«Δεν ήσουν ο μόνος που είχε αυτή την εντύπωση για εμένα» φέρεται να είπε κατ’ ιδίαν ο Αμερικανός πρόεδρος στον πρωθυπουργό όταν έμειναν μόνοι τους μετά την συνέντευξη τύπου στο Rose Garden, κατά την διάρκεια της οποίας πληροφορήθηκε πως ο κ. Τσίπρας είχε πει αναφερόμενος στο πρόσωπο του «μακάρι να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό».
Του ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον, Πέτρου Κασφίκη
Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές που αποκάλυψαν το παρασκήνιο της συνάντησης, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε αστειευόμενος στον πρωθυπουργό «δεν ήξερα πως ήσουν στους φανατικούς που με κατηγορούσαν. Πάρα πολύς κόσμος πίστευε πως αν εκλεγώ θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις με άλλες χώρες, αλλά διαπίστωσαν τελικά ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως όσο και αν ακούγεται σε πολλούς απίστευτο, Τσίπρας και Τραμπ είχαν εξαιρετική χημεία. Μάλιστα δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλους ηγέτες που έχουν πολιτικά εντελώς αντίθετες απόψεις από τον πρωθυπουργό.
«Η πολιτική είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις. Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε πως είχε χημεία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό δεν είναι παράλογο γιατί του έχει ξανασυμβεί και με άλλους ηγέτες στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι στις ΗΠΑ, όσο και αν έχουμε ασκήσει κριτική περί ιμπεριαλισμού κλπ, υπάρχει ένα επίπεδο ελευθερίας που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο, και για αυτό ακριβώς ο πρωθυπουργός μίλησε για κοινές αξίες».
Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του παρασκηνίου είναι το σημείο όπου Τσίπρας και Τραμπ αντάλλαξαν απόψεις για τον ρόλο των μίντια και αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης τους μεταχειρίζονται στις χώρες τους.
Μάλιστα ο Αμερικάνος πρόεδρος ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν τα μίντια του επιτίθενται και εκείνος του απάντησε πως «το κάνουν με αμείωτη ένταση». Ο Τραμπ τότε είπε πως «αυτό δεν είναι καθόλου κακό» και ότι ο ίδιος προτιμά να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το twitter για να επικοινωνεί απευθείας και αφιλτράριστα με τον κόσμο. Μάλιστα εκτίμησε πως τα social media έχουν σήμερα περισσότερη δύναμη και επιρροή από τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Οι κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν πως πίσω από την δημόσια εικόνα του Τραμπ που προβάλει το πρόσωπο του σκληρού και απρόβλεπτου πολιτικού που αψηφά το πρωτόκολλο βρίσκεται μια συνειδητή επιλογή ενός συγκεκριμένου «μοντέλου επικοινωνίας και παρέμβασης».
Ο Αμερικανός, όμως, πρόεδρος φαίνεται πως διατηρούσε κάποιες αμφιβολίες και επιφύλαξε μια ερώτηση παγίδα στον πρωθυπουργό ρωτώντας τον ποια είναι η σχέση της Ελλάδας με το Ιράν, με τον κ. Τσίπρα να αστειεύεται και να απαντά διπλωματικά «είχαμε ένα προβληματάκι πριν από 3.000 χρόνια αλλά από τότε τίποτα» αναφερόμενος στους ελληνοπερσικούς πολέμους της αρχαιότητας.