Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για σκευωρία κατά Παπαγγελόπουλου και απαντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας ότι προοπτική πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει.
Διαφωνείτε με τη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου, δηλαδή ενός πλαφόν, στις συντάξεις προκειμένου να κλείσει η «τρύπα», που, όπως λέει το υπουργείο Εργασίας, άνοιξε ο δικός σας νόμος;
Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ όχι σε ένα, αλλά σε δύο fake news που κατάφερε να χωρέσει στην ίδια υπόθεση ο κύριος Βρούτσης. Πρώτα πρώτα, ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου είναι ανταποδοτικός, δηλαδή συνδέει άμεσα τις εισφορές που καταβάλλουμε με τις συντάξεις. Ακριβώς, δε, επειδή υπάρχει πλαφόν στις εισφορές, υπάρχει αντίστοιχο και στις συντάξεις. Το «ταβάνι» είναι γύρω στις 3.200 ευρώ. Πρόβλημα δημιουργήθηκε με ελάχιστες συντάξεις, όχι λόγω των προβλέψεων του νόμου, αλλά λόγω του μωσαϊκού των προηγούμενων ρυθμίσεων, ιδίως λόγω αυξημένων εισφορών. Ουδέποτε όμως εκδόθηκε σύνταξη 23.000 ευρώ, όπως ψευδώς ισχυρίσθηκε ο υπουργός Εργασίας. Γι’ αυτές τις πολύ λίγες συντάξεις, η κυρία Αχτσιόγλου είχε δώσει εντολή να μην προχωρήσουν μέχρις ότου ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση. Την ίδια αυτή ρύθμιση, που δεν πρόλαβε να κατατεθεί λόγω των πρόωρων εκλογών, έφερε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης.
Ως προς την τάχα «τρύπα»: Ενώ η Ν.Δ. παρέδωσε πράγματι μαύρη τρύπα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό, εμείς τη μετατρέψαμε σε λευκή, καθιστώντας τον ΕΦΚΑ πλεονασματικό. Ούτε θα ήταν δυνατό να δημιουργήσουν «τρύπα» οι ελάχιστες προαναφερθείσες συντάξεις: Πρώτον, μέχρι τις 31/12/2018 υπήρχε προσωρινό πλαφόν ύψους 2.000 ευρώ ανά σύνταξη. Δεύτερον, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνόδευε τη ρύθμιση Βρούτση υπολογίζει ότι το Δημόσιο εξοικονόμησε με αυτή 500.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή γύρω στις 40.000 ευρώ το μήνα. Μετρήστε πόσες συντάξεις των 23.000 ευρώ χωρούν στο ποσό αυτό!
Σας ανησυχεί η συμπεριφορά και η τακτική της Τουρκίας έναντι της Αθήνας αλλά και της Λευκωσίας;
Η Τουρκία ακολουθεί πάντα την ίδια αναθεωρητική πολιτική. Η ενεργητική διπλωματία της δικής μας κυβέρνησης, με τη θετική ατζέντα που δημιούργησε με άξονα το ενεργειακό, την έχει οδηγήσει σε μείζονα διπλωματική απομόνωση και σε αδυναμία δημιουργίας τετελεσμένων. Αν δεν κυλήσει πάλι σε λογικές αδράνειας η εξωτερική μας πολιτική, η απομόνωσή της θα συνεχιστεί.
Τι σας ενοχλεί περισσότερο ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ; Το ενδεχόμενο «πασοκοποίησής» του, όπως τον κ. Τσακαλώτο, ή το ότι συνεργαστήκατε στην κυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ.;
Προοπτική πασοκοποίησης, δηλαδή να υιοθετήσουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν στην «εξαέρωση» του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ήρθε σε εμάς ακριβώς γιατί ήταν απογοητευμένος από αυτές. Η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. ήταν τακτικής φύσης και αναγκαστική, γιατί ως προς τους δύο στόχους που αφορούσε, αντιμετώπιση της διαπλοκής και έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, δεν ήταν τότε δυνατό να συνεργαστούμε με κανένα άλλο κόμμα. Η συνεργασία δεν μας εμπόδισε ούτε τη συμφωνία των Πρεσπών να ψηφίσουμε ούτε τα εμβληματικά νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης και τα άλλα δικαιώματα στη διαφορά ούτε το νόμο για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών ούτε καμία άλλη πτυχή της προοδευτικής μας νομοθεσίας.
Είστε υπέρ ή κατά της εκλογής προέδρου από τη βάση; Οπως όλα δείχνουν, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο διάλογο που θα προηγηθεί του συνεδρίου σας.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Δεν το θεωρώ κεντρικό θέμα. Το βέβαιο είναι ότι θέλουμε μέλη ενεργά, με συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων και την εφαρμογή τους, όχι απλώς ψηφοφόρους της μίας μέρας, σε μία άσκηση εντυπώσεων.
Το διόλου ευκαταφρόνητο 31,8% των προηγούμενων εκλογών ήρθε λόγω Τσίπρα ή λόγω ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μία αδιαμεσολάβητη και άμεση σχέση με τον ελληνικό λαό, που υπερβαίνει την οργανωτική επιρροή του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την αναντιστοιχία ερχόμαστε να καλύψουμε με το άνοιγμα του κόμματος και τον μαζικό, δημοκρατικό μετασχηματισμό του.
Θα στηρίξετε ή όχι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;
Εμείς, όχι η Νέα Δημοκρατία, είμαστε εκείνοι που και το θέμα θέσαμε στην αναθεώρηση και συγκροτήσαμε επιτροπή για την ψήφιση νόμου για την ψήφο των αποδήμων. Και δεν λέμε λόγια: Αύριο, Δευτέρα, θα καταθέσουμε στη Βουλή αυτή την πρόταση νόμου.
Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί και θα βγάλει κυβέρνηση
Ο κ. Μητσοτάκης αποσυνέδεσε πρόσφατα τη συνταγματική αναθεώρηση από το θέμα του εκλογικού νόμου. Είστε έτοιμοι για διπλές εκλογές στο τέλος της τετραετίας;
Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί και θα βγάλει κυβέρνηση. Αυτό φοβάται ο κύριος Μητσοτάκης.
Εχει αλλάξει κάτι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής; Αλήθεια, θα ψηφίζατε ένα πρόσωπο από την Αριστερά ή την Κεντροαριστερά για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Εμείς είμαστε σταθεροί. Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης άλλαξαν θέση για μικροκομματικούς λόγους: η πρόταση αναθεώρησης του 2014 που πρότεινε, όπως εμείς, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αν αποτύχει η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν είχε μόνο την υπογραφή Σαμαρά, αλλά και την υπογραφή Μητσοτάκη. Αλήθεια, γιατί δεν ρωτάτε τον ίδιο γιατί δεν θα ψηφίσει τον πετυχημένο σημερινό Πρόεδρο;
Εσείς δεν μιλήσατε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ούτε στοχοποιήσατε ονομαστικά τους πολιτικούς σας αντιπάλους, που σήμερα αντιδρούν. Στηρίζετε άνευ όρων και μέχρι τέλους τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο;
Το ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis είναι αναμφισβήτητο, κολοφώνα της διαφθοράς το είχε αποκαλέσει η εισαγγελέας κυρία Ράικου. Με το πρόσχημα αντιμετώπισης τάχα σκευωρίας στήνεται τώρα σκευωρία κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, γιατί ο κ. Μητσοτάκης φοβάται να αδειάσει και πάλι τον κ. Σαμαρά όπως έκανε με την -πριν από τις εκλογές- «προδοτική» συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα «θα τηρήσει και θα τιμήσει».
Από την έντυπη έκδοση