Από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι μπορεί να είναι η τελευταία φορά που επισκέπτεται στρατιωτικά φυλάκια με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας.
«Σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα παραιτηθώ από υπουργός Εθνικής Αμυνας και θα αποχωρήσω από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι καθήκον μου να το κάνω αυτό. Από εκεί και πέρα, το στράτευμα δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά», τόνισε με νόημα ο κ. Καμμένος. Είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας από την Κύπρο, την παραμονή των Χριστουγέννων.
Η τακτική Καμμένου να επαναλαμβάνει συνεχώς την απειλή του για αποχώρηση από την κυβέρνηση έχει ως πρώτο αποδέκτη το Μαξίμου, που παρακολουθεί με αμηχανία τις κινήσεις του κυβερνητικού του εταίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΑΝ.ΕΛ. θεωρούν πως η άτυπη συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα να συζητήσουν την άνοιξη ξανά το θέμα της συμφωνίας δεν έχει πλέον καμία ισχύ, καθώς οι διαδικασίες στα Σκόπια έχουν επισπευσθεί, διαψεύδοντας τις προβλέψεις του κ. Καμμένου, ενώ και οι νέες αλυτρωτικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ δημιουργούν νέα πολιτικά δεδομένα.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, που επιμένει να υποστηρίζει ότι έχει εξαλειφθεί κάθε αλυτρωτική διάθεση από τη γείτονα χώρα. Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις Ζάεφ βάζουν εμπόδια στον ΣΥΡΙΖΑ για την εξεύρεση «προθύμων» βουλευτών, στους οποίους στηρίζεται για την κύρωση της συμφωνίας με 151 ψήφους.
Διαβάστε ακόμη: Ο Καμμένος επιμένει να λέει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή
Οι ΑΝ.ΕΛ., μέσω του εκπροσώπου του κόμματος, Θεόδωρου Τοσουνίδη, επανήλθαν χθες στο θέμα και με ανακοίνωσή τους καταδίκασαν τις νέες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ζητώντας «από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ταυτιστούν με την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Οι συνεχείς αντιδράσεις Καμμένου τις τελευταίες ημέρες μαρτυρούν την αγωνία που επικρατεί στο στρατόπεδο των ΑΝ.ΕΛ. λόγω του χρονοδιαγράμματος της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια, που φέρνει πιο κοντά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, το ρήγμα που έχει προκληθεί στο εσωτερικό των ΑΝ.ΕΛ., όπου συνυπάρχουν τουλάχιστον δυο διαφορετικές γραμμές απέναντι στη συμφωνία, προκαλεί δυσφορία στον κ. Καμμένο, που πλέον οδηγείται και ο ίδιος σε πολιτικό αδιέξοδο.
Διαβάστε ακόμη: Βρήκαμε πόσες φορές έχει απειλήσει να παραιτηθεί ο Πάνος Καμμένος
Οταν ο πρωθυπουργός αναζητήσει κοινοβουλευτική στήριξη για την κύρωση της συμφωνίας, είναι πιθανόν αρκετά στελέχη και βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας πολιτικό ρόλο την επόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί διάσπαση ή ακόμη και διάλυση του κόμματος του κ. Καμμένου, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να δρομολογήσει απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.
Σε περίπτωση που η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκινήσει στη χώρα μας, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, όπως τόνιζαν χθες διπλωματικές πηγές, αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις. Τα δεδομένα αυτά φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.
Την ίδια στιγμή, το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα στο οποίο έχει ήδη εισέλθει η χώρα, επηρεάζει αρνητικά και την οικονομία. Παρά τις θριαμβευτικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δήθεν «καθαρή έξοδο», η χώρα εξακολουθεί να αδυνατεί να βγει στις αγορές, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (4,38% το δεκαετές και 3,35% το πενταετές). Η παροχολογία και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για χιλιάδες προσλήψεις επιδεινώνουν το ήδη αρνητικό οικονομικό κλίμα και τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση χρέους.
Το αρνητικό κλίμα αντανακλάται και στο Χρηματιστήριο, που χθες δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και κινήθηκε πτωτικά για έβδομη συνεχή συνεδρίαση, καταγράφοντας πτώση 1,77% διολισθαίνοντας στις 597,83 μονάδες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]