Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία ανακοινώθηκε χθες και επίσημα, οριστικοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες, όταν συνειδητοποιήθηκε από ελληνικής πλευράς ότι λόγω των ευρωπαϊκών ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει τελικά η χώρα μας μία από τις αντιπροεδρίες της Κομισιόν, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για να προταθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
H άριστη γνώση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας αποτέλεσε βασικό κριτήριο που οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να προτείνει έναν άνθρωπο με μακρά θητεία στις Βρυξέλλες, στενό συνεργάτη του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι πρόσωπα και πράγματα στην Ε.Ε., καθώς και τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η Κομισιόν. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν μάλιστα πως αυτά τα χαρακτηριστικά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω του ότι η νέα Κομισιόν θα έχει πιο τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Η προσπάθεια της χώρας είναι να εξασφαλίσει σε αυτήν ένα σημαντικό αναπτυξιακό και παραγωγικό χαρτοφυλάκιο.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη και μάλιστα στην ομιλία που απηύθυνε πριν από έξι μήνες στο 12ο Συνέδριο της Ν.Δ. είχε σχολιάσει ότι «από τα φοιτητικά έδρανα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Αριστοτέλειο, μέχρι το βήμα αυτό, μου πήρε περίπου 35 χρόνια, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ». Εχει θητεύσει και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. την περίοδο 2007-2009, παίρνοντας τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέστρεψε τότε στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Παράλληλα, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το ότι πρόκειται για πρόσωπο που διακρίθηκε λόγω των προσόντων του στις Βρυξέλλες, αλλά και το γεγονός ότι απέδειξε στην πράξη -στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, το 2015- ότι μπόρεσε να υπηρετήσει και τη διεθνή διάσταση του ρόλου του, αλλά και τη στήριξη της Ελλάδας, καθώς θεωρείται σημαντικός ο ρόλος που διαδραμάτισε για την αποφυγή δυσμενών εξελίξεων την περίοδο εκείνη που η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη.
Τα λόγια με τα οποία είχε κλείσει την ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ., τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία 4 χρόνια, μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Χρήστο Στυλιανίδη, τον επίτροπο της Κύπρου, ζήσαμε μαύρες στιγμές, με την Ελλάδα να βρίσκεται όντως στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ και από τη ζώνη Σένγκεν. Και τις δύο φορές γλιτώσαμε τα χειρότερα. Γλιτώσαμε τον κίνδυνο να γλιστρήσει η Ελλάδα στη δεύτερη ταχύτητα. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτό το έργο. Το είδαμε αυτό το θρίλερ και ξέρουμε πώς τελειώνει. Για όσους ενδεχομένως το ξέχασαν, το κλάμα του συνταξιούχου μπροστά στο ΑΤΜ θα τους το θυμίζει για πάντα. Ποτέ ξανά περιπέτειες! Ποτέ ξανά λαϊκισμός! Ολοι μαζί για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα»!
Στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας είχε αναφερθεί και στην οπτική του για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει πρώτα απ’ όλα να δουλέψουμε και να συμβάλουμε στα εργοτάξια που θα αποφασίσουν το μέλλον της Ευρώπης. Να ολοκληρώσουμε την αναμόρφωση της ΟΝΕ. Τώρα που οι πυροσβέστες της κρίσης έφυγαν, να δουλέψουμε με τους αρχιτέκτονες. Να χτίσουμε μια ΟΝΕ που ενώνει, δεν διαιρεί. Να κάνουμε μια πολιτική μετανάστευσης συνεκτική, ολοκληρωμένη… Να συμφωνήσουμε για το μέλλον των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και να γιγαντώσουμε το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ. Και να δυναμώσουμε την παρουσία της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο».
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Εργάζεται σχεδόν 30 χρόνια σε επιτελικές θέσεις της Κομισιόν
Ο ανώτερος υπάλληλος της Κομισιόν και επικεφαλής μέχρι τώρα της υπηρεσίας εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προτάθηκε χθες από την κυβέρνηση για τη θέση του επόμενου Ελληνα επιτρόπου, ο οποίος θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον σημερινό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Πρόκειται, χωρίς καμία αμφιβολία, για μια πολύ καλή επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί στέλνοντας τον κ. Σχοινά στην επόμενη Επιτροπή της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιλέγει το πρόσωπο που συνδυάζει άριστα τεχνοκρατική και πολιτική εμπειρία.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εργάζεται σχεδόν 30 χρόνια στην Ε.Ε., έχοντας αναλάβει εξαιρετικά επιτελικές θέσεις στην ιεραρχία της Κομισιόν, με κορυφαία φυσικά αυτή του εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής, που στην ουσία ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα τελευταία πέντε χρόνια. Καθήκοντα, που άσκησε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο σε μια ιδιαίτερα νευραλγική θέση, αυτή της ενημέρωσης και μάλιστα σε μια περίοδο συνεχώς προβλημάτων στην Ευρώπη, πολιτικών και οικονομικών.
Είναι προφανές ότι όταν είσαι υπάλληλος των κοινοτικών οργάνων δεν εργάζεσαι για τη χώρα σου, αλλά για το κοινό συμφέρον της Ε.Ε. Ωστόσο, από την άλλη είναι βέβαιο πως το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ευρώ, ο κ. Σχοινάς ως γνώστης της ελληνικής κατάστασης έδωσε στον πρόεδρο Γιούνκερ τις πληροφορίες και συμβουλές που έπρεπε, ώστε ο τελευταίος να αναλάβει τις γνωστές πρωτοβουλίες, κρατώντας στην ουσία τη χώρα μας στην ευρωζώνη.
Ο κ. Σχοινάς έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της Ν.Δ. την περίοδο 2007-2009. Ομως, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του στην Κομισιόν, είχε αξιώματα που άπτονται της πολιτικής και του στρατηγικού σχεδιασμού. Αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας συμβούλων του πρώην προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής στην Αθήνα, διευθυντής του γραφείου του πρώην επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού και φυσικά επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν οι βασικές θέσεις που υπηρέτησε.
Οι επίτροποι, όπως και οι υπάλληλοι της Ε.Ε., εργάζονται επίσης για το κοινό συμφέρον της Ε.Ε., δεν είναι δηλαδή εκπρόσωποι της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, δίνουν πολύτιμες συμβουλές στις κυβερνήσεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να παραβιάζουν την αποστολή τους. Και ο κ. Σχοινάς ως άριστος γνώστης των κοινοτικών μηχανισμών θα είναι εξαιρετικά πολύτιμος για την κυβέρνηση και την Ελλάδα, σε μια περίοδο καμπής, όπου η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής θα αναθέσει τις επόμενες εβδομάδες ένα από τα χαρτοφυλάκια στον κ. Σχοινά, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τη χώρα προέλευσης, αλλά και τις γνώσεις του υποψηφίου επιτρόπου. Με δεδομένα τα πλούσια προσόντα του, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα αναθέσει κάποια σημαντική αρμοδιότητα. Η τελευταία «δοκιμασία» πριν από την ανάληψη των καθηκόντων των υποψηφίων επιτρόπων είναι το φθινόπωρο όταν θα περάσουν τη διαδικασία της ακρόασης ενώπιον των επιτροπών Ευρωβουλής, που είναι αρμόδιες για τα χαρτοφυλάκιά τους, οι οποίες βάσει της συνθήκης μπορεί να εγκρίνουν ή να απορρίψουν έναν επίτροπο. Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός Ελληνας επίτροπος έχει το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και των εσωτερικών υποθέσεων.
Από την έντυπη έκδοση