Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και την αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, για το αν πρέπει ή όχι να είναι ανάμεσα στους φορείς που θα προσκληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, επί του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα του υπουργείου Άμυνας, η επεξεργασία του οποίου άρχισε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Η κυβερνητική πλειοψηφία πάντως, μετά από ψηφοφορία και αφού προηγήθηκαν οι έντονες αντιρρήσεις του Πάνου Καμένου, που τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει καμία σχέση με την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, απέρριψε την πρόταση να κληθεί εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στην Επιτροπή.
ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, τάχθηκαν υπέρ του να κληθεί να καταθέσει τις απόψεις του εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν παρών.
«Είναι πρόκληση να το καλέσουμε. Έχω έντονη αντίρρηση. Δεν έχει καμία σχέση με την περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ζητήσω από όλη την Επιτροπή να μην το μπλέξουμε στην περιουσία τους. Αυτό θα ήθελαν οι δανειστές. Η περιουσία των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι των στελεχών της και όχι των δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμένος.
Ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης, επέμεινε στην ανάγκη να ακουστεί στην Επιτροπή η άποψη, όπως είπε ενός τεχνοκράτη και διαχειριστή κρατικής περιουσίας όπως είναι το ΤΑΙΠΕΔ, για να διαμορφώσουν τα μέλη της καλύτερη άποψη με ποιο τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα.
«Δεν καταλαβαίνω την αντίδραση του υπουργού ‘Αμυνας. Φέρνει ένα νομοσχέδιο με το οποίο η ΝΔ διαφωνεί και θέλει να μάθει πώς θα γίνει καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εμπειρία του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύτιμη σε ατή την κατεύθυνση», σημείωσε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.
Άμεσα αντέδρασε ο υπουργός ‘Αμυνας.
«Εκπλήσσομαι με τη θέση της ΝΔ. Επιθυμείτε να πηγαίνει στο χρέος η αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και να μην πάει προς όφελος του προσωπικού τους; Εγώ είμαι αντίθετος, γιατί αυτό μόνο τους δανειστές εξυπηρετεί. Να μην ανοίγουμε τις ορέξεις κάποιων που θέλουν τα λεφτά από την αξιοποίηση της περιουσίας να πάνε στον κουβά», αντέτεινε ο Πάνος Καμένος.
Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για διαστρέβλωση της θέσης της ΝΔ.
«Ζητάμε έναν ειδικό να μας πει αν τα σχέδιο εκμετάλλευσης της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σωστό ή όχι», σχολίασε η κ Μπακογιάννη.
«Δεν πρόκειται να πουληθεί ούτε ένα χιλιοστό από την περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Μιλάμε μόνο για ενοικίαση. Ό,τι αξιοποιηθεί, θα πάει προς όφελος των στελεχών της», διαβεβαίωσε ο κ. Καμένος.
Καμμένος: 100 εκατ. ευρώ ετησίως αν αξιοποιηθεί το νησάκι «Φλέβες»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι υπάρχει πρόταση για την δημιουργία τουριστικής μονάδας στο νησάκι «Φλέβες» στο Σαρωνικό, η οποία όπως είπε, αν αξιοποιηθεί θα έχει όφελος περίπου 100 εκ ευρώ ετησίως.
Διαψεύδει ο υπουργός Άμυνας για κρούσματα φυματίωσης στον στρατό
Ακόμα, ο κ. Καμένος διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες περί κρουσμάτων φυματίωσης στο στρατό κάνοντας λόγο για ψευδείς πληροφορίες.
«Όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εμβολιασμένα. Οι πάντες είναι εμβολιασμένοι όσοι πάνε σε κέντρα φιλοξενίας. Δεν υπάρχει τέτοιος φόβος. Είναι απόλυτα ψευδές. Ούτε ένας δεν έχει ασθενήσει», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Κατά τα άλλα, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Ντζιμάνης, επεσήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων η καλύτερη οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που υπάρχουν.
Ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης, ανέφερε ότι τα νομοσχέδιο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του ερασιτεχνισμού, της έλλειψης ευθύνης και της εικονικής πραγματικότητας με τα οποία προσεγγίζει τα θέματα ο υπουργός Άμυνας.
Παράλληλα, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του κ. Καμένου, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Άμυνας επιμένει στο φιάσκο του, παρά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή, που διέψευσε ότι το υπουργείο Άμυνας του έχει αποστείλει τους κωδικούς με τα ισοδύναμα μέτρα για να μην παγώσουν οι μισθοί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Ο κ. Χουλιαράκης έκανε ξεκάθαρη δήλωση και είπε ότι δεν έχει έρθει το νομοσχέδιο τα οποίο θα έρθει το Σεπτέμβριο. Θα έρθει το νομοσχέδιο μέχρι τότε. Πάρτε τους κωδικούς, εδώ τους έχω» του απάντησε ο υπουργός Άμυνας, δίνοντας ταυτόχρονα στον κ. Δαβάκη τις δύο σελίδες που κρατούσε.
Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Νικόλας Κούζηλος, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται μάλλον σε θετική κατεύθυνση, σημείωσε ότι υπάρχουν και θετικά σημεία και επιφυλάχθηκε για τη στάση του κόμματος του.
«Θα ψηφίσουμε κάποιες διατάξεις, μας δημιουργούνται όμως ερωτήματα για ορισμένες άλλες», ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον υπουργό να δει θετικά, τροπολογία που θα καταθέσει το κόμμα του για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.
«Υπάρχουν διατάξεις που θα τις ψηφίσουμε», ανέφερε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, ενώ σημείωσε ότι τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθούν να μην λύνονται, παρά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Ο Σπύρος Δανέλης από το Ποτάμι, σημείωσε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως αυτές που αφορούν την ενοποίηση των τριών στρατιωτικών σχολών, τονίζοντας πάντως ότι λείπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ταυτόχρονα, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την δημιουργία της ΜΟΜΚΑ, καθώς όπως είπε , πέρα της ρητής απαγόρευσης για ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων στα δημόσια έργα, υπάρχει ασυμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για λόγους ανταγωνισμού.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «σε ένα ασταθές και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον για τη χώρα, συμβάλλει στην μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων και επιλύει χρόνια προβλήματα των στελεχών της».
Για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, και «διατάξεις που είναι άκρως απαραίτητες», μίλησε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Πάνος Καμένος, εμφανίστηκε θετικός σε προτάσεις για αλλαγές και τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει δεκτές και τροπολογίες.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, με την ακρόαση φορέων.