«Οχι μόνο δεν θα εξαγάγουμε φοιτητές, αλλά θα εισαγάγουμε. Θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δεν βλέπω το λόγο γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει την καλύτερη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε εκ νέου πως η αναβάθμιση του πανεπιστημίου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη Ν.Δ., η οποία – όπως ανέφερε- «θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, πάντοτε με αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης και έλεγχο».
Δεν έκρυψε παράλληλα τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «το πανεπιστήμιο χάνει -μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις- αρκετούς βαθμούς αυτονομίας», ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη «να συνδέσουμε την αγορά με τα πανεπιστήμια».
Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε με δριμύτητα τα «ράβε-ξήλωνε» και τα «μπρος -πίσω» στην Παιδεία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με την αγωνία των παιδιών και των γονέων» και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω κανένα λόγο να έχουμε διπλές εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι «θα υπάρχει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο», σημειώνοντας ότι «δεν αποτελεί ασυλία η προστασία παράνομης δραστηριότητας».
Νόμος και τάξη
«Δεν νοείται να υπάρχει βία στα πανεπιστήμια. Εάν το ανεχόμαστε έχουμε συμβιβαστεί με κάτι που δεν είναι κανονικό. Δεν νοείται να υπάρχουν προπηλακισμοί, μολότοφ και ναρκωτικά. Ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν εντός του πανεπιστημίου. Είναι και αυτό δημόσιος χώρος», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (ΟΚΕ), ενώ την ίδια ώρα η Ν.Δ. συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, καταγγέλλοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει μία κακοστημένη παράσταση, η οποία πλέον δεν κόβει εισιτήρια».
Πυρά κατά κυβέρνησης
Οικονομία, επενδύσεις, πακέτο Γιούνκερ, πλειστηριασμοί, ασφαλιστικό, φτωχοποίηση των πολιτών βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία αποδομούν και από τη δική τους πλευρά όλες τις πτυχές του αφηγήματος που επιχειρεί να προβάλει το κυβερνών κόμμα.
«Η πραγματικότητα των Ελλήνων έχει πλειστηριασμούς, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, Φόρο Εισοδήματος. Δεν πιστεύουν λέξη από όσα θα πει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατήγγειλε όσους «πάνε να στήσουν τηλεοπτικά και επικοινωνιακά σόου για να κρύψουν την αποτυχία τους». Αναφερόμενος εξάλλου στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, τόνισε ότι «μια κυβέρνηση που υπερφορολογεί τους πάντες είναι λογικό να μην έχει κανένα business plan για το πακέτο Γιούνκερ».
«Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση, εφόσον είχε στα χέρια της αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, όφειλε να προβεί σε κεντρικό σχεδιασμό προκειμένου να το αξιοποιήσει», σχολίασε για το ίδιο θέμα η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ντόρα Μπακογιάννη.
«Ο κ. Φλαμπουράρης έπρεπε να γνωρίζει ότι το πακέτο Γιούνκερ μπορεί να χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΣΔΙΤ και δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν έσοδα, με την προϋπόθεση ότι οι λέξεις “επενδυτικό” και “σχέδιο” είναι κατανοητές στην κυβέρνηση. Τα ελληνικά είναι μια δύσκολη γλώσσα. Ομως, τις δυνατότητες αξιοποίησης πόρων προς όφελος της χώρας θα έπρεπε να τις γνωρίζει», πρόσθεσε.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «μία κυβέρνηση που δεν έχει αξιοπιστία, δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις», ενώ επέκρινε την τακτική που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα σημειώνοντας ότι «το βλέμμα στο μέλλον είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα και όχι οι διχασμοί του παρελθόντος».
Την ίδια ώρα ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, προειδοποιούσε ότι «τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το επτάμηνο του έτους εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς», καθώς: «Τα έσοδα από τους φόρους, παρά τη “φορολογική καταιγίδα”, είναι χαμηλότερα κατά 600.000.000 ευρώ, η υπερφορολόγηση εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου διογκώθηκε, αλλά οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν σημαντικά, απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας να ενισχύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».
Νέα πολιτική
Ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της άμεσης ανάγκης για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μέσα από ένα ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο σχέδιο, με βασικούς άξονες τη μείωση της φορολόγησης των πολιτών, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
Για «πελατειακές παρεμβάσεις για συγκεκριμένες ομάδες υπαλλήλων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, καταγγέλλοντας ότι «η κοινωνία έχει τεράστιες ανάγκες σε γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και αντί για αυτό, η κυβέρνηση σπαταλά χρήματα είτε για αχρείαστες προσλήψεις στους δήμους είτε για υπερωριακή δήθεν απασχόληση των νυν εργαζομένων σε αυτούς».
«Ρουσφέτια για τους λίγους κολλητούς, φτωχοποίηση για τους πολλούς, δίχως αύριο για τη χώρα», σχολίασε χαρακτηριστικά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου