Η είδηση αυτή επισκίασε ακόμα και αυτήν καθ’ αυτήν την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και κυριάρχησε στα μέσα ενημέρωσης, παρά τις προσπάθειες του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης για το αντίθετο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκαν ακραίοι τόνοι από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η αποκάλυψη της συμφωνίας ύψους 2,4 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για αναβάθμιση των F-16 προκάλεσε πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και έφερε την κυβέρνηση σε εμφανή αμηχανία να προσπαθεί ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει το ζήτημα, αδυνατώντας να απαντήσει επί της ουσίας.
Σε αυτό το κλίμα, ήρθαν χθες να προστεθούν ενδείξεις ενόχλησης και δυσαρέσκειας των Βρυξελλών για την αποκάλυψη μίας τέτοιας συμφωνίας, καθώς ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν ότι αφενός δεν υπήρξε καμία συνεννόηση ή ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το θέμα και αφετέρου πως θα υπάρξει επίδραση στα δημοσιονομικά, όσο και επίδραση στο χρέος.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι θα γίνουν ερωτήσεις προς την ελληνική πλευρά (μάλλον στη διάρκεια της αξιολόγησης). Σημείωσε ωστόσο ότι όλα είναι θέμα χρονοδιαγράμματος, δηλαδή σε πόσα χρόνια θα γίνει η αποπληρωμή της αναβάθμισης των F-16 και πώς θα κατανεμηθεί η δαπάνη.
Δυσαρέσκεια επικρατεί και σε μεγάλο κομμάτι του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ για τον φιλοαμερικανισμό και κυρίως την αιφνιδιαστική επίθεση φιλίας του κ. Τσίπρα προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, καθώς ήδη γράφονται κάποια κείμενα που θα κυκλοφορήσουν εσωτερικά. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν φόβους ότι η στήριξη που παρείχε ο κ. Τραμπ στην Ελλάδα θα υποσκελιστεί από τις διαστάσεις που λαμβάνει η υπόθεση της συμφωνίας των 2,4 δισ. δολαρίων (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τα F-16 και με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί περισσότερο απολογούμενος, παρά θριαμβευτής.
Η Νέα Δημοκρατία άφησε ερωτηματικά γύρω από το μεγάλο -και σίγουρα πολύ υψηλότερο από τις εκτιμήσεις που υπήρχαν έως τώρα- κόστος της συμφωνίας, ενώ η κυβέρνηση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, έκανε λόγο για τη «φτηνότερη από τις λύσεις που είχαν προταθεί», καθώς και για μια «αναγκαία συμφωνία, προκειμένου να θωρακιστεί η άμυνα της χώρας και να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροσκαφών για τον οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. ευρώ».
Η ΝΔ, ωστόσο, επέμεινε, σημειώνοντας πως «δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ, φαίνεται ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας, είπε ότι «για τον ελληνικό προϋπολογισμό το κόστος θα είναι 1,1 δισ., και τα υπόλοιπα θα δοθούν σε βάθος δεκαετίας ή δεκαπενταετίας». Κάτι αντίστοιχο είπε και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Ωστόσο από την εισήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης – η οποία απαντά θετικά στο σχετικό αίτημα της Ελλάδας – δεν προβλέπονται προς το παρόν αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία αν ζητηθούν θα είναι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών.
Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν «η φθηνότερη από τις λύσεις που είχαν προταθεί, γιατί υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα F-16 αλλά να πάμε σε μια ριζική ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου