Ο… λογαριασμός, που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπολογίζουν μεταξύ 100 δισ. ευρώ και 200 δισ. ευρώ, βαραίνει τόσο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες είδαν τη χρηματιστηριακή τους αξία να εξαυλώνεται.
Πιο αναλυτικά, το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015 βγήκαν εκτός τραπεζικού συστήματος καταθέσεις ύψους 42 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα αυτών, μάλιστα, εξακολουθεί να… αγνοείται έως και σήμερα – στο εξωτερικό ή και σε στρώματα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, σταδιακά το κλίμα φαίνεται να γυρνάει, γεγονός, που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Τον περασμένο Ιούνιο, για παράδειγμα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 1.077 εκατ. ευρώ, ενώ εξίσου ανοδικά κινήθηκαν το ίδιο διάστημα και τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων, στα 689 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ έκρηξη -στα 105 δισ. ευρώ – καταγράφηκε και στα «κόκκινα» δάνεια, ως συνέπεια του φόβου μεγάλης μερίδας οφειλετών. «Η εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων προήλθε σε μεγάλο βαθμό και από την τραπεζική αργία και τη συνεπαγόμενη αναστάτωση που προκάλεσε η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, που συνετέλεσαν στην επικράτηση μιας άτυπης στάσης πληρωμών εκ μέρους των δανειοληπτών», σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.
Η νέα ανακεφαλαιοποίηση του 2015, με την, ταυτόχρονη, εξαύλωση των χρηματιστηριακών αξιών (40 δισ. ευρώ) είχε ως συνέπεια τη διατήρηση ενός εύθραυστου κλίματος γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ πολλαπλασιάστηκαν και τα «λουκέτα». Είναι ενδεικτικό πως, με βάση την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τον πρώτο χρόνο ισχύος των κεφαλαιακών περιορισμών σχεδόν 26.000 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, με τις ιδρύσεις νέων να είναι αισθητά μειωμένες.
Τέλος, μόνο τον Ιούλιο του 2015 χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας και άλλες 45.000 μετατράπηκαν από πλήρους σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, τάση που συνεχίστηκε και το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι προ capital controls ο δείκτης της ανεργίας είχε μειωθεί κατά 2%.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Επιστροφή στην κανονικότητα
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, υλοποίησε ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει. Διά του οικονομικού της επιτελείου, προχώρησε στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος», επισημαίνεται στο σημείωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και από το γεγονός ότι η χώρα δανείστηκε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%.
«Παράλληλα, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Ετσι, σήμερα κλείνει επιτέλους ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Υστερα από 50 ολόκληρους μήνες τα capital controls καταργούνται. Και, ταυτόχρονα -σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα. Η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, αφού συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διασφάλιση της δημοσιονομικής, χρηματοπιστωτικής και γενικότερης οικονομικής σταθερότητας. Η χώρα πρέπει να γίνει -και γίνεται- μία πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Η αντίδραση της αγοράς
«Με την ανακοίνωση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, από 1ης Σεπτεμβρίου αίρεται μία σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Είναι, πλέον, στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, ώστε υλοποιώντας όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις να κερδίσουμε και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά», σχολιάζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Την άποψη πως η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να συνοδευθεί με την κάθετη μείωση σε όλα τα τέλη και τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες, εξάφρασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Τα υψηλά αυτά κόστη επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει: «Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος με την άρση των capital controls στη χώρα μας θα πρέπει να αποτελέσει μία νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, καθώς θα επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές».
Από την έντυπη έκδοση