1) Εισήγηση εκκένωσης
Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας παραδέχεται ότι όσοι εγκατέλειψαν το Μάτι (λόγω τύχης προφανώς, καθώς η φωτιά μέχρι τότε δεν είχε περάσει στην περιοχή τους) μέχρι τις 17.45 σώθηκαν, οι υπόλοιποι εγκλωβίστηκαν στα σοκάκια, στους αδιέξοδους δρόμους και τους γκρεμούς της περιοχής. Αρα η εισήγηση της Πυροσβεστικής για την εκκένωση μετά τις 6.00 το απόγευμα, όπως υποστήριξε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ήταν εγκληματικά καθυστερημένη και για τον Νέο Βουτζά, ο οποίος είχε ήδη καεί και για το Μάτι, καθώς η εισήγηση έγινε όταν είχε παρέλθει η σωτήρια ώρα έγκυρης διαφυγής. Αρα θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, να γίνει εισήγηση προληπτικής εκκένωσης στις 17.00, μαζί με την έναρξη της φωτιάς, προσφέροντας 45 σωτήρια λεπτά σε κατοίκους.
2) Αριθμός κατοίκων
«Μερικές φορές η αντικειμενική πραγματικότητα υπερβαίνει τη βούληση, υπερβαίνει τις δυνατότητες, υπερβαίνει αυτά τα οποία θα θέλαμε να μπορούμε να κάνουμε. Οταν το φαινόμενο κράτησε μιάμιση ώρα και μία πόλη 20.000 ατόμων χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που υπερβαίνει τις 5 ή 6 ώρες, για να εκκενωθεί -ίσως και μία μέρα ολόκληρη να χρειάζεται για να εκκενωθεί μία πόλη 20.000 ανθρώπων- καταλαβαίνετε ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ολοκληρωθεί – ούτε καν να αρχίσει δεν μπορούσε ένα τέτοιο σχέδιο», ανέφερε ο συντονιστής της συνέντευξης Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus έχει διαφορετικά στοιχεία από αυτά που ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι δορυφόροι ανέφεραν πως εκείνη τη στιγμή στο διάβα της φωτιάς βρίσκονταν 3.664 άνθρωποι και όχι 20.000. Αριθμός που θα μπορούσε να διοχετευτεί με οργάνωση προς Ραφήνα, γλιτώνοντας ζωές.
3) Οι… πολυτραυματίες
Στις 23.30 της Δευτέρας πραγματοποιείται σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Αν και από τις 22.00 το ΕΚΑΒ έχει δεχτεί κλήσεις για νεκρούς, ο Παύλος Πολάκης αναφέρει στη σύσκεψη μόνο για πολυτραυματίες και ότι όλα τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν σωστά. Ο πρωθυπουργός δεν προβαίνει σε καμία δήλωση για τα θύματα της τραγωδίας, ενώ ήδη ξεκινάει ο αριθμός να ανεβαίνει. Τα ψέματα στη σύσκεψη συνεχίζονται. Ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο όλεθρος στο Μάτι, τον ενημερώνει ότι «δεν έχουμε ενεργό μέτωπο σε δάσος, η φωτιά είναι σε ύφεση», αποδεικνύοντας είτε ότι δεν έχουν καμία εικόνα της φρίκης είτε την αποσκοπούν σκόπιμα. Στη συνέχεια λέει ότι «θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι η φωτιά μέσα σε οικισμό». Οσο αυτές οι κουβέντες μεταδίδονται στον τηλεοπτικό αέρα, έχουν ήδη πεθάνει 87 -τουλάχιστον- άτομα εδώ και τέσσερις ώρες, πολλοί έχουν πνιγεί, με τις επιχειρήσεις να είναι σε εξέλιξη τουλάχιστον 2 ώρες. Λίγα λεπτά αργότερα, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δηλώνει ότι «δώσαμε προτεραιότητα να σώσουμε τον κόσμο, να πάει σε ασφαλές σημείο», όταν λίγες μέρες αργότερα επιβεβαίωσαν ότι δεν έγινε καμία ενεργεία εκκένωσης ούτε υπήρξε πρόθεση γιατί θα ήταν «μάταιη», ενώ συνεχίζεται η πλασματική εικόνα ότι φιλοξενείται κόσμος «στο δημαρχείο, το Πνευματικό Κέντρο και τα ΚΑΠΗ», με το τελευταίο να έχει καεί. Τα ψέματα στη σύσκεψη συνεχίζονται. Ο Νίκος Τόσκας αναφέρει ότι «ήταν εγκλωβισμένος κόσμος σε ένα μικρό λιμανάκι στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, τους μεταφέραμε από εκεί. Συνεχίζεται η επιχείρηση. Τους μεταφέρουμε προς τη Ραφήνα», ενώ από τις 21.00 ξέρουν ότι κόσμος έχει χαθεί στη θάλασσα, πολίτες κρέμονται σε βράχια ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί από πεζοπόρα τμήματα οι πρώτοι σοροί.
4) Υποτίμηση
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Αν και στη συνέντευξη Τύπου όλοι ανέφεραν ότι επιχειρησιακά δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, η υποτίμηση του μετώπου φαίνεται από τις λιγότερες δυνάμεις που επιχείρησαν αλλά και από τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί, σε μία περιοχή πυκνοκατοικημένη, που την πολιορκούσαν σαρωτικοί άνεμοι. Στην πυρκαγιά στα Γεράνεια επιχείρησαν 68 οχήματα, 160 πυροσβέστες και 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος, διαδοχικά, 5 αεροσκάφη CANADAIR και 5 ελικόπτερα. Οπως αναφέρει η Πυροσβεστική, «οργανωμένα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα», κάτι που δεν έκαναν στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Σε αυτή τη φωτιά την κρίσιμη ώρα έλαβαν μέρος 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη Canadair και 1 ελικόπτερο».
Όχι απόδραση, απλά… αποποίηση από τις ευθύνες
«Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας», είπε ο πρωθυπουργός… Επί τέσσερις ημέρες όμως το κάνουν οι υπουργοί του.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης: «Η απόδοση των ευθυνών δεν εξατομικεύεται, αλλά διαχέεται διαχρονικά. Ηταν και οι καιρικές συνθήκες. Ο συνδυασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων με το δομημένο περιβάλλον ήταν τέτοιος που δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλο αποτέλεσμα», είπε στην ΕΡΤ.
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης: «Ούτε ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ολιγωρία ούτε έκανε λάθη γιατί εκείνη την ημέρα είχε ρίξει όλο το βάρος του στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στον Κάλαμο και στον Νέο Βουτζά, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν υπήρξε κάποιο λάθος στις εντολές που δόθηκαν, θα διαπιστωθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος: «H άναρχη δόμηση αποτελεί έγκλημα από το παρελθόν γιατί στο Μάτι και σε όλη την ακτογραμμή οικοδομήθηκαν οι περισσότερες κατοικίες χωρίς την απαραίτητη άδεια. Εχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Μετά από μία τέτοια τραγωδία είναι καιρός να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην τηρούν τους νόμους και τους κανόνες», δήλωσε σε συνέντευξή του και στο BBC.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Είναι πολλοί παράγοντες που συνθέτουν την τραγωδία. Και το κράτος έχει τις ευθύνες του. Πολλοί φταίμε, όχι μόνο το κράτος. Και η νοοτροπία μας φταίει. Οι ευθύνες θα αποδοθούν», είπε στον ΣΚΑΪ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]