Μία μέρα μετά την επίσκεψή του στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα και να δείξει την εικόνα ενός πρωθυπουργού που δεν φοβάται την επαφή με τον κόσμο, βρέθηκε στην Κρήτη, όπου είχε επαφές με τοπικούς παράγοντες, ενώ επισκέφθηκε και την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Χανίων.
«Ενάμισι εκατομμύριο συμπολίτες μας, πλέον, έχουν πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του, δίνοντας έμφαση στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.
Διαβάστε ακόμα: «Αστακός» η Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από ΕΛ.ΑΣ. και… FBI
Οπως έγινε και στο Μάτι, τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων λίγες δεκάδες πολίτες που τον χειροκροτούσαν, μαζί με τους υπουργούς Παύλο Πολάκη και Γιώργο Σταθάκη. Τα χειροκροτήματα των παριστάμενων υποστηρικτών του πρωθυπουργού κάλυπταν τις φωνές άλλων πολιτών που είχαν απομακρυνθεί από τους αστυνομικούς και φώναζαν «προδότη», γεγονός που καταγράφηκε και από τις τηλεοπτικές κάμερες. Αίσθηση πάντως έχουν προκαλέσει οι δημόσιες παρεμβάσεις κατοίκων από το Μάτι, που κατήγγειλαν ότι ο πρωθυπουργός την Τρίτη είχε φέρει «χειροκροτητές» από άλλες περιοχές, τους οποίους οι μόνιμοι κάτοικοι -όπως είπαν- έβλεπαν για πρώτη φορά.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε από τα Χανιά πως όλο το φθινόπωρο θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα, εκεί όπου είχαν πραγματοποιηθεί τα περιφερειακά συνέδρια, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά προεκλογικού χαρακτήρα συγκεντρώσεις και ομιλίες.
«Εχω αποφασίσει να ξεκινήσω από σήμερα και όλο το φθινόπωρο μια σειρά από περιοδείες και συναντήσεις με τους φορείς σε κάθε περιφέρεια για να ελέγξουμε μαζί το πώς προχωράει η υλοποίηση των εξαγγελιών που από κοινού καταλήξαμε στα περιφερειακά συνέδρια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Υπενθυμίζεται πως η αυλαία στα περιφερειακά συνέδρια της κυβέρνησης είχε πέσει λίγο άδοξα τον περασμένο Μάιο στη Μυτιλήνη, όπου οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με κλειστά καταστήματα, ενώ στους δρόμους σημειώνονταν επεισόδια ανάμεσα σε κατοίκους και τα ΜΑΤ. Μάλιστα, τότε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είχε επιτεθεί στους πολίτες που διαφωνούσαν και διαδήλωναν, κυρίως για το προσφυγικό και για τον ΦΠΑ.
Στόχος της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Κρήτη ήταν και η αναθέρμανση του «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές την επίσημη στήριξή του σε πρόσωπα της Κεντροαριστεράς που ήδη έχουν καταγράψει μια θετική πορεία σε θέσεις ευθύνης σε όλη τη χώρα. Με το στενό «μαρκάρισμα» στα πρόσωπα αυτά, το Μαξίμου επιδιώκει να προκαλέσει ρωγμές στις πολιτικές προσδοκίες του Κινήματος Αλλαγής εν όψει των εκλογών.
Εξαγγελίες στη ΔΕΘ
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει όλο το βάρος της επικοινωνιακής αντεπίθεσης στη Θεσσαλονίκη, όπου από αύριο θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τη ΔΕΘ. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επεξεργάζονται τις τελικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και το «καλάθι» παροχών.
Η κυβέρνηση επιδιώκει με την παρουσία του κ. Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα να πάρει τη «ρεβάνς» και να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων θα παρουσιάσει ένα μακροπρόθεσμο πολυετές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, διεκδικώντας με τον τρόπο αυτό από τώρα την ψήφο του ελληνικού λαού για τις επόμενες εκλογές, τις οποίες επισήμως η κυβέρνηση τοποθετεί το φθινόπωρο του 2019.
«Το σενάριο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχει άμεση εφαρμογή κατά ένα ποσοστό. Θα έχει δεύτερο ποσοστό το 2020. Αυτή τη στιγμή “κλειδώνει” μια σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αλλά δεν είναι μόνο η ποσοστιαία μείωση, είναι και η αλλαγή όλης της φιλοσοφίας. Αυτό θα εξαγγείλει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, την αλλαγή της φορολόγησης στην ακίνητη περιουσία, που πρέπει να αποκτήσει πολύ δικαιότερα χαρακτηριστικά, άλλες δομές, να είναι ένας φόρος που θα συμμετέχει πολύ λιγότερο από ό,τι σήμερα στα δημοσιονομικά. Προβλέπεται μια μείωση, που όμως πρέπει να εξειδικευτεί σε περισσότερες κοινωνικές κατηγορίες», δήλωσε (Στο Κόκκινο) ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, δίνοντας το στίγμα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία στο Μαξίμου για πιθανά «παρατράγουδα» στις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό. Σταθερή επωδός της κυβέρνησης είναι να απαξιώσει τα συλλαλητήρια και να ταυτίσει όσους συμμετέχουν σε αυτά με τους ακροδεξιούς. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη με δημόσιες παρεμβάσεις τους θα συνεχίσουν να κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη δήθεν «ακροδεξιά πτέρυγα» της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι οι ενορχηστρωτές των συλλαλητηρίων.
«Η σημερινή Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη είναι ένα υβρίδιο Ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού», δήλωσε (ΕΡΤ3) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιχειρώντας έτσι να πολώσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα εν όψει της ΔΕΘ. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έκανε λόγο (Στο Κόκκινο) για «διαχωριστικές γραμμές» που «υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία», κυρίως στο θέμα του Μακεδονικού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]