρόσωπο που βγήκε μπροστά απέναντι στον Αλέξη Χαρίτση, που παλεύει για τη συνεργασία της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες «προοδευτικές» δυνάμεις, όπως την κίνηση Πράττω και τον Κόσμο, για τη συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου, είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στέκεται θετικά στη συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου, δεν υπάρχουν οι συνθήκες για Λαϊκό Μέτωπο και η συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου απαιτεί σοβαρές διεργασίες.
Ο,τι είχε πει, δηλαδή, πριν από μερικές ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο OPEN, προκαλώντας τη μήνιν του Σωκράτη Φάμελλου. Με τους Σακελλαρίδη και Φάμελλο συμφωνεί και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση της η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία κατά πληροφορίες στην τοποθέτησή της στάθηκε πιο κοντά στην εισήγηση Χαρίτση λέγοντας ότι σήμερα στην προοδευτική αντιπολίτευση «κανείς δεν μπορεί μόνος του».
Μία τροπολογία των Νάσου Ηλιόπουλου και Κωστή Καρπόζηλου, η οποία περιέγραφε γενικώς πρωτοβουλίες διαλόγου με τα άλλα κόμματα και κινήσεις της Κεντροαριστεράς σε μία απόσταση από τον δεσμευτικό «οδικό χάρτη» διαλόγου που παρουσίασε ο Αλέξης Χαρίτσης, έδειξε ότι τα πράγματα μπορούν να οδηγηθούν σε συμβιβασμό.
Ακόμα όμως και αν αυτό συμβεί, δηλαδή αποφευχθεί η άμεση διάσπαση, ο συμβιβασμός δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ.
Το πιο πιθανό σενάριο μετά την Κεντρική Επιτροπή – όπου επιχειρήθηκε προς το τέλος της μία προσπάθεια συμβιβασμού – είναι να ακολουθήσει ένα έκτακτο συνέδριο όπου τα δύο μέρη θα αναμετρηθούν, με τη συνοχή του κόμματος να αποτελεί ήδη παρελθόν. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι όποιο μέρος ηττηθεί, δηλαδή η εισήγησή του θα απορριφθεί από την πλειοψηφία των συνέδρων, τότε δύσκολα θα παραμείνει στο κόμμα.
Η εισήγηση του Αλέξη Χαρίτση για συνεργασία της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά συναντά τη διαφωνία της πλειοψηφίας του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, η οποία συμφωνεί με την εισήγηση Σακελλαρίδη.
Οι εξελίξεις στη Νέα Αριστερά -του 1% στα γκάλοπ- απασχολούν ιδιαιτέρως τον Σωκράτη Φάμελλο αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Τον Σωκράτη Φάμελλο επειδή στη συνεργασία με τη Νέα Αριστερά βασίζει το σενάριο της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός Βουλής, μέσα από την ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ακόμα και αν δεν συμφωνήσουν όλοι οι βουλευτές και όλα τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι, αν αυτό συμβεί, τότε θα καμφθούν και οι αντιστάσεις που υπάρχουν σήμερα εντός του κόμματος (π.χ. Πολάκης) για τη συνεργασία με τους «πρώην» συντρόφους της Νέας Αριστεράς.
Τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή ο ίδιος ενδιαφέρεται πολύ για το τοπίο που διαμορφώνεται στην Αριστερά εν όψει της κίνησής του (εντονα φημολογείται ότι θα είναι το φθινόπωρο) για την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Βασικά ερωτήματα υπάρχουν επίσης για το τι θα συμβεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, ανάλογα με το αν θα επικρατήσει το σενάριο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Σήμερα αριθμεί έντεκα βουλευτές, που σημαίνει ότι αν συγκροτηθεί κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το νέο σχήμα – ακόμα και με κάποιες απώλειες – έχει πολλές πιθανότητες να αναλάβει ξανά καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ρίχνοντας» το ΠΑΣΟΚ ξανά στην ελάσσονα αντιπολίτευση.
Αν όμως υπάρξει διάσπαση, είναι πολύ πιθανό η Νέα Αριστερά να μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής κόμμα που συγκροτεί Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίς να έχει κατέβει σε εκλογές, πρέπει να έχει τουλάχιστον δέκα βουλευτές.