Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πολύ καλή διμερής συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομίας και της ενέργειας, αλλά και να συζητηθούν μία σειρά από διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Συρία, το Κυπριακό ζήτημα, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ρωσίας για την περίοδο 2017-2019, με ευρύτατο φάσμα θεμάτων διμερούς συνεργασίας.
«Η Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς «πιστεύει στην ανάγκη να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ρωσία», καθώς «αποτελεί εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και δεν πρέπει να αποκλείεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτήν». Ερωτηθείς δε περί προετοιμασίας νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία, τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και ο ίδιος προσωπικά έχουν κρατήσει μια επιφυλακτική στάση έναντι αυτής της προοπτικής και εξήγησε: «Οι κυρώσεις, εφόσον υιοθετούνται, θα πρέπει να έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό και αυτός θα πρέπει να είναι η εξομάλυνση της κατάστασης. Αν οι κυρώσεις υιοθετούνται αποκλειστικά λόγω της ενεργοποίησης ψυχροπολεμικών αντανακλαστικών, τότε το συγκεκριμένο μέτρο είναι αντιπαραγωγικό και δεν συμβάλλει στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι κατά την παρούσα συγκυρία όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις διπλωματικές διαβουλεύσεις για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στην Συρία, αποφεύγοντας την παράταση ενός αδιέξοδου ανταγωνισμού».
Ερωτηθείς σχετικά με την πληροφορία ότι η Τουρκία μπορεί να δεχθεί να εξετάσει την πρόταση της Ρωσίας για την ανάπτυξη εθνικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και αν μπορούν τέτοια σχέδια να συναντήσουν ένσταση από πλευράς Ελλάδος και άλλων μελών του ΝΑΤΟ, ο κ. Κοτζιάς δεν εξέφρασε άποψη σε σενάρια που, όπως είπε, δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά τόνισε ότι «στόχος της Ελλάδας είναι η προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων με την παράλληλη όσο είναι δυνατό προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας προς όφελος της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας». Και προσέθεσε: «Υπό το φως αυτών των παραμέτρων και με δεδομένες τις καλές μας σχέσεις σε όλα τα επίπεδα με τη Ρωσία, θα καθορίσουμε και τη στάση μας έναντι οποιωνδήποτε μελλοντικών εξελίξεων».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Ερωτηθείς επίσης για τη θέση της Ελλάδας, ως μέλους του ΝΑΤΟ, έναντι των σχεδίων της Ρωσίας για τη δημιουργία μόνιμης ναυτικής βάσης στην Ταρτούς της Συρίας κι αν αυτό μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «αυτό που προέχει κατά την παρούσα φάση, είναι η επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης που θα προβλέπει αρχικά, κατάπαυση του πυρός, εκεχειρία και δημιουργία διαδρόμων ανθρωπιστικής βοήθειας και εν συνεχεία, σύναψη συμφωνίας για τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης που τόσο πολύ έχει αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτό θα πρέπει να είναι η επιδίωξη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στη Συρία».
Αναφορικά με το Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «ζητούμενο είναι η επίτευξη μίας βιώσιμης, λειτουργικής, δίκαιης, ευρωπαϊκής και δημοκρατικής λύσης, η οποία θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- και όχι τρίτων παραγόντων στην περιοχή με βασικές προϋποθέσεις την κατάργηση των εγγυήσεων και την οριστική απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Τέλος ερωτηθείς σχετικά με το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του- όπως στο Γενικό Προξενείο Μόσχας με πρόσθετο προσωπικό και εξοπλισμό- μία προσπάθεια η οποία αποδίδει καρπούς, καθώς τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016, ο συνολικός αριθμός θεωρήσεων έχει υπερβεί τις θεωρήσεις που χορηγήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, δηλαδή 421.000 και φαίνεται εφικτή η επίτευξη του στόχου των 550.000 θεωρήσεων στο τέλος του έτους, εξέλιξη που θα συνεπάγεται αύξηση κατά 25% σε σύγκριση με το 2015.
Παράλληλα, όπως προσέθεσε, «έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χορηγούμενων θεωρήσεων τριετούς ισχύος για τους Ρώσους πολίτες», ενώ «οι θεωρήσεις με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους υπερβαίνουν πλέον το 85% του συνόλου». «Η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα και συγχρόνως, επιβεβαιώνεται η κοινή βούληση των δύο κυβερνήσεων για ενδυνάμωση, της ήδη άριστης, συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.