Το πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, καθώς και την κατάργηση του «αμαρτωλού» κατά την Αριστοτέλους Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Θεσπίζει επίσης χώρους εποπτευόμενης χρήσης για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, μια πολυαναμενόμενη ρύθμιση την οποία έχει επεξεργαστεί σε μεγάλο βαθμό το υπουργείο Υγείας μετά τις παρεμβάσεις σχετικών φορέων, αλλά και του Δήμου Αθηναίων.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία παραπάνω πρόβλεψη και η δημιουργία των χώρων αυτών φαίνεται να αργεί, καθώς οι σημαντικές λεπτομέρειες (πόσοι χώροι, πού) θα ρυθμιστούν με αποφάσεις του υπουργού Υγείας.
Περίεργες διατάξεις
Πέρα όμως από τις παραπάνω βασικές ρυθμίσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει και άλλες μικρότερες αλλά σημαντικές, κάποιες από τις οποίες γεννούν ερωτήματα, όπως η νομιμοποίηση δαπάνης «κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων» ύψους χιλιάδων ευρώ, «για τη συμμετοχή του υπουργείου Υγείας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για το έτος 2018». Επίσης, απαρατήρητη δεν περνά και η νομιμοποίηση δαπανών για «επιδόματα θέσης ευθύνης που καταβλήθηκαν σε πρόσωπα που άσκησαν εν τοις πράγμασι καθήκοντα προϊσταμένων οργανικών μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ, χωρίς οι ανωτέρω οργανικές μονάδες να προβλέπονται στους οικείους οργανισμούς».
Ξεχωριστές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει και το «χαράτσι» που επιβάλλεται στα καλλυντικά προϊόντα. Πρόκειται για ένα νέο τέλος, κλιμακωτό, που θα αποδίδεται στον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων (ΕΟΦ) για τη διεξαγωγή ποιοτικών ελέγχων και αναµένεται να προκαλέσει σηµαντικές αναταράξεις. Και αυτό γιατί θα θίξει κυρίως τα καλλυντικά µε τις υψηλότερες πωλήσεις, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρίες στις οποίες ανήκουν θα καταβάλλουν και τα µεγαλύτερα ποσά. Σημειώνεται ότι οι συνολικές πωλήσεις των καλλυντικών προϊόντων εκτιμώνται για το 2018 στα 899 εκατομμύρια ευρώ.
Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το κλιμακούμενο αυτό ποσοστό για ετήσιες πωλήσεις έως 100.000 ευρώ θα είναι 0,75%. Για πωλήσεις από 100.001 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ ο συντελεστής θα είναι στο 1%, ενώ για πωλήσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ ο συντελεστής θα διαμορφώνεται στο 1,25%.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Κάλυψη ανασφάλιστων
Η Αριστοτέλους επεκτείνει την κάλυψη των ανασφάλιστων και μέσω ιδιωτών γιατρών, συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προβλέπει με το νέο νομοσχέδιο ότι οι οικογενειακοί γιατροί (παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι) που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ειδικοί χώροι…
Ενα πάγιο αίτημα του Δήμου Αθηναίων αλλά και οργανισμών κατά των ναρκωτικών ικανοποιείται με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο. Δεν είναι άλλο από τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ). Στους χώρους αυτούς θα παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών και κατ’ επέκταση τη μείωση της βλάβης.
Σκοπός της λειτουργίας τους είναι η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, η προστασία της δημόσιας υγείας και η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των τοξικοεξαρτώμενων, η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας (overdose) και η προετοιμασία των χρηστών για ένταξη σε προγράμματα θεραπείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός των άλλων θα προβλέπεται η δημιουργία μητρώου εγγραφής όσων κάνουν χρήση ναρκωτικών στους ειδικούς χώρους, προκειμένου να υπάρχει επίσημη καταγραφή και να ελέγχεται η κατάσταση. Πάντως, σε δεύτερο χρόνο, και κατόπιν αποφάσεων του υπουργού Υγείας, θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των χώρων αυτών καθώς και τα ζητήματα στελέχωσης. Η άδεια για τη λειτουργία των ΧΕΧ θα δίνεται από τον υπουργό Υγείας, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου.
Ερχεται το ΕΟΔΥ
Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας μπαίνει και επισήμως τελεία για το πολυσυζητημένο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς καταργείται και στη θέση του δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, ο λόγος της αντικατάστασης του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι το γεγονός ότι το πλαίσιο που λειτουργεί του ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα είναι αχανές.
Δεν έχουν θεσμοθετηθεί οργανικές θέσεις για το προσωπικό του φορέα, δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι διευθύνσεις και δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας του. Είναι άλλωστε γνωστή η εμπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο το χαρακτηρίζει «αμαρτωλό» και ότι λειτουργεί κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου