Οι περίπου ογδόντα ημέρες που απομένουν για να κλείσει η αξιολόγηση θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες από το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς πιθανές εκκρεμότητες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, στην οποία το Μαξίμου έχει επενδύσει, προκειμένου το φθινόπωρο ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να παρουσιάσει το νέο της πολιτικό αφήγημα και να προετοιμάσει το δρόμο για τις εκλογές. Η αναφορά που έκανε ο κ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο για εξάντληση της τετραετίας και διεξαγωγή εκλογών «το φθινόπωρο του 2019» ερμηνεύεται περισσότερο ως προσπάθεια για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ιδιαίτερα στους τομείς όπου οι δανειστές έχουν ζητήσει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, παρά για διατύπωση των πραγματικών προθέσεων του πρωθυπουργού. Στην πραγματικότητα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές, καθώς τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε όλα τα πεδία προκαλούν παρατεταμένη πολιτική φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άλλωστε αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Εμπειροι παράγοντες του κυβερνητικού παρασκηνίου εκτιμούν πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, τον Σεπτέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο, με μια εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια και η οποία θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Ιανουάριο είχε αφήσει να εννοηθεί, από την Κάλυμνο όπου βρέθηκε, ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα πραγματοποιήσει μια πανηγυρική εκδήλωση στα Δωδεκάνησα, ενδεχομένως στο Καστελλόριζο, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου τον Μάιο του 2010 είχε ανακοινώσει την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια. «Επειδή αδικήθηκε η περιοχή, γιατί από τα Δωδεκάνησα μπήκαμε (στα Μνημόνια), θα έρθω στα μέρη σας για να το γιορτάσουμε μαζί», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Παρασκήνιο
Αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν παρασκηνιακά πως ο «γάμος» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. θα πρέπει να λυθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς η ετερόκλητη σύμπραξη είχε στόχο την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και δεν δικαιολογείται παράταση της συνεργασίας. Τα ίδια πρόσωπα θεωρούν πως η συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ. θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ και εισηγούνται εκλογές το φθινόπωρο του 2018, έχοντας πρώτα απαλλαγεί πλήρως από το… βαρίδι του Πάνου Καμμένου. Οι ΑΝ.ΕΛ. ετοιμάζονται ήδη γι’ αυτό το ενδεχόμενο, με ορισμένα στελέχη, μάλιστα, όπως ο Δημήτρης Καμμένος, να ξιφουλκούν σχεδόν καθημερινά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να περισώσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο.
Πάντως, η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα ανοιχτά μέτωπα που έχουν διαμορφωθεί δημιουργεί έντονη ανησυχία στο επιτελείο του πρωθυπουργού, που θεωρεί ότι δημιουργούνται συνθήκες αποσταθεροποίησης. Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης εδώ και περίπου σαράντα ημέρες, το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Μακεδονικό, το αίσθημα ανασφάλειας λόγω των τελευταίων κρουσμάτων εγκληματικότητας, αλλά και τα ανοιχτά θέματα της οικονομίας, έχουν εγκλωβίσει τον Αλέξη Τσίπρα, που πλέον έχει χάσει πλήρως την πρωτοβουλία κινήσεων.
Την Κυριακή οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Το μεσημέρι ανακοινώνει το νέο του κόμμα ο Κασσελάκης
Η κυβέρνηση μετά τη χαλαρή στάση που κράτησε για τέσσερις εβδομάδες απέναντι στο θέμα των «Δύο», έδειξε με πολύ αργά αντανακλαστικά να αναγνωρίζει τελικά τη σοβαρότητα της κατάστασης, κάτι που διεφάνη τόσο από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, όσο και από την ανακοίνωση του Μαξίμου, που για πρώτη φορά χρησιμοποίησε σκληρό ύφος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Ταγίπ Ερντογάν «σουλτάνο». Αμέσως μετά, όμως, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο άλλαξε και πάλι στάση κρατώντας και εκ νέου χαμηλούς τόνους, καλώντας ευγενικά τον Τούρκο πρόεδρο να προχωρήσει «το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών». Η διαφορετική προσέγγιση που συνεχίζει να κρατάει ο Πάνος Καμμένος για τη συγκεκριμένη υπόθεση προκαλεί σύγχυση στην κυβέρνηση, ενώ πολλοί ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται πως οι επικίνδυνοι χειρισμοί και οι ακροβατισμοί της κυβέρνησης απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας μπορούν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα και αναζητούν μια διέξοδο.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την έξαρση εγκληματικότητας με… Novartis
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, η ποιοτική αναβάθμιση της εγκληματικότητας προκαλεί πονοκέφαλο στο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να χάνει το στοίχημα της καθημερινότητας, ενώ και ο επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, θεωρείται πως ήταν εντελώς ανεπιτυχής και άστοχος. Μάλιστα, οι δηλώσεις του περί «Φαρ Ουέστ» και «μη αγγελικά πλασμένο κόσμο» στον οποίον ζούμε προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μαξίμου. Το αρμόδιο υπουργείο, αντί να πάρει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο, παρουσιάζοντας για μία ακόμη φορά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που δείχνουν μείωση των ληστειών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο κ. Τόσκας έφθασε σε σημείο να υποστηρίξει πως στις προηγούμενες κυβερνήσεις «η Αστυνομία έπαιρνε άδεια προκειμένου να κάνει μια επιχείρηση ανάλογα με το ποιοι εμπλέκονταν»!
Το Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, θα επιμείνει το επόμενο διάστημα στη σκανδαλολογία, αναδεικνύοντας ξανά το σκάνδαλο της Νovartis, ενώ μέσω του φιλικού της Τύπου θα ανακινήσει ξανά και άλλα θέματα, όπως είναι τα δάνεια των κομμάτων. Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη χρήση της τεχνολογίας και του Διαδικτύου. Οπως είχε προβλέψει ο «Ε.Τ.» την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα ακόμη σποτάκι, αυτή τη φορά για τα σχολεία, με το γνωστό σύνθημα «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο και άλλα παρόμοια σποτάκια, ενώ πριν από το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ακόμη μία τηλεοπτική συνέντευξη.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής