Με τις καιροσκοπικές και παρασκηνιακές κινήσεις του τελευταίου διαστήματος, η κυβέρνηση ξόδεψε το εναπομείναν πολιτικό της κεφάλαιο και επενδύει πλέον στις απώλειες άλλων κομμάτων, όπως το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής, για να διασωθεί στις εθνικές εκλογές, οι οποίες, εκ των πραγμάτων, έχουν ορίζοντα ως τον ερχόμενο Μάιο. Αν και το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού στο Μαξίμου επιμένει για κάλπες τον Σεπτέμβριο.
Η εικόνα στο διεθνή Τύπο, που βλέπει αδυναμία διακυβέρνησης, πολιτική και οικονομική στασιμότητα και πρόωρες εκλογές, είναι καταλυτική και η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί «αναβαπτισμένος» και έτοιμος για νέα αρχή δεν πείθει την ελληνική κοινή γνώμη, το διεθνή Τύπο, τους επενδυτές.
Στην προσπάθειά της να αντέξει ως τον Μάιο και με την οικονομία να παραμένει στάσιμη και να μη συγκινεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά το σχέδιο άλωσης των μικρότερων κομμάτων, με στόχο τη διάσωση Τσίπρα εν όψει των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πλέον ότι ανάμεσα στους βασικούς στόχους για την επίτευξη της συμφωνίας -πέραν του σέρβις που προσέφερε ο κ. Τσίπρας σε Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες προσβλέποντας σε πολιτικά ανταλλάγματα- ήταν και η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, μέσω της διάλυσης των ΑΝ.ΕΛ., του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και του Κινήματος Αλλαγής, εφόσον από την αρχή φάνηκε ότι ο κ. Τσίπρας, ανακινώντας το Σκοπιανό, δεν μπόρεσε να διαλύσει τη Νέα Δημοκρατία, που ήταν και ο αρχικός στόχος.
Αν εξαιρεθεί η ανθεκτικότητα που, ως τώρα, δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πετυχαίνει ένα βασικό κομμάτι των στόχων του. Με τους ΑΝ.ΕΛ. «συγχωνεύθηκε» εξαφανίζοντάς τους από το δημοσκοπικό και τον πολιτικό χάρτη, το Ποτάμι επέλεξε το δρόμο των αντιφάσεων και της πολιτικής θολούρας, ναρκοθετώντας το πολιτικό του μέλλον και η Ενωση Κεντρώων δείχνει να αντέχει, αλλά βρίσκεται ένα βήμα πριν από την περιπέτεια, με την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα να αυξάνεται.
Ειδικότερα, η απόφαση στο Ποτάμι για ψήφο κατά συνείδηση απομακρύνει μεν το ενδεχόμενο διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς δεν υποχρεώνει κάποιον από τους βουλευτές να αποχωρήσει επειδή διαφωνεί με την κομματική γραμμή, βάζει όμως το Ποτάμι σε δύσκολη θέση έναντι των ισχυρών πιέσεων που θα συνεχίσει να δέχεται είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις εκλογές.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Η κυβέρνηση εμφανίζεται, τώρα, να δίνει χρόνο στο διάλογο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Υποχωρεί με αυτόν τον τρόπο από την αρχική απόφαση για fast track διαδικασίες, υπό την πίεση των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και ας μη θέλει να το παραδεχθεί δημοσίως.
Ωστόσο δεν τροποποιεί το βασικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας να διεξάγεται στο τέλος της εβδομάδας. Ο,τι και να λένε ο κ. Τσίπρας και οι κορυφαίοι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία των Πρεσπών είναι θέμα με αρνητικό πρόσημο και ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινής γνώμης, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Στην κυβέρνηση το γνωρίζουν αυτό και θέλουν να τελειώνουν όσο γίνεται πιο σύντομα, απλώς προσπαθούν σε επικοινωνιακό επίπεδο να μετριάσουν τις αντιδράσεις περί έλλειψης διαλόγου και έλλειψης δημοκρατίας.
Η επικέντρωση στο αίτημα του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη για τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο με αντικείμενο τη συμφωνία των Πρεσπών εξελίσσεται και θα ενισχυθεί στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του Μαξίμου να προσωποποιεί την πολιτική αντιπαράθεση, επενδύοντας στην κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη. Λογικό, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις και επιδιώκει την πόλωση για να καλύψει τη διαφορά.
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι μετά τις δύο ψηφοφορίες, για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη συμφωνία των Πρεσπών, το κλίμα στο διεθνή Τύπο -τον οποίον παρακολουθεί στενά και η διεθνής επενδυτική κοινότητα- που περιγράφει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία με σκούρα χρώματα, θα αλλάξει.
Προς το παρόν, το αποδίδουν στο γεγονός ότι οι μετακινήσεις από τους ΑΝ.ΕΛ. και το Ποτάμι προς τον ΣΥΡΙΖΑ (στην Κουμουνδούρου θεωρούν ήδη τον Σπ. Δανέλλη δικό τους στέλεχος, ανεξάρτητα με το τι λέει ο ίδιος δημοσίως) έχουν προκαλέσει θόρυβο και πολλά σενάρια, όπως θεωρούν ότι ο διεθνής Τύπος επηρεάζεται και από τις δημοσκοπήσεις -τις οποίες στην κυβέρνηση αμφισβητούν έντονα- οι προβλέπουν ότι 2 στους 3 ζητούν πρόωρες εκλογές, θεωρούν «σικέ» το πολιτικό διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου, 3 στους 4 διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών κ.λπ.
Εκτιμούν όμως ότι με την παρουσία της, μετά και τον ανασχηματισμό που αναμένεται μετά την ψηφοφορία των Πρεσπών, με την ψήφιση με μεγάλες πλειοψηφίες -και από την αντιπολίτευση- θετικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα μέσα στη Βουλή, η νέα κυβερνητική πλειοψηφία θα πείσει για τη σταθερότητά της εντός και εκτός συνόρων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]