Βασικό μέλημα του Μαξίμου είναι να μην επικρατήσει στην κοινή γνώμη το ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στον πολιτικό εκβιασμό του Πάνου Καμμένου «θυσιάζοντας» έναν από τους πιο στενούς του συνεργάτες στην κυβέρνηση όπως ο Νίκος Κοτζιάς και αναδεικνύοντας σε «πρωθυπουργεύοντα υπουργό» – όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιούν στην αντιπολίτευση – τον κ. Καμμένο.
Αλλωστε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας έκανε συσκέψεις με τους συνεργάτες του στο Μαξίμου ζητώντας προτάσεις, τηλεφώνησε σε υπουργούς, κάλεσε στο Μαξίμου τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη και κατόπιν αποφάσισε.
Από χθες έχει ξεκινήσει επιχείρηση πολιτικής – και όχι ηθικής – απαξίωσης του κ. Κοτζιά, για τον οποίο φοβούνται ότι θα συνεχίσει την αντιπαράθεσή του με τον κ. Καμμένο. Το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός εξαπέλυσε απειλές κατά του πρωθυπουργού αλλά και υπουργών που δεν τον στήριξαν όταν ο κ. Καμμένος τον κατηγόρησε για κακοδιαχείριση των «μυστικών κονδυλίων» του υπουργείου Εξωτερικών, τον καθιστούν άλλωστε «υπό παρακολούθηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου δεν θα διοργανώσει τελετή παράδοσης – παραλαβής για να μη βρεθούν δίπλα δίπλα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό, μια απόφαση που προκάλεσε την έκπληξη των συνεργατών του κ. Κοτζιά.
Χθες στις 6 το απόγευμα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών συγκάλεσε την Πολιτική Γραμματεία της Κίνησης «Πράττω». Εισερχόμενος έδειξε άνετος και αστειευόμενος είπε μπροστά στις κάμερες ένα λογοπαίγνιο: «Εκανα συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και με έκαναν πρώην υπουργό». Στην κυβέρνηση δεν φοβούνται ότι ο κ. Κοτζιάς θα προχωρήσει σε κινήσεις ευθείας υπονόμευσης της κυβέρνησης όπως η αποχώρηση της κίνησης «Πράττω» από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αφήνουν μάλιστα να διαρρεύσει ότι ακόμα και αν αποφάσιζε κάτι τέτοιο, δεν θα τον ακολουθούσαν ούτε ο Νίκος Τόσκας, ούτε η Γεωργία Γεννιά.
Οσοι γνωρίζουν καλά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, μετά από τη χθεσινή του δήλωση ανησυχούν περισσότερο, φοβούμενοι έναν «κλεφτοπόλεμο» στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, για όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής από τον βουλευτή, πλέον, Νίκο Κοτζιά. Σκέπτονται πολύ σοβαρά ότι ο κ. Κοτζιάς θα επιχειρήσει από εδώ και στο εξής να αποκτήσει πολιτικό βηματισμό, ασκώντας κριτική στις κυβερνητικές επιλογές για θέματα εκτός εξωτερικής πολιτικής, προκαλώντας περαιτέρω φθορά στην κυβέρνηση. Π.χ. η πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία και οι επιλογές Γαβρόγλου είναι για τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκο Κοτζιά σε εντελώς λάθος κατεύθυνση…
Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη του δημόσια πολιτική τοποθέτηση ο κ. Κοτζιάς θα την κάνει τη Δευτέρα στο Ηράκλειο, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλία στην Κομοτηνή σε εκδήλωση της κίνησης «Πράττω» που θα γίνει στις 25/10 αλλά και εκδήλωση στην Αθήνα στις 5/11 με θέμα τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η κυβέρνηση και ειδικά το Μαξίμου αποφεύγουν κάθε αναφορά στις καταγγελίες μεταξύ Κοτζιά-Καμμένου σχετικά με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων σε υπουργείο Εξωτερικών και Αμυνας, δείχνοντας ότι αυτό που φοβούνται είναι το γεγονός ότι η βάση της αντιπαράθεσης των δύο και η κρίση που ξέσπασε δεν είναι η διαφωνία σε ένα μείζον πολιτικό θέμα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά οι αλληλοκατηγορίες για κακοδιαχείριση κονδυλίων.
Στο Μαξίμου έχουν υιοθετήσει μία διπλή γραμμή έναντι του κ. Κοτζιά. Τον υπερασπίζονται σε ηθικό επίπεδο, π.χ. ο κ. Βούτσης είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών έχουν ελεγχθεί πολλάκις από τη Βουλή και την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε με τα κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ενώ το Μαξίμου διαψεύδει μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και τις διαρροές που χρεώνονται σε κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ότι ο πρωθυπουργός είχε αντιρρήσεις στην απόφαση για απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, που δημιούργησε ένταση στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας.
Την ίδια στιγμή, όμως, επιχειρούν να αποδομήσουν και να ακυρώσουν πολιτικά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, ώστε να αποδυναμώσουν και τις επόμενες κινήσεις ή καταγγελίες του. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο κ. Τζανακόπουλος όσο και ο Παύλος Πολάκης χρησιμοποίησαν τον όρο «ακατανόητη» για την παραίτηση του κ. Κοτζιά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε ένα βήμα περισσότερο λέγοντας ότι ο λόγος παραίτησης του κ. Κοτζιά είναι «μη ερμηνεύσιμος», απέδωσε, δηλαδή, στον κ. Κοτζιά σκοπιμότητες. Δυσάρεστη χαρακτήρισε την παραίτηση Κοτζιά ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας πως ούτε εκείνος κατανοεί τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σε αυτή την απόφαση.
Ειδικά για τη στάση του κ. Σκουρλέτη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που στάθηκαν χθες αναφανδόν στο πλευρό του κ. Καμμένου, καταγράφονται ήδη πολλά ερωτηματικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως ήδη συζητείται, το επιχείρημα ότι στηρίζουν την κυβέρνηση σε μία δύσκολη στιγμή για να μην αποσταθεροποιηθεί πλήρως, δεν πείθει.
Αδύναμη να πείσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο την κοινή γνώμη είναι η παράλληλη προσπάθεια του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μαξίμου να δείξουν ότι ο πρωθυπουργός έδειξε παράλληλα «κίτρινη κάρτα» και στον κ. Καμμένο (μετά από την κόκκινη που έδειξε στον κ. Κοτζιά) από τον οποίον στο μέλλον – όπως είπαν δημοσίως τόσο ο κ. Τζανακόπουλος όσο και ο κ. Σκουρλέτης – δεν πρόκειται να δεχθεί καμία διαφοροποίηση στο Σκοπιανό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]