Οι συναντήσεις, που έγιναν με πρωτοβουλία των εκπροσώπων της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του ESM που βρίσκονται στην Αθήνα, είχαν βασικό στόχο να συνδεθεί το νήμα της ενισχυμένης εποπτείας από την τρίτη αξιολόγηση που έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου με την 4η αξιολόγηση που θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Αθήνα και η ομάδα της ΕΚΤ ώστε να έχει συναντήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών για το κρίσιμο θέμα της ταχείας μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και των εργαλείων (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξωδικαστικός, στρατηγικά σχέδια ΤΧΣ – ΤτΕ) που είτε εφαρμόζονται ήδη, είτε πρόκειται να εφαρμοστούν για το σκοπό αυτό.
Η ατζέντα
Η άτυπη αξιολόγηση, που είχε τη μορφή των συναντήσεων γνωριμίας, ξεκίνησε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με τον οποίο οι εκπρόσωποι των θεσμών συζήτησαν τη μεθοδολογία με την οποία θα νομοθετηθούν οι μειώσεις φόρων. Συζητήθηκε, επίσης, το χρονοδιάγραμμα αποστολής στοιχείων που είναι απαραίτητα για την κοστολόγηση των ελαφρύνσεων και τα οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, συζητήθηκαν και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών προς ιδιώτες, η ανάγκη στελέχωσης της ΑΑΔΕ και το σχήμα διοίκησης του υπουργείου με τις λιγότερες ειδικές και γενικές γραμματείες και τη μεταφορά του ΣΔΟΕ στη νέα Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής.
Με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωναν ότι στις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η αύξηση του κονδυλίου για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στο 1 δισ. ευρώ, με στόχο να αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που αντιστοιχεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Επενδύσεις
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνη Γεωργιάδη συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι οποίες μέχρι στιγμής ήταν ένα θέμα που μεταφερόταν από αξιολόγηση σε αξιολόγηση. Μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα είναι ένα πλέγμα μέτρων για διευκόλυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και διευκόλυνσης των επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να θεσπιστούν ρητές προθεσμίες στις διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες όταν δεν τηρούνται, η αρμοδιότητα θα μεταβιβάζεται σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού.
Επίσης, προωθείται η πλήρης ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής για τις αδειοδοτήσεις. Η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας με επανεξέταση της κατηγοριοποίησης ανά επίπεδο όχλησης και ολοκλήρωση της νομοθεσίας περί επιθεωρήσεων. Φυσικά, από μια τέτοια συνάντηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η συζήτηση για εμβληματικές επενδύσεις, οι οποίες μένουν εδώ και χρόνια παγωμένες, με πρώτη αυτή του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, στο οποίο, εκτός από τους εκπροσώπους των θεσμών, δίνει πλέον έμφαση και η νέα κυβέρνηση. Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για τις υπουργικές αποφάσεις που θα προχωρήσουν την επένδυση, αλλά και για άλλες μεγάλες επενδύσεις που θα ξεπαγώσουν σταδιακά για να μπουν σε φάση υλοποίησης.
Ενέργεια
Κρίσιμη ήταν και η συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο συζητήθηκε κυρίως το θέμα της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ουσιαστικά έχει παγώσει από το τέλος του 2018. Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τα δεδομένα για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και τις δυνατότητες για την οικονομική της ανόρθωση. Παράλληλα, συζήτησε και την επιτάχυνση δράσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και παράλληλα την προώθηση των καθυστερούμενων ενεργειακών επενδύσεων όπως αυτή της ΔΕΠΑ.
Δικαιοσύνης
Με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα οι εκπρόσωποι των θεσμών συζήτησαν για το κρίσιμο θέμα της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης με την ολοκλήρωση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και την ένταση των εξωδικαστικών πράξεων ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια. Το θέμα της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης, παρότι κρίσιμο και για την κοινωνία και την οικονομία, είναι άλλο ένα θέμα που μεταφερόταν από αξιολόγηση σε αξιολόγηση χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο.
Η επιλογή των υπουργών που επιλέχθηκαν για να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν ήταν τυχαία, καθώς οι δανειστές ήθελαν να δώσουν ένα σαφές μήνυμα για τα θέματα στο οποία θα δώσουν βάρος στην επόμενη αξιολόγηση.
Από την έντυπη έκδοση