Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, επέμενε στις επαφές του να υπενθυμίζει ότι παρά την πρόοδο υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, ενώ οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται ήδη για την αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας για φέτος από το 2,3% του ΑΕΠ στο 2,1-2,2% του ΑΕΠ πριν καλά καλά ξεκινήσει ο χρόνος.
Τούτο, ενώ αυτή τη φορά το ΔΝΤ, που θα κάνει τη δική του αξιολόγηση, τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα. Ωστόσο, κορυφαίο θέμα και για τους δύο μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια.
Παρά την εντός Ελλάδας φιλολογία περί σχεδίου που εκπονούν το ΥΠΟΙΚ με το ΤΧΣ για τη μεταφορά μεγάλου όγκου «κόκκινων» δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού και την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις κεφαλαιακές απώλειες των τραπεζών, αυτό βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά. Κανένα σχέδιο δεν έχει αποσταλεί και δεν έχει συζητηθεί επίσημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή τις αρμόδιες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (EKT, SSM).
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Η ανησυχία των Ευρωπαίων είναι ότι η έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου (παρά το προηγούμενο της εφαρμογής του στην Ιταλία) χρειάζεται χρόνο, ο οποίος λιγοστεύει. Θα πρέπει δηλαδή το σχέδιο να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί πριν από το καλοκαίρι, ώστε όταν οι τράπεζες προχωρήσουν στις μαζικές πωλήσεις δανείων, να μπορούν να δοθούν οι κρατικές εγγυήσεις και να ελαχιστοποιηθούν οι κεφαλαιακές απώλειες.
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι όσο νωρίτερα ρυθμιστεί οριστικά το θέμα τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι τράπεζες να δανείσουν την πραγματική οικονομία στηρίζοντας το ρυθμό ανάπτυξης. Επιπλέον, μια καθυστέρηση μπορεί να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα πρέπει να αναζητήσει κεφάλαια μετά το καλοκαίρι σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]