Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στον Εμανουέλ Μακρόν- κάτι που αποδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος- να εκτεθούν τα Γλυπτά Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Τώρα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ανάλογη πρόταση προς τον Βρετανό ομόλογό του. Δήλωσε στον Observer ότι είναι πρόθυμος να επιτρέψει να εκτεθούν στο Λονδίνο θησαυροί που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα για το «Ελλάδα 2021».
Μητσοτάκης: Η πρόταση που θα κάνω στον Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
«Επιθυμία και φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει στον κόσμο και με αυτό τον τρόπο να μεταδώσουμε τη μεγάλη και σημαντική συνεισφορά της χώρας μας στον δυτικό πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις “Σαν πρώτη κίνηση, δάνεισέ μου τα Γλυπτά του Παρθενώνα για μία συγκεκριμένη περίοδο και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα, προκειμένου να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο”», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Observer.
Επίσης, έχουν ληφθεί υπόψη οι τυχόν δυσκολίες που θα προκύψουν από το Brexit και κρίνεται ότι δεν θα είναι σημαντικές. Το πότε θα γίνει πρόταση εξαρτάται από το πότε θα συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπόρις Τζόνσον, κάτι που εξαρτάται και από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, εξαιτίας της κρίσης με την οποία είναι αντιμέτωπος ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Observer: Ρεαλιστική η πρόταση
Η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει ρεαλιστική αυτή την πρόταση, ενώ σημειώνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι λάτρης της αρχαίας Ελλάδας και κάποτε είχε περηφανευτεί ότι μπορεί να απαγγείλει τους 100 πρώτους στίχους της Ιλιάδας. Εξάλλου, θυμίζει ότι μόλις εγκαταστάθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έβαλε μια προτομή του Περικλή στο γραφείο του, καθώς τον θαυμάζει. Επίσης, υπενθυμίζει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπόρις Τζόνσον θα ασχοληθεί με το θέμα, καθώς είχε καλέσει τη Μελίνα Μερκούρη στη Βρετανία, το 1986, για μία σχετική συζήτηση.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Μητσοτάκης: Χαμένη η μάχη της Βρετανίας για τα Γλυπτά
«Η Ακρόπολη δεν ανήκει απαραίτητα αποκλειστικά στην Ελλάδα. Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Αλλά αν θες πραγματικά να δεις το μνημείο ως ενότητα, πρέπει να δεις επί τόπου αυτά που αποκαλούμε Γλυπτά του Παρθενώνα… είναι ένα ζήτημα ένωσης του μνημείου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον Observer.
Παράλληλα όμως, υπενθυμίζει ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μάλιστα χαρακτηρίζει «χαμένη» αυτή τη μάχη που δίνει το Λονδίνο. «Βέβαια, παραμένει το αίτημά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν νομίζω ότι η Βρετανία πρέπει να δίνει μια χαμένη μάχη. Τελικά, αυτή θα είναι μια χαμένη μάχη. Στο τέλος, θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση για αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Observer σχολιάζει ότι δεν αναμενόταν να θέσει τόσο νωρίς επί τάπητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Αλλά, στην πολιτική, το timing είναι τα πάντα. Και- λέει ο Μητσοτάκης- καθώς μπαίνουν στη σειρά τα πράγματα για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, το timing είναι εξαιρετικό», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Η συμφωνία της Γαλλίας ντροπιάζει τη Βρετανία
Από τότε που ο επαναπατρισμός τέθηκε για πρώτη φορά από τη Μελίνα Μερκούρη τη δεκαετία του ‘80, το Βρετανικό Μουσείο επίμονα απορρίπτει τα αιτήματα να σταλούν πίσω στην Ελλάδα οι ανεκτίμητες αρχαιότητες. Ομως, σε αρκετές έρευνες, οι Βρετανοί έχουν εκφραστεί υπέρ του ελληνικού αιτήματος, αναφέρει ο Observer και θυμίζει δημοσκόπηση του 2014, η οποία αποκάλυψε ότι μόλις το 23% των ερωτηθέντων ήθελαν να παραμείνουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη Βρετανία.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και για το γεγονός ότι το Παρίσι αποδέχθηκε την πρόταση Μητσοτάκη. «Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια κίνηση που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ντροπιάσει τη Βρετανία, η Γαλλία αποκρίθηκε με απρόσμενο ενθουσιασμό στην πρόταση να επιστραφεί μέρος της μετόπης του Παρθενώνα στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το Λούβρο θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο πολύτιμο απόκτημά του.
Η Αθήνα δεν θέλει πλέον να κολλάει στις συνθήκες υπό τις οποίες αφαιρέθηκαν τα γλυπτά. Αντί για αυτό, η νέα κυβέρνηση λέει ότι θέλει να επικεντρωθεί στην ανταλλαγή, αναφέρει ακόμη ο Observer. «Υπάρχουν 21.000 γνωστοί αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα. Εχουμε 10 φορές περισσότερα από αυτά που μπορούμε να εκθέσουμε. Σχεδόν κάθε ημέρα εντοπίζεται κάτι πολύτιμο. Θέλουμε να εξάγουμε αυτά τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.