Το γαϊτανάκι της σύκρουσης ξεκίνησε όταν ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ χαιρέτισε το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι ελπίζει σε «συγκεκριμένα» αποτελέσματα, σύμφωνα με το Euractiv.
Την τοποθέτηση του κ. Ντολ η οποία διαφέρει από τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του έσπευσε να την χαρακτηρίσει «κόλαφο» για τη Νέα Δημοκρατία.
«Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος που αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ, αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:
«Η δήλωση αυτή αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, υιοθέτησε τη ρητορική της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την επιδίωξη μικροκομματικού οφέλους. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απομόνωση στην Ευρώπη. Ο τυχοδιωκτισμός και η μικροπολιτική, άλλωστε, δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι».
Αρνητικά σχολιάζει και το Μαξίμου τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, ο οποίος χαρακτήρισε παράθυρο ευκαιρίας τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τη γείτονα.
«Χθες ο κ. Μητσοτάκης δέσμευσε το κόμμα του σε μία ανεύθυνη και καιροσκοπική “μη στάση” σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, προκειμένου να “χαϊδέψει” την ακροδεξιά εθνικιστική πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες και αυτή η στρατηγική ήδη «μπάζει νερά».
«Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χαρακτήρισε σήμερα ως “παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος” τις τελευταίες εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Περιμένουμε με ενδιαφέρον αν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την αυτογελοιοποίηση».
Ακολούθησε ανακοίνωση της ΝΔ στην οποία αναφέρει:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινή του ομιλία, εξέφρασε την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και την ανάγκη για άμεση πολιτική αλλαγή.
Καλούμε εκείνους που μιλούν για “αυτογελοιοποίηση” να είναι πιο προσεκτικοί διότι συγκυβερνούν με τον κ. Πάνο Καμμένο. Σήμερα ειδικά όφειλαν να είναι διπλά προσεκτικοί γιατί συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που εξαπάτησαν τους Έλληνες».
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Υ.Γ. Ως ένδειξη της σταθερής σχέσης των κυβερνητικών εταίρων σας επισυνάπτουμε και μία αναμνηστική φωτογραφία από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Η καυστική δήλωση Μητσοτάκη
Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωση για τα τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:
«Συμπληρώνονται, σήμερα, τρία χρόνια από τότε που ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τους Έλληνες. Υποσχέθηκε να τελειώνει με τη λιτότητα και το παλιό. Και έφερε περισσότερη φτώχεια, διάλυση της μεσαίας τάξης, βαριά φορολογία. Έκοψε μισθούς και συντάξεις. Δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
Και συνεχίζει: «Και κατέληξε να γίνει ο ίδιος το χειρότερο κατεστημένο. Οι Έλληνες δεν τον εμπιστεύονται να λύσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν τον εμπιστεύονται ούτε για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι. Να αλλάξουμε την Ελλάδα, να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων. Και μπορούμε και θέλουμε. Γιατί το θέλουν πάνω από όλα οι πολίτες που διψάνε για ένα μέλλον που τους αξίζει».
Αμέσως μετά κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν: «Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα τιμά τα τρία χρόνια από την εκλογική ήττα της ΝΔ. Θα το ξαναπράξει το 2022, εάν είναι ακόμα στη θέση του».
NΔ για Σκοπιανό: Τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση μετά το Νταβός
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος διατύπωσε τρία συμπεράσματα μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομόλογου του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.
1. Δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων.
2. Τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και λεωφόρων, κινήσεις που στο μέλλον ή από άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια, μπορούν εύκολα να ανακληθούν.
Επιπλέον, αυτό είναι υποχρέωσή τους που πηγάζει από το Άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Αντίθετα, η Ελλάδα σε αντιστάθμισμα δίνει κάτι που είναι οριστικό και δεν ανακαλείται. Δηλαδή την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
3. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να υιοθετεί τη λογική ‘τεμαχισμού’ των ζητημάτων, ενώ είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.»
Ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση «να απαντήσει με σαφήνεια στα τρία αυτά πρώτα ερωτήματα» και πρόσθεσε:
«Κατά τα λοιπά επιφυλασσόμαστε για νέα αξιολόγηση της κατάστασης, όταν και εάν γνωρίσουμε το σύνολο των συμφωνηθέντων στο στάδιο αυτό».