Εχοντας επιλέξει, όπως όλα δείχνουν, το παιχνίδι με τη φωτιά, η Αγκυρα έρχεται να προσθέσει στην πλειάδα «ομήρων» από δυτικές χώρες τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, σε μια προσπάθειά της να κλιμακώσει τους εκβιασμούς απέναντι τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, εν όψει της -κρίσιμης για την Τουρκία- συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματιζόμενη, για τις 26 Μαρτίου, συνάντηση κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα.
Χαμηλοί τόνοι
Πάντως, παρότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προέβη πρόσφατα σε μια ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση, με αφορμή τις «πειρατικές» ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) εναντίον πλωτού γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρίας ενέργειας ΕΝΙ, στην περίπτωση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών η επίτροπος Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, πέραν του αυτονόητου, να ζητήσει την απελευθέρωσή τους, φαίνεται ότι αποφάσισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Κάτι που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η Ε.Ε. δεν θέλει να τα «σπάσει» αυτή τη στιγμή με την Αγκυρα και να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Βάρνας. Οπως και να ‘χει, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 22 και 23 Μαρτίου, αναμένεται να τεθεί ζήτημα επαναξιολόγησης της απόφασης για πραγματοποίηση της συνάντησης στη Βάρνα. Στην Αθήνα, ωστόσο, περισσεύουν τα ειρωνικά σχόλια, σύμφωνα με τα οποία, εάν έκανε η Ρωσία κάτι παρόμοιο με την Τουρκία στη Βόρειο Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. θα «βομβάρδιζαν» τη Μόσχα με καταγγελτικές ανακοινώσεις και οικονομικές κυρώσεις.
Εθνική συνεννόηση
Δεδομένου, όμως, ότι η τουρκική ηγεσία ανοιχτά πλέον παίζει με τη φωτιά στον Εβρο, στο Αιγαίο και την Κύπρο, αυξάνονται οι φόβοι για ένα θερμό επεισόδιο. Σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, όπου η Τουρκία εμφανίζεται ως «αναθεωρητική δύναμη» και χρησιμοποιεί συστηματικά την πρακτική της ομηρίας με στόχο να αποσπάσει ανταλλάγματα στο πλαίσιο ενός ανατολίτικου παζαριού με τη Δύση, και βέβαια με την Ελλάδα, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα της συγκυρίας. Κατά πληροφορίες, η σύστασή του είναι θέμα χρόνου, ενώ ήδη εξετάζονται μοντέλα άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας κ.λπ.
Ενημέρωση
Να σημειωθεί ότι για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, αλλά και τις εξελίξεις στα υπόλοιπα «μέτωπα» των εθνικών ζητημάτων (Σκόπια, Κυπριακό), προέβησαν τις προηγούμενες ημέρες σε αναλυτική ενημέρωση των βουλευτών μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του Κοινοβουλίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, κ.κ. Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο πρώτος παρείχε αρκετές διευκρινίσεις και λεπτομερή στοιχεία και ως προς τους δυο Ελληνες στρατιωτικούς. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, η οποία φαίνεται να διεξήχθη σε κλίμα εθνικής συνεννόησης, επισημάνθηκε η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ως σοβαρή ποιοτική διαφοροποίηση εντοπίστηκε το γεγονός ότι, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες η Αγκυρα έκανε λόγο για «γκρίζα» νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, τώρα τα χαρακτηρίζει ως «τουρκικά». Εκφράστηκε, επίσης, η πεποίθηση ότι η Αγκυρα επιχειρεί να τορπιλίσει κάθε απόπειρα συνεννόησης της Αθήνας με τους βόρειους γείτονές της (Σκόπια, Αλβανία κ.λπ.). Κατά πληροφορίες, στο τέλος του μηνός ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τα Σκόπια, οπότε και θα δώσει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ το «σχέδιο συμφωνίας», πάνω στο οποίο αναμένεται να διεξαχθεί ο διάλογος για την επίλυση του ονοματολογικού.
Κρεσέντο αλαζονείας
Ολα αυτά σημειώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία στο εσωτερικό της Τουρκίας καλλιεργείται προπαγανδιστικά η αίσθηση ότι η χώρα είναι περικυκλωμένη και απειλείται από τον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό», το «όργανό» του, την Ελλάδα, και τους Κούρδους «τρομοκράτες», οι οποίοι επίσης βρίσκονται «στην υπηρεσία» των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, τα εσωτερικά προβλήματά της εξακολουθούν να είναι μεγάλα, ενώ η στρατιωτική εισβολή της -και οι απώλειές της- στην κουρδική περιοχή της Συρίας, Αφρίν, συνεχίζονται. Μέσα σε αυτήν την πολεμική ατμόσφαιρα, με την προοπτική, μάλιστα, να ανοίξει τον Μάιο ένα ακόμη πολεμικό μέτωπο, στο Βόρειο Ιράκ, ο Ερντογάν, έχοντας υψώσει τους εθνικιστικούς – νεοοθωμανικούς τόνους, προκειμένου να εξασφαλίσει τις ψήφους των εθνικιστών ψηφοφόρων, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη γείτονα σε πρόωρες εκλογές εντός του έτους. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχει εξασφαλίσει την άνετη εκλογική επικράτησή του. Γι’ αυτό θεωρείται ότι προβαίνει σε ένα κρεσέντο αλαζονείας και προκλήσεων, δημιουργώντας σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις της, όχι μόνον με την Ελλάδα, αλλά και με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και σειρά άλλων δυτικών χωρών.
Παρά ταύτα, μέχρι στιγμής, η Αγκυρα δεν δείχνει να θέλει να κόψει οριστικά τις γέφυρες με την Ε.Ε., αφού προσδοκά οφέλη, εκτός των άλλων, από μια αναβαθμισμένη συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης. Κάτι που, σε σημαντικό βαθμό, θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες, εν όψει της συνάντησης της Βάρνας. Διάστημα το οποίο δεν αποκλείεται να αποδειχτεί σημαντικό και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός στην Ε.Ε. και βέβαια στην Ελλάδα, εάν τελικώς η Τουρκία θα επιλέξει την πρακτική της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με την Ε.Ε. ή θα ακολουθήσει τον ανατολίτικο δρόμο και τη μετατροπή της σε μια ασιατική περιφερειακή δύναμη.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ως γνωστόν, ήδη στους κόλπους της Ευρώπης υπάρχουν χώρες, όπως η Αυστρία, που θέλουν να σταματήσουν οι ενταξιακές διεργασίες της Τουρκίας, ενώ άλλες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, κάνουν λόγο για «ειδική σχέση». Οπως και να ‘χει, την τελευταία διετία πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι η Αγκυρα μάλλον θέλει να απομακρυνθεί από τον προθάλαμο της Ε.Ε., όπου βρίσκεται επί δεκαετίες, χωρίς, πάντως, να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ε.Ε.
Κρίσιμο τεστ στην ΑΟΖ της Κύπρου με τις έρευνες της Exxon Mobil
Αυτή η εβδομάδα θεωρείται κομβικής σημασίας για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού κατά το διάστημα 10 έως 20 του μηνός θα διεξάγουν εκεί έρευνες για φυσικό αέριο δύο ερευνητικά σκάφη του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil. Προς το τέλος του έτους η εταιρία σχεδιάζει να στείλει πλωτό γεωτρύπανο για περαιτέρω έρευνες. Οι κινήσεις της Exxon Mobil εκδηλώνονται μερικές εβδομάδες μετά την πειρατική ενέργεια της Τουρκίας να εμποδίσει με πολεμικά πλοία της, εντός μάλιστα της κυπριακής ΑΟΖ, το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο αναγκάστηκε να αποχωρήσει.
Μετά την ιταλική υποχώρηση, μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν τώρα οι Αμερικανοί. Πάντως, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μονάδες του αμερικανικού στόλου και του Ισραήλ εκτελούν κοινά γυμνάσια. Στην ίδια περιοχή, όπου ως γνωστόν πλέουν ή σταθμεύουν και ρωσικά πολεμικά πλοία, παρατηρείται ασυνήθιστα μεγάλη κινητικότητα αμερικανικών αεροσκαφών και πλοίων. Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον των Ιταλών εκδηλώθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι πρόσφατα ανακαλύφθηκαν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το ενεργειακό σχέδιο στην κυπριακή ΑΟΖ υλοποιείται με απόφαση και χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε.
Συνιδιοκτησία
Από τις επιθετικές κινήσεις της, καθίσταται εμφανές ότι η Τουρκία διεκδικεί πλέον μερίδιο στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής και θέλει να είναι συνιδιοκτήτης του. Γι’ αυτό εμφανίζεται δήθεν ως «προστάτης» των συμφερόντων των Κατεχομένων και απαιτεί να συμφωνηθεί εδώ και τώρα το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου ανάμεσα στην Κύπρο και τα Κατεχόμενα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι η Αγκυρα σαμποτάρει ανοιχτά την προοπτική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προωθεί εμφανώς την προοπτική των δύο κρατών και, πλέον, προτάσσει στην παρούσα την «απαίτηση» να μοιραστεί ο ενεργειακός πλούτος ανάμεσα στη Λευκωσία και τα Κατεχόμενα. Οπως είναι γνωστό, όμως, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο παρελθόν ότι πρώτα θα επιλυθεί το Κυπριακό και μετά θα γίνει το μοίρασμα. Στο μεταξύ, όπως επανειλημμένως έχει σημειώσει η Κύπρος, θα δημιουργηθεί Κρατικό Ταμείο κατά το νορβηγικό μοντέλο για τη διαχείριση των όποιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων ανακαλυφθούν, και εκεί θα συγκεντρώνονται τα έσοδα από τις πωλήσεις τους. Οταν επιλυθεί το πρόβλημα, τα έσοδα θα δοθούν στους Τουρκοκύπριους, ούτως ώστε να συμβαδίσουν οικονομικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]