Κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός κατέθεσε για ψήφιση στην Ολομέλεια την τροπολογία για την πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι «τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν»…
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η αναστροφή του κλίματος και οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία -ώστε σήμερα να μπορούν να αρθούν οι περιοριστικοί όροι στο τραπεζικό μας σύστημα- προήλθαν από την προοπτική της πολιτικής αλλαγής με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οπως ανέφερε, η θετική εξέλιξη στην οικονομία «αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και βέβαια από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισεκατομμύρια με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους».
Με την τροπολογία της κατάργησης των capital controls ουσιαστικά κλείνει ο ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας, ένας εφιάλτης που κράτησε πενήντα ολόκληρους μήνες και ταυτόχρονα «ανοίγει τη νέα σελίδα για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα, για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, που ο πρωθυπουργός θα την έχει στις αποσκευές του την Πέμπτη κατά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ, όπου πηγαίνει για να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια συμφωνία μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5%. Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του προς τους εταίρους μας, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και τα πρώτα νομοσχέδια και αποφάσεις για την περικοπή των άσκοπων δημοσιονομικών δαπανών αλλά και την επιτάχυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Ενδεικτικές, άλλωστε, ήταν και οι χθεσινές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός στη Βουλή λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το νέο επιτελικό κράτος, τη λειτουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν την κυβερνητική μας ετοιμότητα» ενώ αναφέρθηκε και στην εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων από τα αθλητικά συμβόλαια της ΕΡΤ ύψους 35.000.000 ευρώ -μέχρι στιγμής- κι αυτό σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση από την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σχετικά με το ποδόσφαιρο. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «η γρήγορη και δωρεάν απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το Μάτι σηματοδοτούν το σεβασμό μας στο δημόσιο χρήμα, όπως άλλωστε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με το οποίο η χώρα μας γλιτώνει κυρώσεις εκατομμυρίων». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το τρίπτυχο “σχέδιο, ταχύτητα και αποτέλεσμα” αποτελεί τη σταθερή πυξίδα αυτής της κυβέρνησης. Ετσι κινηθήκαμε τις πρώτες σαράντα μέρες και μ’ αυτόν το ρυθμό θα συνεχίσουμε και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με πρόγραμμα, συνέπεια και παραγωγή συγκεκριμένου και μετρήσιμου έργου».
Στο ίδιος μήκος και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από το 2019 και την επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. «Η κυβέρνηση, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, υλοποιεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια έχει θέσει την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών άμεσα, από 1ης Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, με τη σύμφωνη γνώμη της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών και με την εισήγηση σήμερα του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας». Μια απόφαση που, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, φέρει «βαρύ, συμβολικό και ουσιαστικό φορτίο», «αποτελούσε μια από τις εκκρεμότητες που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση» και ήταν «ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας».
Αναφορικά με το τραπεζικό μας σύστημα, είπε ότι «αυτό σταθεροποιείται, με εμφανείς τάσεις ανάκαμψης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην επιτυχή πρόσβαση που έχει στις αγορές» και «η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας» Η τροπολογία ψηφίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία καθώς μόνο το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».
Από την έντυπη έκδοση