Κεντρικό στοιχείο της λύσης που επελέγη ήταν η υπογραφή νέων συμβάσεων με όσους ήδη εργάζονταν έως ότου να γίνουν προκηρύξεις για θέσεις μονίμων και το αργότερο μέχρι τις 31/3/2018. Ομως, αρκετοί από τους κατά τόπους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ελέγχουν τα οικονομικά των δήμων αρνήθηκαν να εγκρίνουν τις εντολές πληρωμής. Το αποτέλεσμα είναι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι και να απειλούνται νέες κινητοποιήσεις. Απέναντι σε αυτή την απειλή το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε χθες νέα ερμηνευτική εγκύκλιο σε συνέχεια άλλης που είχε εκδώσει στις 31/6/17 η οποία, προφανώς, δεν απέτρεψε το πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι:
1. Για την εφαρμογή της ρύθμισης τον περασμένο Ιούνιο ψηφίστηκε το άρθρο 24 στο νόμο 4479 όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
– Μέχρι να προχωρήσουν οι προσλήψεις μονίμων, οι δήμοι δύνανται «να απασχολούν στις αντίστοιχες θέσεις όσους παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές, μέχρι τις 7.6.2017», εφόσον «συντρέχει εξαιρετικός λόγος δημόσιας υγείας, που επιβάλλει την κατεπείγουσα και αδιάλειπτη μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων».
– «Η παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανωτέρω εξαιρετικές προϋποθέσεις δεν εμπίπτει στους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του Π.Δ. 164/2004 (A’ 134), δεν μεταβάλλει το χαρακτήρα της σχέσης εργασίας βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές».
– «Η απόφαση διαβιβάζεται στο ΑΣΕΠ, το οποίο ασκεί έλεγχο ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων πρόσληψης».
2. Η χθεσινή εγκύκλιος επιχειρεί να υπερκεράσει τα θέματα που έθεσαν ως προβλήματα οι επίτροποι και αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες: τον αριθμό όσων υπογράφουν νέες συμβάσεις, το πότε πρέπει να γίνει ο έλεγχος του ΑΣΕΠ, το χαρακτήρα των νέων συμβάσεων για να μην προσκρούουν στους περιορισμούς του Π.Δ. 164/2004 (Παυλόπουλου) και το ποιος είναι ο εξαιρετικός λόγος δημόσιας υγείας. Προκειμένου να το πετύχει αυτό η νέα εγκύκλιος Σκουρλέτη αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής… θαυμαστά:
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
– «Η αναφορά στη δυνατότητα απασχόλησης στις αντίστοιχες θέσεις (σ.σ. με τη λέξη «όσους») δεν αφορά τον αριθµό των θέσεων, αλλά το είδος της παρεχόµενης εργασίας».
– «Η ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΑΣΕΠ δεν συνιστά προϋπόθεση για την έναρξη εκτέλεσης των συµβάσεων, ούτε, βεβαίως, για την πληρωµή των υπηρεσιών που παρέχονται».
– «Ο χρόνος διάρκειας των νέων συµβάσεων δεν προστίθεται στο διάστηµα απασχόλησης του αντίστοιχου προσωπικού υπό το καθεστώς προηγούµενων συµβάσεων, κατά τρόπο που να επιδρά στο νοµικό χαρακτήρα της σχέσης εργασίας του ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο να μεταβάλλει αυτόν».
– «Η υπηρεσιακή ανάγκη που καλείται να καλύψει το προσωπικό αυτό δεν είναι το σύνηθες αντικείµενο δραστηριότητας των οικείων φορέων, αλλά ειδικά ο εξαιρετικός λόγος δηµοσίου συµφέροντος και προστασίας της δηµόσιας υγείας, που προκύπτει ύστερα από τη διαπίστωση της ακυρότητας των προηγούµενων συµβάσεων και μέχρι τη στελέχωση των αντίστοιχων οργανικών θέσεων µε μόνιµο προσωπικό».
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου