Σε σχέση με τις απαντήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευση για τα capital controls, ο κ. Πέτσας είπε: «Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ήταν στις προθέσεις της να άρει τα capital controls. Στο παρελθόν το είχαν αναγγείλει αλλά δεν το εφάρμοζαν. Με τη χθεσινή δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η άρση των capital controls δεν έγινε νωρίτερα γιατί υπήρχε αβεβαιότητα, την οποία συντηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις ενέργειές της. Τώρα όλοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της».
Ο κ. Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι διεθνώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και υπάρχουν και χώρες της ΕΕ που εμφανίζουν ύφεση, αυτό θα μας επηρεάσει μέσω του εξωτερικού εμπορίου και του τουρισμού. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσει την αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών», προσθέτοντας, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων γίνεται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση και σημείωσε πως «κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας νέος κύκλος για την οικονομία». Σημείωσε επιπλέον ότι ήδη τα επίπεδα δανεισμού της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλά για τα έντοκα και σε ιστορικό χαμηλό για το 7ετές ομόλογο, ενώ η ΕΤΕ και η Πειραιώς έχουν ήδη φθηνότερη χρηματόδοτηση και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ξεπέρασε το μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.
Αναφορικά με τη προηγούμενη κυβέρνηση σημείωσε ακόμη ότι «αν κάποιος ήθελε να χρησιμοποιήσει τα αναπτυξιακά εργαλεία, που είχε στην διάθεσή του, θα το είχε κάνει. Η προηγούμενη κυβέρνηση πετσόκοψε κατά 2 δισ. το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να μπορεί μετά να μοιράζει επιδόματα».
Δεν θα διευρυνθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του εξωτερικού
Δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να διευρυνθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων ψηφοφόρων στους καταλόγους του εξωτερικού, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώνας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο. Στόχος της κυβέρνησης, συμπλήρωσε, είναι απλά να διευκολύνει τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού να ψηφίζουν στους τόπους που διαμένουν. Για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και το αν θα αυξηθεί το πλαφόν εισόδου στην Βουλή, ο κ. Πέτσας είπε ότι διάφορα επιμέρους ζητήματα μπορεί να συζητιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, και πρόσθεσε ότι «είναι ζήτημα που μπορεί να συζητείται, αλλά δεν είναι προτεραιότητα». Εξέφρασε δε, την ευχή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και από την αντιπολίτευση.
Η μείωση των πλεονασμάτων στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης
Ερωτηθείς για το αν το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τίθεται στις διεθνείς συναντήσεις του πρωθυπουργού, απάντησε ότι «η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας από το 2016. Το έχει πει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, προτάσσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και το θέμα των πλεονασμάτων θα τεθεί, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός από το 2021. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από την επιστολή που έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σε ερώτηση για το αν τίθεται στις διεθνείς συναντήσεις το θέμα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαικές τράπεζες, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι όλες οι τεχνικές που μπορούν να συμβάλλουν στον στόχο της μείωσης των πλεονασμάτων είναι ευπρόσδεκτες.
Ανοικτή η συνάντηση με Τράμπ
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Στο θέμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού, ο Στ. Πέτσας είπε ότι το κλίμα στο Παρίσι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μακρόν ήταν εξαιρετικό, προσδοκούμε κάτι αντίστοιχο και στο Βερολίνο με την Μέρκελ, συμπλήρωσε. Στις συναντήσεις προτάσσουμε τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, συζητιέται η οικονομία και μεταναστευτικό, δήλωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ακόμη ότι στις συναντήσεις συζητιούνται και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση της Τουρκίας, ενώ για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας απάντησε ότι είναι γνωστή η στάση μας και η θέση μας, όπως και των εταίρων.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει στην ατζέντα ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ, απάντησε ότι υπάρχουν επαφές και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες.
Αύριο το Υπουργικό
Σε άλλα θέματα, συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη 28/8, το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, προέδρου και Εισαγγελέα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επίσης θα συζητηθεί το αναπτυξιακό νοσμόσχέδιο, το οποίο θα εισηγηθούν ο αρμόδιος υπουργός ‘Αδωνις Γεωργιάδης και οι κ. Χατζηδάκης και Πιερρακάκης. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί και νομοσχέδιο του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για να ξεμπλοκαριστεί το θέμα της έκδοσης αδειών οδήγησης.
Την Πέμπτη στη Βουλή μετά από πρόατση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ζήτημα της ΔΕΗ. Όπως είπε ο κ. Πέτσας πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς «δεν υιοθέτησε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και ακολούθησε ένα σχέδιο για “κουτσή” ΔΕΗ που απαξίωσε οικονομικά και χρηματιστηριακά την εταιρεία». Όπως είπε ο κ. Πέτσας ήδη χρηματιστηριακά λόγω της βούλησης της κυβέρνησης έχει αυξηθεί η αξία της εταιρείας, ενώ οι κ. Χατζηδάκης, Θωμάς και Στάσσης θα παρουσιάσουν στη Βουλή τις προτάσεις της κυβέρνησης. Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κάνει ό,τι πρέπει για να σωθεί η εταιρεία.
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο την Πέμπτη, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με την καγκελάριο Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Σολτς για την οικονομία, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ζητήματα επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ. Θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στη Χάγη την ερχόμενη εβδομάδα ενώ το τριήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου.
Στις 24-27 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα, ξένους ηγέτες και εκπροσώπους της Ομογένειας.