Το στοίχημα όμως του Έλληνα πρωθυπουργού δεν κράτησε παρά μόνο 24 λεπτά καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε «εκπλήρωσα το στοίχημα, φόρεσα τη γραβάτα, όμως τη μάχη ως τώρα την έδινα χωρίς τη γραβάτα αλλά με την στολή εργασίας» εξήγησε ο πρωθυπουργός και έβγαλε την γραβάτα του.
Ένα αναπάντητο μέχρι στιγμής ερώτημα είναι αν η γραβάτα που φόρεσε σήμερα στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας είναι η γραβάτα που φορούσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στην υπογραφή της συμφωνία για την ονομασία της γείτονος την οποία έδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Υποσχέθηκε
«Η σημερινή μέρα ανήκει σε κείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, που σήκωσαν την χώρα στην πλάτη τους», τόνισε από το βήμα ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης: Οι όροι της απόφασης του Eurogroup για το ελληνικό χρέος που δεν είναι για φιέστες
Για το τέλος των μνημονίων
«Μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι η χώρα περνά σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, της επιβολής η δημοκρατία, της αβεβαιότητας η σταθερότητα και η αξιοπιστία.
«Μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Ενός χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος», υπογράμμισε. «Αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δουλέψαμε σκληρά αλλά δεν δειλιάσαμε. Δεν διστάσαμε μπροστά στις δυσκολίες και τα εμπόδια».
«Φτάσαμε ως εδώ. Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων», είπε. «Η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα κανονική. Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη. Στηρίζεται ξανά στα πόδια της», τόνισε παράλληλα ενώ υπογράμμισε πως «όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Διαβάστε επίσης: Την φόρεσε την γραβάτα ο Τσίπρας στο Ζάππειο- Ποια η «ιστορία» της [εικόνες & βίντεο]
«Προχωράμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις»
«Πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσει, να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα «να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού».
«Βιώσιμο το χρέος»
«Με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε θέσει έναν στόχο: «να είναι η λύση πειστική για τους επενδυτές ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή κάτι που πρότειναν κάποιοι άλλοι, μια προληπτική γραμμή στήριξης».
«Όταν εμείς δίναμε τη μάχη να βγούμε από τα μνημόνια με τις δικές μας δυνάμεις, άλλοι ζητούσαν πιστοληπτικές γραμμές και επί της ουσίας νέα μνημόνια μασκαρεμένα», υπογράμμισε.
Για την εποπτεία
«Η εποπτεία έτσι όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία σχέση δεν έχει με το μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας που ζήσαμε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα πλέον θα έχει την ευθύνη για τον εαυτό της και για το μέλλον της. Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες», σημείωσε.
Για τη ρύθμιση του χρέους
«Βασική της δέσμευση απέναντι στους εταίρους είναι να μην οπισθοχωρήσουν οι κεντρικές θεσμικές – το τονίζω θεσμικές – μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει υλοποιήσει ή συνεχίζουμε να υλοποιούμε».
Πρόσθεσε ότι δέσμευση φυσικά είναι να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.
Σημείωσε πως «την ίδια στιγμή όμως όποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, θα δει ότι αυτό δεν εμπεριέχει δεσμεύσεις για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα, να πιάνουμε τους στόχους».
«Η ρύθμιση λοιπόν που έχουμε πλέον στα χέρια μας είναι το εισιτήριο μας για τη νέα εποχή», τόνισε.
«Έχουμε ακόμη πολλές μάχες να δώσουμε»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ πετύχαμε να φτάσουμε ως εδώ και οι αντίπαλοί μας που ποτέ δεν αποδέχτηκαν ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε έως εδώ, σήμερα στέκονται αμήχανοι μπροστά σε σε ό,τι καταφέραμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι «κάποιοι άλλοι στέκονται με φόβο , γιατί αν η έξοδος από τα Μνημόνια ήταν ο πρώτος στόχος αυτής της συμμαχίας, ο δεύτερος στόχος, ήταν και είναι αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνης».
«Για αυτό Πάνο, να ξέρεις», είπε στον Πάνο Καμμένο, «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση και θα αποδοθεί, για να καθαρίσουμε τη χώρα από την διαφθορά». Υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμα μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε τον δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης μας και θα τον πετύχουμε».
«Κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως τον πόλεμο»
«Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα», είπε ο Αλ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, βγάζοντας σε μια συμβολική κίνηση την γραβάτα που για πρώτη φορά έβαλε σήμερα.
Πως ξεκίνησε το στοίχημα για την γραβάτα
Ήταν 24 Ιανουαρίου 2015 όταν ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, δήλωνε χαριτολογώντας: «Το βάζω σαν στοίχημα: Θα φορέσω γραβάτα όταν κουρέψω το χρέος».
Στα 3,5 χρόνια που μεσολάβησαν ο πρωθυπουργός αρνήθηκε πεισματικά να… κάνει πίσω, παρά τις «σειρήνες».
Του είχε δωρήσει μια γραβάτα ο Ματέο Ρέντσι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με χιουμοριστική διάθεση, είχε προσπαθήσει να του «βάλει» μία γραβάτα στις 22 Μαΐου του 2015, ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος του έχει δωρίσει επίσης γραβάτα, ενώ το τελευταίο αντίστοιχο δώρο ήλθε από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ που χάρισε στον κ.Τσίπρα μία γραβάτα κατά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε σκληρή κριτική γι’ αυτή του την… ενδυματολογική επιλογή, είτε για τις εμφανίσεις του στις Συνόδους Κορυφής, είτε στις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η επίσκεψη του Βρετανού πρίγκιπα Καρόλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όποιος συναντάται και συνομιλεί επισήμως με τον διάδοχο του θρόνου οφείλει να φορά γραβάτα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε, ωστόσο, και τήρησε το…δικό του άγραφο νόμο.
Όλα αυτά μέχρι σήμερα, Παρασκευή (22/06/2018).
Ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για την ιστορική συμφωνία του Eurogroup για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους φόρεσε γραβάτα για πρώτη φορά, τηρώντας την υπόσχεσή του, με τα φλας των φωτογράφων να «παίρνουν φωτιά» για να απαθανατίσουν το στιγμιότυπο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]