Πρώτος «σταθμός» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 29 Αυγούστου είναι προγραμματισμένες η επίσκεψη στη Γερμανία και η συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ. Ο «μαραθώνιος» των διεθνών επαφών συνεχίζεται στις 2-3 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17-30 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παραμείνει περίπου μία εβδομάδα και θα έχει συναντήσεις με σειρά ξένων ηγετών, καθώς το ενδιαφέρον για επαφές μαζί του είναι μεγάλο, από χώρες, μεταξύ των οποίων, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό οικονομικό momentum που υπάρχει σήμερα και να βάλει τη χώρα ξανά σε πλήρη αναπτυξιακή τροχιά. Εχοντας η νέα κυβέρνηση ήδη βομβαρδίσει με θετικά μηνύματα και στοιχεία και τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης θα μπει στις συναντήσεις με τους Εμανουέλ Μακρόν, Ανγκελα Μέρκελ και Μαρκ Ρούτε σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, αντίστοιχα, «με την ατζέντα της μείωσης των φόρων και της προσέλκυσης επενδύσεων» αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις του, προκειμένου «η χώρα να παραμείνει πάνω στο κύμα», είναι «χτίζουμε αξιοπιστία, για να μπορούμε να διεκδικούμε δυνατά», λογική που εφαρμόζεται και στο ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στις συναντήσεις απόλυτα προετοιμασμένος, για να θέσει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως αυτές ξεκίνησαν να ξεδιπλώνονται, με στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Για το ταξίδι στο Παρίσι, στις 9 Αυγούστου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ. Αμέσως μετά το τετ α τετ, ο κ. Λεμέρ με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως είχε «πολύ καλή συνομιλία με τον Eλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το μέλλον της ευρωζώνης και την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και χρηματοοικονομικής σχέσης μας».
Συμμαχίες στο ΕΛΚ
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
Ισχυρές είναι και οι συμμαχίες που έχει ο κ. Μητσοτάκης στο εσωτερικό του ΕΛΚ, του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου αποτελεί έναν από τους πλέον υπολογίσιμους ηγέτες, καθώς η Ν.Δ. ήταν από τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που κατάφεραν και στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαΐου να νικήσουν τον λαϊκισμό.
Η ενίσχυση της αξιοπιστίας χαρακτηρίζεται ήδη δημόσια «κορυφαίο ζήτημα» από κυβερνητικά στελέχη, που σημειώνουν μάλιστα ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι σε γνώση «και των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών και των δανειστών μας». Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει να αναλύσει τις βασικές πτυχές του προγράμματός του στην Ανγκελα Μέρκελ ήδη από τα τέλη Ιουνίου (μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές) σε 40λεπτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Εκτός όμως από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης ενισχύει τις συμμαχίες του και με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Οργανισμών, όπως π.χ. με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της στις 20 Ιουλίου, προκειμένου να τη συγχαρεί για την εκλογή της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τότε, η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός ότι η έναρξη της θητείας της συνέπιπτε με την ανάληψη της διακυβέρνησης στην Ελλάδα από μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο, όπως είπε, είναι βέβαιη ότι θα έχει μια εξαιρετική συνεργασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Μάρτιο για να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην εκδήλωση αυτή, στην οποία κεντρικοί ομιλητές ήταν η ίδια και ο κ. Μητσοτάκης, τον συνεχάρη γιατί «επέδειξε ρεαλιστική και τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την οικογένεια του ΕΛΚ», τοποθέτηση που δηλώνει ότι στα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται άνθρωποι που διάκεινται θετικά στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την έντυπη έκδοση