Η Σύνοδος είχε πολλα θέματα, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα.
«Θέλω να ξεκινήσω με τη χθεσινή συζήτηση για τη φορολόγηση και την ανάγκη για τη φορολογική σύγκλιση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας την ανάγκη να ελεγχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι.
«Είναι παράδοξο και παράλογο να προωθούμε την εμβάθυνση της Ε.Ε. και παράλληλα να συντηρούμε την αδιαφάνεια μεταξύ των κρατών-μελών και να κλείνουμε τα μάτια στους φορολογικούς παραδείσους» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων περιγράφοντας τις προτάσεις της Ελλάδας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
«Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε σήμερα είναι οι αλλαγές στην Eυρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «για μας η μεταρρύθμιση σημαίνει ισορροπία και ισότητα στις χώρες της Ευρωζώνης».
«Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κρίσεων αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά της κρίσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Την ανάγκη να υπάρξει ισχυρός προϋπολογισμός της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην τραπεζική ολοκλήρωση.
«Υποστήριξα την ανάγκη να μετατραπεί ο ESM σε νομισματικό ταμείο, αλλά όχι να λειτουργεί ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός οργανισμός, αλλά να υπάρχει λογοδοσία» ανέφερε ο Αλέξης Τσιπρας.
«Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρξει εμβάθυνση της Δημοκρατίας στα κρίσιμα όργανα της ευρωζώνης, πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο των λαών» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας την εμπειρία της Ελλάδας και τις λάθος αποφάσεις.
«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
«Από δω και στο εξής θα πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής» είπε και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά «ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε Ευρωτουρκικός διάλογος».
Αναφερόμενος στην κοινή θέση των Ευρωπαίων ηγετών κατά την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου έκανε λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα, το πιο ισχυρό από την ιστορία της Ένωσης σε ό,τι αφορά το Αιγαίο».
Έχουμε το χέρι τεταμένο στη φιλιά και στο διάλογο, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας για τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. «Θέλουμε το διάλογο, θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε την ειρήνη, αλλά ξέρουμε να διεκδικούμε και το δίκιο μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για τους Έλληνες στρατιωτικούς και τα τουρκικά δημοσιεύματα, είπε: «Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός, που είναι προφανές σε όλους ότι συνέβη εκ παραδρομής, να το χρησιμοποιήσει σε βάρος δύο χωρών, θα κάνει τεράστιο λάθος, θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν».
Για τον φόβο θερμού επεισοδίου ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου. Μία τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σαν να περβόλι τα πόδια του» απάντησε ο πρωθυπουργός.
Ειρωνείες Καμμένου σε Τουρκία
«Kαλορίζικο το γεωτρύπανο, μπορεί να το χρησιμοποιήσει στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας», είπε ο Πάνος Καμμένος απευθυνόμενος στην γείτονα χώρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη.
Συγκεκριμένα για την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ξεκινά γεωτρήσεις: «Τους εύχομαι καλορίζικο το γεωτρύπανο. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα δικά τους χωρικά ύδατα. Τώρα, αν το κάνουν για να προκαλέσουν να τους θυμίσουμε ότι την κατάσταση εγγυώνται χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία κ.α».
Για την υπόθεση των 2 στρατιωτικών μίλησε για δικαίωση για το ότι από την αρχή μιλά για ομηρία : «Δυστυχώς δικαιώθηκα για την ομηρία. «Νομίζω ότι μετά τη χθεσινή απόφαση του συμβουλίου της ΕΕ περί ομηρίας μιλάει η απόφαση αυτή. Λυπάμαι που δικαιώθηκα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι ήταν όμηροι. Και εγώ χρησιμοποίησα αυτή την έκφραση διότι παρά τις προσπάθειες σε επίπεδο Ταξιαρχίας και φυσικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων βρέθηκαν κλειστοί δρόμοι γι αυτό και μίλησα για ομήρους».
Όσον αφορά τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για δήθεν εντοπισμό στρατιωτικών σχεδίων στα τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών, ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Τα κινητά τηλέφωνα ερευνήθηκαν παρουσία του Έλληνα ειδικού και βάσει των διεθνών κανόνων έρευνας και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα».
Για το περιστατικό παρενόχλησης του ελικοπτέρου: «Δεν έγινε παρενόχληση. Πράγματι εισήλθαν δυο F16. Πήραν πράγματι κλήσεις για να διακριβώσουν το ίχνος. Σηκώθηκαν τα δικά μας από την Κρήτη. Είναι ξεκάθαρο ότι πάντα θα αναχαιτίζονται».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]