«Το κεφάλαιο της έξαρσης των εθνικισμών του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα κλείνει οριστικά με τη συμφωνία αυτή, η οποία καθορίζει πια με συγκεκριμένους όρους το modus vivendi μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.
Απαντώντας σε ερώτηση για φόβους περί αλυτρωτισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μία «τεράστια φοβικότητα», που καλλιεργείται, κατά κύριο λόγο, από κύκλους της ελληνικής δεξιάς και αφού τη χαρακτήρισε «πλήρη ανοησία» παρατήρησε:
«Με τη συμφωνία αυτή, το γειτονικό μας κράτος αποδέχεται ότι πρέπει να απαλειφθεί κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα και αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Ο αλυτρωτισμός προϋποθέτει αλύτρωτους πληθυσμούς. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεται στη συμφωνία ότι δεν υπάρχουν αλύτρωτοι πληθυσμοί, διαλύεται και κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το γειτονικό κράτος».
Σχετικά με την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ τόνισε πως αυτή θα γίνει στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και θα τελεί υπό αίρεση και στην περίπτωση που δεν πληρωθούν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία θα καταστεί αυτοδικαίως άκυρη η πρόσκληση.
«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και δεν έχουμε απολέσει κανένα διαπραγματευτικό όπλο» επισήμανε. Οπως πρόσθεσε, το διεθνές κύρος, η αξιοπιστία και η αίγλη της χώρας αυξάνονται κατά πολύ εξαιτίας αυτής της συμφωνίας κι αυτό είναι ένα πρώτο πολιτικό συμπέρασμα.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Στην παρατήρηση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή «έχασε» τον βουλευτή Δημήτρη Καμμένο, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε:
«Νομίζω ότι ο κ. Δημήτρης Καμμένος ήταν χαμένος εδώ και αρκετό καιρό. Υπήρχαν υπόνοιες ότι λειτουργεί σε υπηρεσία για να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση».
Σε ερώτηση εάν θα αντέξει η κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μακράς πνοής και θα ολοκληρώσει με επιτυχία την τετραετία, έχοντας βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία μετά από οκτώ χρόνια. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό κέρδος και όχι πολιτικό κόστος από τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.
Αναφερόμενος στη στάση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Ο κ. Θεοδωράκης, με πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότητα και με πολύ μεγάλη πολιτική γενναιότητα, παρά τις γνωστές διαφορές που έχει με την κυβέρνηση, λειτούργησε και τοποθετήθηκε από θέση αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίσει τίποτα άλλο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]