Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει από το πρωί σειρά συναντήσεων με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Μακεδονίας, καθώς και με εκπροσώπους επιμελητηρίων, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο «Lazart».
«Η παροχολογία Τσίπρα επικίνδυνη για τη χώρα»
Λίγα 24ωρα πριν από το αναμενόμενο κρεσέντο παροχολογίας του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο ίδιος δεν θα υποκύψει στον πειρασμό των εύκολων παροχών, αλλά θα επιμείνει στην ανάληψη συγκεκριμένων και κοστολογημένων δεσμεύσεων που είναι βέβαιος ότι μπορεί να υλοποιήσει.
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ενώπιον των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων με τους οποίους συναντήθηκε στην Αθήνα, ενώ σήμερα θα έχει σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με τους παραγωγικούς φορείς.
«Μια ακατάσχετη παροχολογία σήμερα θα είναι άκρως επικίνδυνη για τη χώρα. Θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τις αγορές κεφαλαίου, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία, κατά συνέπεια θα αυξήσει και το κόστος δανεισμού για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Τσίπρα σε μια τέτοια πρακτική», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Εστειλε ωστόσο μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα «πραγματικά μπορεί να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο μέσα από μια επανάσταση σημαντικών διαφορετικών μεταρρυθμίσεων», αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα γίνει «εάν αναπαράγουμε τα ψέματα και τους λαϊκισμούς του παρελθόντος».
«Θεωρώ ότι έχουμε όλοι μας -και εσείς ως κοινωνικοί εταίροι- την ευθύνη να σταθούμε σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία με υπευθυνότητα, μακριά από μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις. Και με πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, όπως γνωρίζω ότι υπάρχει ανάμεσά σας, να καταλήξουμε σε πολιτικές οι οποίες είναι χρήσιμες για τον κόσμο της εργασίας και τον κόσμο των επιχειρήσεων, εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές», πρόσθεσε.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση της χώρας σημειώνοντας ότι «στις 20 Αυγούστου έληξε και τυπικά το 3ο Πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών».
«Δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, με το επιτόκιο του 10ετούς να έχει σκαρφαλώσει στο 4,6%. Η Ελλάδα δεν έχει πια πρόσβαση σε φθηνή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά έχει μείνει με πολύ βαριές δεσμεύσεις και ένα αυστηρό πλαίσιο λιτότητας», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η πραγματικότητα είναι ότι το 3ο Πρόγραμμα απέτυχε οικτρά, καθώς ο σκοπός του ήταν πάντα να αποκαταστήσει τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται κανονικά από τις αγορές, όπως έκαναν όλες οι άλλες χώρες οι οποίες βγήκαν από προγράμματα».
«Η Ελλάδα βγήκε από το 3ο Πρόγραμμα βαριά τραυματισμένη και χωρίς σήμερα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Και αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, μπροστά στην οποία καταρρέει καθημερινά ο μύθος για το δήθεν τέλος των Μνημονίων και την τάχα αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος επισήμανε παράλληλα ότι «το προσωπικό πρόβλημα αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να γίνει πρόβλημα αξιοπιστίας για τη χώρα».
Αναφερόμενος στο γαλάζιο πρόγραμμα υπογράμμισε ότι «έχει στο επίκεντρό του την ανάγκη για μια επενδυτική επανάσταση στη χώρα η οποία θα δημιουργήσει πολλές καλές νέες δουλειές, θα βελτιώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και θα έχει ως τελικό στόχο να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4% αντί 1,5% με 2% που φαίνεται να πετυχαίνει σήμερα».
Σε σχέση με τις εξαγγελίες για το ασφαλιστικό εκτίμησε ότι «η μείωση εισφορών από 20% σε 15% για την κύρια σύνταξη μπορεί να επιτευχθεί και πριν το από τέλος της τετραετίας αν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι ο ΕΦΚΑ στηρίζεται κατά κύριο λόγο από τη μισθωτή εργασία, ενώ επισήμανε πως προσδοκά από την επόμενη κυβέρνηση να μπορούν να συζητήσουν καλόπιστα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας ανέφερε ότι με την αύξηση επενδύσεων θα καταπολεμηθεί η ανεργία και θα καταστεί εφικτό να αυξηθούν και οι αποδοχές των εργαζομένων, ενώ έδωσε έμφαση στην αποφυγή της παροχολογίας αλλά και της πολιτικής πόλωσης που υποσκάπτει την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]