Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τη νέα ηγετική ομάδα που συγκροτήθηκε γύρω από τον Στ. Κασσελάκη ως «διάφορα προβληματικά στοιχεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ των προηγούμενων χρόνων, τα οποία μετέτρεψε σε απολύτως κυρίαρχα» κάνοντας λόγο «για έναν δημαγωγικό λαϊκισμό, έναν λόγο που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες» φέρνοντας ως παράδειγμα από τη μια μεριά τον κύριο Κασσελάκη να μιλάει για το κεφάλαιο ως εργαλείο ευημερίας και στη συνέχεια να μιλάει για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. «Βλέπουμε έναν λόγο ο οποίος επιμένει σε μια κενή περιεχομένου επίκληση του ελληνικού ονείρου, που είναι ο καταστατικός μύθος του σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού, βλέπουμε μια σειρά από ιδεολογικές μετατοπίσεις, από πολιτικές μετατοπίσεις, από μια μετάλλαξη του κόμματος και αυτό οδήγησε σε μια δύσκολη απόφαση, η οποία όμως είχε να κάνει με το γεγονός ότι η πολιτική συμπόρευση ήταν πλέον αδύνατη» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για ακραία συντηρητικά μονοπάτια που οδηγεί η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως «το θέμα είναι να αναρωτηθεί κανείς σε ποιον απευθύνεται η δήλωση».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και κάνοντας μία προσωπική αναφορά τόνισε πως «υπήρξα 23 χρόνια μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, από 18 χρονών. Πράγματι, συμπορευτήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα από την εποχή της νεολαίας του Συνασπισμού, όταν ήταν γραμματέας όμως νομίζω ότι σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση που υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη και της νέας ηγετικής ομάδας, δεν υπάρχει κανένας λόγος, τουλάχιστον από τη δική μας μεριά, και καμία διάθεση να εμπλέξουμε τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού, η απόφαση να τηρεί αποστάσεις από τις πολιτικές διαφωνίες που αναπτύσσονται όλο το προηγούμενο διάστημα είναι απολύτως σεβαστή και δεν πρόκειται ποτέ να εργαλοιοποιήσουμε τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν την πολιτική επιλογή που έχουμε κάνει».
Ερωτηθείς εάν έχει ευθύνη ο Αλέξης Τσίπρας για τη «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Τζανακόπουλος «σημείωσε πως ήταν ταχύτατη από τη στιγμή της εκλογής του κυρίου Κασσελάκη και από τις κινήσεις οι οποίες έγιναν για τη συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας. Προφανώς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία» ενώ καταλόγισε ευθύνες σε όλους και στον ίδιο προσωπικά «που ενδεχομένως δεν υποδείξαμε συγκεκριμένα στοιχεία πολιτικής, τα οποία τελικά επιταχύνθηκαν, πύκνωσαν και κατέστησαν κυρίαρχα, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο».
«Όμως σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και αυτό πρόκειται να κάνουμε εμείς σαν Νέα Αριστερά, να θέσουμε τα μεγάλα προγραμματικά ζητήματα» ενώ αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε πως «έχουμε χιλιάδες ανθρώπους σε όλες τις περιφέρειες και τους νομούς της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν επιδείξει ένα τεράστιο ενδιαφέρον και μια τεράστια διαθεσιμότητα για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. Έπρεπε από κάπου αυτός ο σχηματισμός να ξεκινήσει και το πρώτο βήμα ήταν η συγκρότηση της ΚΟ. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε με ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, καλώντας ανοιχτά τον προοδευτικό και αριστερό κόσμο, όχι μόνο τον κόσμο ο οποίος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έναν κόσμο ο οποίος ενδεχομένως είχε απογοητευτεί από την πολιτική, από την Αριστερά, βρίσκει ότι στο νέο πολιτικό τοπίο δεν έχει πολιτική στέγη, καθώς δεν υπάρχει μια πολιτική δύναμη που να μπορεί σήμερα να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα ανταγωνιστικό πολιτικό σχέδιο στον κύριο Μητσοτάκη, σε κοινωνικά κινήματα, σε οικολογικές κινήσεις, σε κινήσεις οι οποίες διαμορφώνονται για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Σε όλο αυτό το πολιτικό και κοινωνικό δυναμικό εμείς απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα για αυτοοργάνωση, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι όροι της συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα που προφανώς θα έχει στόχο την κάθοδο στις ευρωεκλογές και ένα πολύ καλό αποτέλεσμα έτσι ώστε να διαμορφωθούν όροι ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου».
«Ο κύριος Μητσοτάκης αισθάνεται άνετα εδώ και αρκετό καιρό και αισθάνθηκε και πάρα πολύ άνετα, κατά τη γνώμη μου, με την εκλογή του κυρίου Κασσελάκη ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι πυροδότησε αυτή η διαδικασία μετάλλαξης του κόμματος την αποδυνάμωση του. Σήμερα υπάρχει ένα πραγματικό κενό στον αριστερό και προοδευτικό χώρο, για διάφορους λόγους. Πρώτον, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε κάποιος να τον τοποθετήσει συγκεκριμένα με όρους παραδοσιακής πολιτικής γεωγραφίας. Το ΠΑΣΟΚ, παρά την κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να μην μπορεί να εγκολπώσει ένα πολιτικό δυναμικό το οποίο θέλει μια αριστερή, μια προοδευτική, μια σαφή πολιτική πρόταση απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη. Άρα νομίζω ότι υφίσταται πραγματικό πολιτικό κενό, το οποίο δεν θα λυθεί με αναγκαστικές συγκολλήσεις ή με αναγκαστικές συμπόρευσης. Πρέπει να λυθεί με πολιτικούς και προγραμματικούς όρους και γι αυτό είναι που εμείς θέλουμε να βάλουμε μπροστά τα πραγματικά πολιτικά και προγραμματικά ζητήματα που θα διαμορφώσουν ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Και ποια είναι αυτά; Είναι το ζήτημα της εργασίας στη χώρα, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, το ζήτημα της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ζητήματα που έχουν να κάνουν με μια φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Υπάρχουν τεράστια θέματα στα οποία το προγραμματικό περιεχόμενο των υπόλοιπων κομμάτων που συγκροτούν το προοδευτικό τόξο, δεν έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν πραγματικά ανταγωνιστικές πολιτικές» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς για τις διαρροές σε άλλα κόμματα.
«Εγώ αυτό το οποίο θεωρώ είναι ότι πολιτική συμπόρευση σε αυτή τη φάση, για λόγους προγραμματικούς, για λόγους στρατηγικούς, για λόγους πολιτικού ορίζοντα και ιδεολογικούς, δεν μπορεί να υπάρξει με κανέναν από τους υπάρχοντες σχηματισμούς» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε σχετικά σενάρια και πρόσθεσε πως «το άλλο ζήτημα αφορά τις επιμέρους συγκλίσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα πχ της ζητήματα της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, της αντιπολίτευσης στον κ. Μητσοτάκη. Εκεί φυσικά και στο κοινοβούλιο, αλλά και στους επιμέρους κοινωνικούς χώρους, στα συνδικάτα, στις επιστημονικές ενώσεις είναι αναγκαίο να εκκινήσει μια διαδικασία κοινών πρωτοβουλιών για να οργανωθεί πρώτα και κύρια η κοινωνική αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη».
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Επιστολή Γεραπετρίτη για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας
ΔΥΠΑ: Προσλαμβάνονται 540 εργασιακοί σύμβουλοι – Πώς θα κάνετε αίτηση